28.01.2015
(HoH)

Dominik Hašek slaví padesáté narozeniny

PARDUBICE — Před pěti lety táhl Pardubice za jejich pátým mistrovským titulem v historii klubu, dnes uzavírá pátou desítku let svého úspěšného života. Pardubický rodák a odchovanec klubu Dominik Hašek je dneska padesátiletý. Hokejový klub HC ČSOB Pojišťovna Pardubice se připojuje k zástupu všech gratulantů a přeje Dominiku Haškovi pevné zdraví a vše nejlepší do let příštích. Oficiálně pogratuluje svému nejslavnějšímu odchovanci během pátečního utkání s Mountfieldem HK, které Dominik Hašek osobně navštíví.

Dominik Hašek odchytal za pardubický klub deset sezon, v letech 1987 a 1989 a po návratu v roce 2010 pomohl východočeskému týmu dobýt tuzemský hokejový vrchol. Do pardubické branky naskočil poprvé ve svých šestnácti letech, o rok později se propracoval na post jedničky a v osmnácti letech chytal za československou reprezentací. Za národní tým nastoupil dohromady ke 135 utkáním (124 za Československo, 11 za Českou republiku).

Už v osmdesátých letech přispěl ke třem bronzovým medailím československého výběru na mistrovství světa. Jeho největší moment ale přišel v roce 1998 na olympiádě v Naganu, kde svým fantastickým výkonem podržel český tým a přispěl k zisku zlaté medaile Čechů. Svůj životní turnaj odchytal s průměrem 0,97 obdržené branky na zápas a úspěšností zákroků 96,13 %.

Dominiku, všechno nejlepší! #birthday #hasek #dominikhasek #dominator #hockey

Fotka zveřejněná uživatelem HC ČSOB Pojišťovna Pardubice (@hcpce),

Pardubický rodák zářil také v zahraničí. Během svého působení v zámořské NHL získal s Detroitem dvakrát Stanleyův pohár v letech 2002 a 2008 a několik individuálních ocenění. Vloni byl jako první Čech uveden do hokejové síně slávy v Torontu, jeho čísla, se kterými chytal, byla slavnostně vyřazena v Pardubicích (9) i Buffalu (39). Kariéru ukončil v říjnu 2012 ve 47 letech.

Dominik Hašek se poté, co ukončil svou aktivní hokejovou kariéru, věnuje rozvoji svého nápoje Smarty drink. Ten se stal v říjnu loňského kalendářního roku oficiálním nápojem A týmu HC ČSOB Pojišťovna Pardubice.