21.05.2015
Tiskové zprávy APK a ČSLH

Systém soutěže nezměněn, v play off dříve do rozhodnutí

PRAHA — Valná hromada profesionálních klubů na zasedání dne 20.5.2015 uzavřela sezonu Tipsport extraligy 2014/2015. Kluby pogratulovaly týmu HC Verva Litvínov k zisku prvního titulu a přijaly mezi sebe staronového člena Piráty z Chomutova, když jednání se za nováčka zúčastnil Jaroslav Veverka ml. Premiéru mezi manažery si odbyl Tomáš Vlasák za Plzeň a Jaromír Kverka za Karlovy Vary. Namísto dosavadního viceprezidenta Vladimíra Pittera ze Slavie Praha byl viceprezidentem APK LH zvolen Prokop Beneš z HC Oceláři Třinec.

Stávající sezonu zhodnotil ředitel extraligy Josef Řezníček v předložené zprávě. Podle ní se oproti minulé sezoně zvýšila průměrná návštěvnost v základní části, na druhou stranu narostl celkový objem uložených pokut, což souvisí s více jak stoprocentním nárůstem případů, které řešila disciplinární komise.

Od další sezony obdrží disciplinární komise upřesnění pravidel pro posuzování nesportovního chování na stadionech. Proběhlou sezonu zhodnotil ve zprávě Pavel Halas s tím, že se rozšíří důraz rozsah vzdělávání rozhodčích, včetně zahraničních výměn, akcí pro rozhodčí apod. Klubům bylo předloženo celkové hodnocení výkonů jednotlivých konkrétních rozhodčích.

Kluby reagovaly na ohlasy na proběhnuté play off a pro nadcházející sezonu odsouhlasily změnu spočívající v tom, že od pátého zápasu série se bude utkání prodlužovat do rozhodnutí a nebudou v něm rozhodovat samostatné nájezdy. Tedy po domácích sériích se hraje do rozhodnutí. Důvodem je, aby o postupujícím celku (s výjimkou případu, kdy jeden klub vyhraje tři úvodní zápasy) bylo rozhodnuto přímým soubojem obou týmů. V souvislosti s prováděním nájezdů se od nové sezony budou nájezdy provádět na obě branky, nikoli na jednu jako dosud.

Systém předkola, postupu i sestupu zůstává zachován, i když byly diskutovány varianty přímého postupu a sestupu a další modely. Od nové sezony bude platit pravidlo navrhnuté Spartou Praha, že klub může nasadit šest cizinců, ovšem počet licencí pro cizince není omezen. To umožní klubům doplnit kádr a vyzkoušet více hráčů, aniž by ohrozily zatím platnou kvótu šesti licencí.

Od nové sezony bude ve spolupráci s výhradním marketingovým partnerem Tisport extraligy – agenturou BPA a portálem www.hokej.cz připravován projekt Hokejka, který bude sdružovat hokejovou komunitu napříč všemi soutěžemi ledního hokeje.

Juniorská extraliga se rozšiřuje, nebude se z ní sestupovat

Výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje se na svém čtvrtečním zasedání zabýval mimo jiné nejvyšší juniorskou soutěží, která půjde do nové sezony zase v trošku jiném kabátě. Hrát ji bude nově osmnáct týmů, tedy o dva více než v uplynulém ročníku, a bude nesestupová. V nové sezoně se příznivcům mládežnického hokeje představí také postupující Hradec Králové, sestupující Jihlava nebo Karlovy Vary, které loni přišly o ruskou MHL. A zůstává i Chomutov.

Nesestupový model soutěže vychází vstříc návrhům klubů, aby se mohly věnovat více koncepční práci s juniorskými hráči či zapracování nejlepších z nich v týmech dospělých. Do nového ročníku zasáhne celkem osmnáct juniorských mužstev, která nebudou sestupovat. Soutěž i přesto zůstává otevřená, i když jen pro některá mužstva.

Od sezony 2015/2016 získá právo účasti ten klub, který zvítězí v lize juniorů a jehož dospělé mužstvo bude účastníkem nejvyšší soutěže, případně klub splní podmínky Akademie Českého svazu ledního hokeje. Na rozdíl od uplynulého ročníku se v soutěži nově představí Hradec Králové, který sportovní cestou vydřel návrat mezi juniorskou elitu.

Po třech letech strávených v ruské MHL se do juniorské extraligy vracejí Karlovy Vary. Titul pak budou obhajovat junioři Chomutova, kteří nakonec zůstanou v DHL extralize juniorů a do mezinárodní soutěže nezamíří, ačkoliv o ní měli velký zájem. Mezi osmnáctkou účastníků figurují také junioři Jihlavy, kteří na jaře spadli, jakožto jedna z Akademií ČSLH, do juniorské ligy.