01.07.2006
Jan Hrabal

Otakar Janecký se rozloučí s aktivní kariérou hvězdnou exhibicí!

Datum 27. srpna 2006 si tučnou červenou fixou zakroužkujte v kalendáři! V pardubické ČEZ Areně se v tento den uskuteční benefiční utkání Otakara Janeckého, jedné z významných postav historie nejen pardubického ale i celého českého hokeje. „Rádi bychom, aby diváci přišli v co největším počtu a vyjádřili Otovi poděkování za jeho aktivní hokejovou kariéru. Pokud kulisa bude dostatečná, tak bychom byli rádi, aby Ota přijal tuto úlohu a jeho dres bychom vytáhli ke střeše naší arény,“ oznámil generální manažer HC Moeller Pardubice Zbyněk Kusý.

Veškeré podrobnosti budou zveřejněny počátkem srpna na speciální tiskové konferenci, přesto už teď se mohou hokejoví fanoušci těšit na báječný zážitek. Pardubice čeká v závěru letních prázdnin velká podívaná.
Nastoupí i Finové
„Toto utkání bude závěrem Otakarovy aktivní hokejové kariéry. Ota by byl pochopitelně rád, aby na tuto exhibici dorazili hráči, se kterými hrával ve Finsku. Těch by mělo být zhruba patnáct až sedmnáct. Oslovíme pochopitelně i hokejisty z českého národního týmu,“ sdělil pardubický manažer, podle něhož by se zápasu mohli aktivně zúčastnit i hráči, kteří hrávali s Otakarem Janeckým přímo v jednom útoku.

Kompletní seznam hokejistů, kteří se zúčastní této mimořádné akce, bude zveřejněn právě až na srpnovém setkání s novináři. Nyní se podle pardubického manažera dokončují veškeré podrobnosti. Zatím to vypadá tak, že by nastoupil pardubický hokejový tým proti mužstvu Otakara Janeckého.

„Záleží to ovšem na tom, kolik se nám sem povede přivést hráčů. Nebude hrát současný A tým. Spíše nastoupí současní hráči, kteří ještě hráli s Otou, dále Pardubičtí v NHL a hráči, co s Otou v Pardubicích hrávali v minulosti. Sestavení mužstev je pochopitelně na Otovi,“ uvedl Zbyněk Kusý, který věří, že z Finska dorazí co nejvíce hokejistů.

V jedné útočné formaci se synem
V jediné pětce by se s Otakarem Janeckým měl ukázat na ledě i jeho syn, s nímž nastoupil i k exhibici, která se konala 7. listopadu 2004 v helsinské Hartwall aréně. Tehdy vyhrál tým „Jokerit Old Timers“ s Otou Janeckým na místě centra v první formaci nad „Hockey Night All Stars“ 8:5.

Podle Zbyňka Kusého se na překvapení mohou těšit nejen fanoušci, kteří, doufejme, do posledního místa zaplní hlediště ČEZ Areny, ale i samotný Otakar Janecký. „Co to bude, samozřejmě neprozradím,“ pousmál se manažer.

Dojde k vyvěšení dresu?
Po skončení utkání by mělo dojít ke slavnostnímu okamžiku – vyvěšení dresu Otakara Janeckého ke stropu ČEZ Areny.

„Byli bychom rádi, aby Ota tuto úlohu přijal. K tomu dojde, pokud utkání bude přítomná důstojná kulisa k tomuto aktu,“ prohlásil Zbyněk Kusý.

Otakar Janecký prohlubuje spolupráci s klubem
Otakar Janecký se po skončení aktivní hokejové kariéry zapojil do práce v hokejovém klubu Moeller Pardubice. Od 1. května 2006 působí na místě asistenta trenéra dorostu A. Od září bude pokračovat ve studiu trenérské licence B.

„Ota bude mít také na starosti program směřující k obratnosti hokejistů od dorostenecké kategorie níže. Tam totiž spatřujeme zásadní problém ve výchově mládeže, protože naši hokejisté jsou velmi jednostranně zaměření. Ota bude pracovat s těmito mladšími kategoriemi v posilovnách tak, aby nedocházelo k přetěžování hráčů,“ řekl manažer HC Moeller.

V závěru srpna hokejový klub představí nový skautský program, v němž Otakar Janecký bude plnit významnou roli.

„Bude pracovat v této oblasti s A mužstvem i mládežnickými kategoriemi. Chceme tak zlepšit výsledky této práce oproti minulým létům. Tento program bude využívat trenérů a i tří osob, které budou pracovat v klubu, a dost se tak přiblížíme klubům ze zámoří, které pracují podobným systémem. Ten náš by měl být u nás trochu originální. Měl by nám zajistit dostatečný přísun hráčů, kdybychom měli výpadek v některé mládežnické kategorii,“ dodal Zbyněk Kusý.

Otakar Janecký: Naposledy nastoupím se synem

Kde se zrodila myšlenka sehrát takový exhibiční zápas?
„Napadlo nás to ve Finsku, kde mi před dvěma lety věšeli dres. Chtěl jsem uspořádat podobný zápas v Pardubicích už vloni, ale nevyšel mi televizní přenos. Letos to klaplo, se Zbyňkem Kusým jsme se dohodli, takže to bude 27. srpna a měl by to přenášet kanál ČT 4 Sport, od kterého by to měla přebírat finská MTV3.“

Jak budou složené výběry, které nastoupí?
„Za svou dlouhou hráčskou kariéru bych mohl postavit více mančaftů (usmívá se). Z Pardubic tam bude dost hráčů – chtěl jsem, aby tam byla zastoupena i starší generace, se kterou jsem hrával, čili Vláďa Martinec, Bohouš Šťastný nebo Jirka Novák. Ten asi bude jen na střídačce, nebo přijde bez výstroje, protože má problémy se zády. Z těch novějších by tam měl být Petr Sýkora a nebo třeba Miro Hlinka či Honza Čaloun, se kterými jsem hrával ve Finsku. Doufám, že přijmou pozvání Aleš Hemský, Milan Hejduk, Honza Bulis a další hráči nejen z NHL.“

S kým budete hrát v pětce?
„Rád bych nastoupil s Jirkou Šejbou a Jirkou Kovaříkem, se kterými jsem v osmdesátých letech hrával. Hráčů je opravdu mnoho a bude těžké vybírat. Asi naposledy si zahraji také se svým synem. Zápas trvá šedesát minut, takže variant máme víc.“

A kdo by měl přijet ze známých osobností?
„Ještě nejsou potvrzeny všechny účasti. Ale věřím, že přijede Teemu Selänne, Saku Koivu či Jari Kurri. Doufám, že také chytnu Jaromíra Jágra a bude on zdravotně v pořádku, aby se mohl zúčastnit. Alespoň, aby se objevil na střídačce…“