09.07.2015
(HoH)

Musel jsem být taky trochu hajzlík, usmívá se Michael Špaček

PARDUBICE — S úsměvem na tváři se z dlouhého letu na trase Winnipeg – Toronto – Mnichov – Praha vrátil odchovanec Dynama Michael Špaček. Osmnáctiletý forvard absolvoval nováčkovský kemp klubu NHL, který jej nedávno draftoval. „Ta dřina za to stojí,“ vyprávěl po návratu na východ Čech.

Minulý týden ve středu se Michael Špaček vydal na svou takřka týdenní zámořskou misi. Sám odletěl do Winnipegu, který jej pozval na úvodní kemp nováčků.

„Po příletu jsem měl den a půl volna, tréninky začaly v pátek ráno. Nejprve jsme nafasovali věci, dostali veškeré potřebné instrukce na pět dnů, co jsme byli ve Winnipegu. Denní harmonogram byl stejný: ráno jsme se vzbudili, po snídani trénink na suchu a pak na ledě. Vše se jelo na sto procent. Až poslední den jsme hráli tréninkový zápas, který celý kemp zakončil,“ popsal průběh soustředění pardubický útočník.

„Hodně jsem si z toho vzal, viděl jsem, jak kluci na sobě makají, aby se dostali do prvního týmu. Když jsme byli mimo arénu, tak jsme byli kamarády, ale když jsme obuli brusle, tak konkurenti, kteří jedou na vlastní triko. Prostě Kanada,“ pokračoval Michael Špaček.

Že se nikdo s nikým v Kanadě nemaže, poznal hned na prvním tréninku. „Jezdili jsme jeden na jednoho a hned mi jedna přilétla. Hned jsem si uvědomil, že to je opravdu jiné. Byl jsem pak také trochu hajzlík, který si nenechá nic líbit. Takhle to tam prostě chodí,“ pousmál se.

Celé soustředění zakončilo modelové tréninkové utkání. Základní hrací doba přinesla dohromady deset branek a nerozhodný výsledek… „Byli jsme rozděleni do dvou skupin a pak jsme hráli proti sobě. Byl to hodně ostrý zápas, na malém kluzišti je víc soubojů a střelby i více se bruslí. Vyhráli jsme 6:5 mým gólem v prodloužení, měl jsem z něj obrovskou radost. V tréninkové hale bylo plno, nádhera!“ radostně prohlásil.

Během takřka týdne v zámoří si stihl prohlédnout i zázemí organizace Jets. „Ve čtvrtek odpoledne jsme byli na hlavní hale v kabině A týmu, kde každý jsme měli svoje jmenovky, obdrželi jsme věci na trénink. Když jsem to všechno viděl, tak ta dřina stojí za to!“ uzavřel Michael Špaček, který si nyní užije chvíli volna, aby 20. července vyjel na led s A týmem Dynama.