31.12.2014
Sanny Muharem, Jan Hrabal

Jdeme za vítězstvím, burcuje Michael Špaček

TORONTO — Zápas o bytí čeká na přelomu kalendářního roku na české juniorské hokejisty na mistrovství světa v Kanadě. Češi potřebují porazit Rusko za tři body. Pokud se jim to podaří, povyskočí ve své skupině na druhou pozici, v opačném případě setrvají na dně a budou muset obhajovat svou příslušnost v elitní skupině. Útočník HC ČSOB Pojišťovna Pardubice Michael Špaček věří v první variantu.

„Zápas s Ruskem je velmi důležitý. Chceme ho zvládnout, abychom měli jistý postup do čtvrtfinále. Jdeme za vítězstvím. Pokud se to podaří, postoupíme. Za tím si jdeme,“ řekl pardubický odchovanec.

Zápasy Česká republika – Rusko vždy nabízí třaskavou podívanou, ať jej hraje kterákoliv kategorie… Sborná přivezla do Kanady technicky nabušený tým. „Rusové jsou silní individualisté, mají velmi kvalitní hráče. Musíme dodržovat naši hru a systém, pak máme na to vyhrát,“ zamyslel se.

Česká hokejová reprezentace vstoupila do turnaje prohrou 2:5 se Švédskem, stejným výsledkem skončil také zápas se Švýcarskem. S Dánskem urvali naši reprezentanti výhru 4:3 v prodloužení, když ve třetím dějství doháněli jednobrankové manko.

„První dva zápasy nebyly takové, jak bychom si představovali. Proti Dánsku jsme sice nechytli začátek, ale pak si myslím, že tým ukázal, že v něm něco je. Otočili jsme to a v prodloužení vyhráli. Věřím, že se zvedneme ještě více a bude to jen dobré,“ konstatoval Michael Špaček s tím, že tým cítí, že po tomto výsledku z něj spadla zbytečná nervozita.

Benjamínek v českém týmu prožívá zajímavou sezonu. Probojoval se do A týmu HC ČSOB Pojišťovna Pardubice, sbírá cenné zkušenosti v Tipsport extralize. „Dostávám obrovský prostor, možná jsem ho ani nečekal a jsem za něj rád. Myslím si, že získávám ohromné zkušenosti, jsem za ně vděčný,“ poznamenal.

„Začátek sezony nebyl z mé strany nejlepší, pak jsem se do toho postupně dostal. Bohužel mě zabrzdilo poranění kotníku. Celkově vzato – musím to zaklepat – zatím se mi docela daří,“ dodal Michael Špaček.