28.02.2007
Jan Hrabal, fotografie L. Lang a V. Škorpík

Se soupeřem se Peter Pucher nehecuje, hlavní je nabudit kabinu

Když hovořil s novináři po posledním utkání základní části, tak na dotaz ohledně toho, že HC Moeller Pardubice může ve čtvrtfinále nastoupit proti Znojmu se pousmál: „To se klidně může stát.“ A je to tu. Pardubické hokejisty po roční odmlce opět neminul svátek sezony – play off České pojišťovny. Pro útočníka Peter Puchera bude tato série ještě o něco pikantnější: v pardubické družině se postaví celku, kde posledních sedm a půl sezony působil. „Bude to rozhodně zajímavé a abych řekl pravdu: asi by se mi lépe hrálo proti jinému soupeři,“ říká dvaatřicetiletý útočník HC Moeller Pardubice, kterého čeká určitě nevšední čtvrtfinálový souboj.

Orli v Pardubicích
  • David Havíř (ve Znojmě v letech 1998 až 2004)
  • Zdeněk Ondřej (ve Znojmě v 2004/2005 a 2005/2006)
  • Peter Pucher (ve Znojmě v letech 1999 až 2006)
  • Jan Snopek (ve Znojmě v 2002/2003 a 2003/2004)

Bude to velmi zajímavá série. V pardubické kabině jsou čtyři borci, co hrávali ve Znojmě. Ve znojemské je tentýž počet hráčů, kteří mají zkušenosti s Pardubicemi. Série starých známých? I tak by se dalo označit čtvrtfinálové klání mezi pardubickým Moellerem a Znojemskými Orly.

Pardubičtí u Orlů
  • Jiří Dopita (v Pardubicích v 2003/2004 a 2004/2005)
  • Jaroslav Kameš (v Pardubicích v 2004/2005)
  • Karel Plášek (v Pardubicích v letech 1996 až 1999)
  • Michal Tvrdík (odchovanec Pardubic, ve Znojmě na hostování do konce sezony)

„Málokterý hokejista odehraje celou svou kariéru v jednom mančaftu, prakticky každý hrál ve více než jednom klubu. Nějaké hecování v kabině mezi námi, co jsme přišli ze Znojma, ale neprobíhá, hlavně se snažíme dobře trénovat, abychom byli dobře připraveni a hráli co nejlépe,“ prohlásil Peter Pucher.

Hospůdku ve Znojmě přenechal kamarádovi

On je posledním hokejistou, který v poslední době vyměnil jih Moravy za Pardubice… S některými bývalými spoluhráči je stále v kontaktu. „Ve Znojmě mám mnoho známých. Volám si s Radimem Bičánkem, nebo s Jirkou Trvajem. Je to ještě pár kluků, ale veliké kontakty s nimi nemám,“ řekl bývalý kapitán Znojemských Orlů.

O čtvrfinále ale se svými bývalými spoluhráči nehovořil. „O soupeřích se nebavím, věnuji se své hře a svému mančaftu. Hlavně se budeme hecovat v kabině, aby to dopadlo co nejlépe. Soupeře vypouštím, soustředím se hlavně na svůj výkon,“ pronesl.

Ve Znojmě měl Peter Pucher, který byl s jihem Moravy dlouho spjat, také svou hospůdku v centru města. Jmenuje se Pepe 33. Jméno po jeho odchodu do Pardubic zůstalo, majitel se ale změnil. „Přenechal jsem ji kamarádovi,“ pousmál se.

Poslední utkání proti Znojmu se Peteru Pucherovi povedlo.

Ještě ve znojemském dresu válčil Peter Pucher v sezoně 2002/2003, kdy se Orli ve čtvrtfinále střetli právě s Pardubicemi. Výsledkem byla férová a korektně hraná partie, na jejímž konci se v šestém díle radoval pardubický tým. „Trochu na tuto sérii vzpomínám, ale pak jsme ve Znojmě vyrovnali bilanci na 2:2. V Pardubicích jsme prohráli a doma jsme opět nestačili. Matně si to všechno vybavuji,“ uvedl.

Play off přináší většinou spoustu kauz a incidentů. Jenže tomuto čtvrtfinále se vše vyhnulo. „Incidenty většinou dělají novináři. Pardubice i Znojmo jsou slušné mančafty bez větších bouřliváků a ‚podjebáváků‘, jak říkáme, kteří by to hecovali. I od tohoto čtvrtfinále očekávám tvrdé zápasy, ale v žádném mužstvu nejsou hráči, kteří po sobě vyloženě šli,“ doplnil Peter Pucher.

Peter Pucher očekává náročnou sériii

Minulý týden a půl sledoval HC Moeller výsledky předkola, ze kterého vzešel soupeř. Znojmo se v něm střetlo s Kladnem a všechny tři zápasy vyhrálo. Hladce tak proklouzlo do čtvrtfinále. A protože Třinec vyhrál nad Karlovými Vary, tak se Pardubičtí mohou těšit na Znojmo.

„Odpoledne jsme měli tréninky, takže jsem neměl čas se dívat na televizi. Co mi říkali známí, tak chlapci ve Znojmě hrají hlavně zodpovědně, mají euforii, vyhráli poslední čtyři zápasy. To každé mužstvo nabudí. Čeká nás velice obtížná série,“ prohlásil.

Znojmo půjde do série s Pardubicemi po úspěšném předkole. Pardubice měly přestávku. „Často se mě lidé ptají, co je výhodnější. To je ale těžké říci. Uvidíme, jak dopadnou první zápasy, zda to bude plus nebo mínus. Teď se to opravdu nedá odhadnout, pět dní před sérií o tom nemůžeme polemizovat,“ konstatoval Peter Pucher.

Poprvé si Peter Pucher zahrál proti Znojmu ve 38. kole v ČEZ Areně.

Série začíná už toto pondělí v pardubické ČEZ Areně. Je to výhoda načít set v domácím prostředí po takové přestávce? „Někdy je lepší startovat po pauze venku, někdy doma. V naší aréně jsme tlačeni k výhře, naopak hostující mužstvo nemá co ztratit, venku se mu hraje lépe. Skončili jsme ale druzí v základní části, čili máme výhodu domácího prostředí a musíme se snažit ji využít naplno. Pokud se nám povede vyhrát oba úvodní zápasy, tak to zase bude veliká vzpruha,“ zamyslel se slovenský útočník.

Důležité budou chyby v obraně a vyloučení

Peter Pucher se domnívá, že pro vývoj celé série bude důležité, aby Moeller co nejvíce eliminoval chyby v obraně. „Nesmíme soupeři dát možnost jít do rychlých brejků. Důležitá budou rovněž vyloučení na obou stranách,“ řekl Peter Pucher.

Pardubičtí hokejisté v posledním vzájemném utkání, v 51. kole, se Znojmem vyhráli. Z jihu Moravy si odvezli výhru 3:1. Bude to mít na sérii nebo její start vliv? „To je těžké. Play off se začíná od nuly. Obě mužstva mají stejné šance postoupit. Musíme zapomenout na základní část, play off něco jiného,“ zdůraznil.

Pardubice budou určitě spoléhat na Petera Puchera, Znojemští zase na Jiřího Dopitu, který v Pardubicích také působil.

Peter Pucher odehrál za HC Moeller v této sezoně dva zápasy proti Znojmu. Oba byly vítězné a po obou z nich pozval své spoluhráče na lahodný oběd. Speciální motivaci do kabiny pro čtvrtfinálové boje zatím nechystá. „Hlavně musíme postoupit. Co bude potom, to je pak nejmenší něco slíbit. Hlavně musíme zvládnout zápasy, které nás čekají, jak chceme. To je prvořadé,“ dodal důrazný útočník Pardubic.