25.08.2015
Jan Hrabal

Špaček odletěl. Hokeje a zimy se nebojí

PARDUBICE — V pondělí opustil pražské letiště a vydal se na zámořskou misi. Odchovanec Dynama Michael Špaček odletěl do zámoří, kde se pokusí co nejvíce prosadit. Předpoklady má, šikovný je. Je to na něm. A na štěstí, které připraveným. A on je!

„Moc jsem se těšil na odlet. Na ten okamžik, až vyrazím do Kanady. Jsem z toho úplně v laufu,“ pověděl Michael Špaček nadšeně krátce předtím, než se vydal na dlouhou cestu.

Informace o novém klubu Red Deer Rebels, kde by měl v nové sezoně působit, si zjišťoval od Adama Musila. „Říkal mi, že je to tam hodně v pohodě. Myslím, že nelže a rozhodně mě nečeká nic špatného. Počítám s tím, že po hokejové stránce přijdou hodně náročné věci. Ale jsem na ně snad připravený. Snažil jsem se zjistit o novém týmu. Byl jsem v kontaktu s Adamem, který tam odehrál dvě sezony. Říkal mi, že je to tam hodně dobré a mám se těšit,“ spokojeně prohlásil.

Týden bude v Red Deeru, pak se přesune do Winnipegu na kemp. „Měl bych si za Jets zahrát na turnaji, kde bude ještě Calgary, Vancouver a Edmonton. Jdu od nuly a musím pořádně makat, abych si vydobyl nějaké místo,“ uvědomil si.

Svůj pobyt v zámoří bude mít usnadněný tím, že bude bydlet v kanadské rodině. Ta mu vytvoří potřebné zázemí pro to, aby se mohl soustředit hlavně na hokej a pomůže adaptaci v dosud nepříliš známém prostředí.

„Evropští hráči to takhle mají. Na to se těším, rychleji se naučíte řeč, otrkáte se, zvyknete si, jak to v jiné zemi chodí. Podle mě je to jedině dobře,“ nechal se slyšet.

Na Dašice u Pardubic, odkud pochází, nedá dopustit, ani na svůj rodný klub, ke kterému si udržuje vřelý vztah. „Víte, já to mám tady hrozně rád… Hraji za Pardubice odmalička, od přípravky jsem si prošel každou kategorií. Za pár let bych se sem chtěl vrátit,“ zdůraznil Michael Špaček a pokračoval: „Teď jsem na začátku něčeho nového, uvidíme, jak mi to půjde. Udělám všechno proto, abych se dostal do NHL, to vím jistě.“

Už v minulé sezoně se prosadil do extraligového A týmu Pardubic a zahrál si Tipsport extraligu. Zkušenosti z mužského hokeje mu mohou jen a jen pomoci. „WHL je hodně tvrdá soutěž, tak doufám, že tam svoje zkušenosti z extraligy nějak prodám. Mělo by to tak být, hrát mezi chlapy mi pomohlo v síle. Je mi ale jasné, že teď přijde trochu jiný hokej, rychlejší, na menším hřišti přibyde i soubojů,“ zamyslel se.

Jednou z motivací pro novou sezonu je také mistrovství světa hráčů do dvaceti let. „Chci si tam zahrát,“ jasně vyhlásil. „Na kemp do Ruska teď nepojedu, už jsem v Kanadě. Trenéři říkali, že se budou na naše zápasy za mořem koukat, prý budeme pod kontrolou. Snad si mě vyberou a na mistrovství pojedu,“ doplnil.