21.08.2015
Jan Hrabal

Bylo pro mě ctí za Davos hrát, říká Petr Sýkora

PARDUBICE — V sobotu o půl sedmé večer rozehrají hokejisté Dynama Pardubice nový ročník hokejové Ligy mistrů. Východočeši se utkají s Davosem, kde čtyři roky působil kanonýr Petr Sýkora. Pardubický snajpr se těší na vzájemné utkání dvou tradičních klubů. „Dlouhodobě je Davos jeden z nejúspěšnějších týmů v lize, i celkově v Evropě. Je to perfektní mužstvo,“ řekl pardubický odchovanec.

Za čtyři roky strávených v Alpách se mu Davos dostal pod kůži. Vedl jej Arno del Curto, který působí v Davosu nepřetržitě od sezony 1996/1997. „Hrál jsem se skvělými hráči, vedl nás tam Arno Del Curto, což je pan trenér. Má na úspěších týmu obrovský podíl,“ nechal se slyšet Petr Sýkora.

„Arno del Curto extrémně přísný trenér. Na druhou stranu dovede být s hráčem kamarád a každému, kdo to potřebuje, umí pomoci. Je to výjimečný člověk,“ nešetřil slovy chvály na svého bývalého šéfa a pokračoval: „Každý nový hráč se nejprve kouká, ale časem si na to zvyknete. Není jen takový pruďas, on hlavně dovede hráče podržet. Když se vám nedaří, umí vás zvednout.“

Tým HCD hraje podle Petra Sýkory agresivní a rychlý hokej, ostatně takovou hru po svém týmu kouč Curto vyžaduje. „Hodně sleduje NHL a ostatní soutěže v Evropě. K tomu má nějaký svůj styl, který vyžaduje. Když někdo jeho pokyny neplní, on ho v mančaftu zkrátka nechce. Je vyznavačem moderního hokeje. A vyplatí se ho poslouchat, jeho styl přináší úspěchy,“ řekl hráč s číslem 37.

Davos má deset tisíc obyvatel, v závěru kalendářního roku se pravidelně už 88 let stává hlavním městem evropského klubového hokeje – pořádá Spenglerův pohár – nejstarší hokejový turnaj na světě. „Nežije jím jenom Davos, ale pomalu celé Švýcarsko. Jezdí tam na něj o Vánocích i fanoušci ze zahraničí. Je ohromně populární,“ řekl Petr Sýkora.

Pardubice dokázaly v posledních dvou vzájemných utkáních Davos porazit: v roce 2007 právě na Spenglerově poháru 3:1, před pár dny ve Vallée de Joux 7:4. „Mají hodně zraněných. Doufám, že se dají dohromady a představí se tady v co nejsilnější sestavě,“ poznamenal útočník Dynama.

Sobotu vyhlíží on a celý mančaft s jediným cílem: vyhrát! „Je začátek sezony, musíme začít hrát tak, jak máme. Důležitý je každý zápas, je jedno, jestli do něj jdeme teď, nebo za čtrnáct dní. Chceme zvítězit a potěšit naše fanoušky. Věřím, že jich přijde co nejvíce!“ doplnil Petr Sýkora.