12.08.2015
Jan Hrabal

Turné ve Švýcarsku zakončí souboj s Ajoie

LE SENTIER — Po dvou těžkých zápasech s týmy elitní švýcarské soutěže čeká na hokejisty Dynama duel s týmem Ajoie. Východočeši sehrají třetí zápasech ve třech dnech. V tom prvním porazili Davos 7:4, ve druhém nestačili na Lausanne a podlehli mu 1:3.

„Na začátku bylo vidět, že máme v nohách těžký duel s Davosem. Navíc jsme čekali na start utkání, které začalo o dvacet minut později. Lausanne hrálo poprvé a mělo obrovskou chuť, bylo to na nich vidět,“ vrátil se k utkání s Lausanne trenér Pardubic Miloš Říha.

„S první třetinou nemůžeme být spokojeni, poměr střel 13:8 pro ně i aktivita byla na straně soupeře. Švýcaři dobře bruslili, chodili na jednu přihrávku k nám, my jsme měli špatný pohyb a nehráli jsme to, co jsme chtěli,“ hodnotil pardubický kouč.

Druhá třetina byla z herního pohledu nejlepší. „Došlo k naprostému obratu: protivníka jsme prakticky nepustili za polovinu, ale nedokázali jsme zakončit ani vyložené šance. Byly tam samostatné úniky a další možnosti, navíc čtyři přesilovky… Ty jsme ale nesehráli dobře a nedokázali jsme umocnit náš tlak. Neprosadili jsme se gólově, soupeř se z toho dostal,“ prohlásil trenér Dynama.

„Ve třetí třetině jsme chtěli otočit zápas, ale pak po individuální chybě jsme inkasovali na 0:2. I tak jsme nadále makali, riskovali jsme a hráli dopředu. Některé brejky byly nadějné, ale bohužel jsme se neprosadili přes jejich vynikajícího brankáře. Podržel je v důležitých momentech. Do poslední chvíle jsme věřili, nepomohl tomu gól na 0:3, ale pak snížil Petr Sýkora, v power play jsme měli vyloženou šanci, ale bohužel jsme se neprosadili,“ pověděl k zápasu.

Jeho tým sice prohrával a v závěru dokonce o tři branky, neustále ale bojoval. „Rvali jsme se o zápas do poslední chvíle, jsem rád, že jsme s kvalitním a bruslivým soupeřem jsme sehráli celkově vyrovnané utkání. Lausanne bylo lepší v koncovce,“ konstatoval Miloš Říha.

„Pozitivní je celá druhá třetina a část té poslední. S Lausanne jsme neměli hluchá místa, i v první třetině jsme to pod tlakem ustáli s jediným inkasovaným gólem, v tom jsme se oproti utkání s Davosem zlepšili,“ řekl pardubický kouč.

Jako den a noc. Takové byly oba zápasy ve Švýcarsku z pohledu ofenzívy. S Davosem to hráčům lepilo a v koncovce byli velmi úderní, s Lausanne to tak dobré nebylo, pouze v závěru Petr Sýkora prolomil střelecké nezdary.

„V prvním utkání jsme byli efektivní v přesilovkách, hráli jsme dobře v oslabení, nyní ne. To byly klíčové faktory zápasu, protože Lausanne využilo dvě výhody, ač jeden gól nebyl z typické přesilovkové situace. My jsme se v nich nedostali do formace, jaké trénujeme,“ uvedl Miloš Říha.

Pardubicím zkrátka proti Lausanne nešla koncovka. Šancí Dynamo mělo dost na to, aby se prosadilo více než jednou. „Když jede někdo sám na bránu, je to o provedení zakončení. Každý chce dát gól a buď to trefí, nebo netrefí. Naše poučení plyne z přesilových her, jejich realizace byla příliš pomalá. Jinak bychom se dostali do více šancí a střeleckých pokusů. Dlouho to trvalo… Máme zápasy, kdy toto dokážeme sehrát a je to na skóre vidět, ale jsou i takové, kdy se nám to daří, že nesehrajeme konečnou fázi tak, jak chceme,“ pronesl trenér Pardubic.

„Švýcaři lépe bruslí, mají lepší pohyb a dokáží velmi dobře vyhodnotit situace jeden na jednoho. Oni jsou zkrátka šikovnější, protože od mládeže trénují hru na malých prostorech. Mají lepší reakce v osobních soubojích. I my na tom pracujeme a myslím si, že jsme se soupeřům vyrovnávali a v určitých fázích byli lepší. Tam musí pak přijít proměnění v góly. S Davosem se nám to povedlo, vyhráli jsme, a s Lausanne ne, proto jsme neuspěli,“ nechal se slyšet.

Utkání s Lausanne je zapomenuto, nyní čeká na Pardubice poslední ze švýcarských protivníků. „V Ajoie necháme hrát hlavně kluky, kteří se budou rvát o třetí, čtvrtou a pátou lajnu. Máme drobné šrámy, uvidíme, zda nastoupíme v kompletních čtyřech útocích nebo třeba v osmnácti hráčích. V utkání s Ajoie bude chytat Brandon Maxwell, měli jsme to tak naplánované,“ informoval.

„Takhle kvalitní soupeři odhalí mnoho. Utkání s Lausanne nám mnoho ukázalo, jak kdo reaguje v kterých situacích,“ doplnil s tím, že všechna utkání ve Švýcarsku mají vysokou sportovní úroveň.

Aktuálně z kabiny Ajoie

Také hokejisté Ajoie sehráli svůj poslední zápas ve Vallée de Joux. V neděli 9. srpna 2015 nastoupili proti místnímu týmu a přehráli jej jednoznačně 7:1. Ajoie v minulé sezoně postoupilo do play off, vypadlo ve čtvrtfinále.

Sestavy z minulého utkání

Klub Sestavy
HC Dynamo Pardubice Kristan – Gregorc, Čáslava, Štajnoch, Zdráhal, Látal, Šeda, Roupec, Bokroš, Drtina – Sýkora, Rolinek, Starý – Svoboda, Nahodil, Tybor – Havlík, Marcinko, Kolář – Kaut, Šimun, Půhoný – Tomášek.
HC Ajoie Paupe – Hauert, Pouilly, Ryser, Dupertuis, Erard, Graf, Tosques – Mosimann, Devos, Lüthi – Hazen, Frossard, Mäder – Tuffet, Kummer, Sommer – Spreyermann, Brahier.

Představení soupeře

HC Ajoie

HC Ajoie

Oficiální název klubu: HC Ajoie
Adresa: HOCKEY-CLUB AJOIE SA, Case postale 1329, Rte de Courgenay, 2900 Porrentruy 1, Švýcarsko

Internetové stránky: www.hc-ajoie.ch
E-mail: info@hc-ajoie.ch
Telefon, fax: +41 324 665 412, +41 324 664 689

Rok založení klubu: 1973
Klubové barvy: žlutá a černá
Stadion: Patinoire du Voyeboeuf, kapacita 4070 míst
Mistr ligy: nikdy
V nejvyšší soutěži: od roku 1988 do roku 1990, v sezoně 1992/1993
Názvy klubu: 1973 – HC Ajoie

Prezident klubu: Patrick Hauert

Trenér: Gay Sheehan