27.11.2014
(HoH)

Mladší dorostenci se zvedli a šlapou naplno

PLZEŇ — Solidní formu nabírá nejmladší akademická kategorie Pardubic. Mladší dorostenci HC ČSOB Pojišťovna Pardubice nejprve fantasticky otočili nedělní duel s Mladou Boleslaví a postoupili do elitní skupiny. V prvním jejím utkání dokázali obrat o všechny body tým Plzně, který porazili 7:5. Pěti (!) brankami se na západě Čech blýskl reprezentační útočník Ondřej Machala.

„Kluci odehráli super zápas, navázali na poslední třetinu s Mladou Boleslaví. První třetinu jsme vyhráli 3:0, poprali jsme se i také se zvláštními vyloučeními a vybudovali si nakonec rozhodující náskok. Plzeň naposledy nebodovala v září, vezeme si velecennou výhru, která nám pomůže do dalších zápasů,“ radostně konstatoval trenér mladších dorostenců Milan Kusý.

Pardubickou výhru dirigoval pětigólovou kanonádou útočník Ondřej Machala, který navíc přidal jednu asistenci. „Hrál hokej, který umí, šel přímo do brány a nevymýšlel zbytečnosti, proto mu utkání v Plzni takhle vyšlo. Když do toho kopne, tak je prakticky nezastavitelný, hodně nám pomohl,“ chválil jej kouč.

Ale zpátky k celému mančaftu. Ještě před týdnem to s Pardubicemi vypadalo všelijak, tři porážky v řadě odsoudily tým k bojům o holý postup do elitní skupiny, v posledním utkání Východočeši prohrávali s Mladou Boleslaví 0:3… Jenže v pravý moment se zvedli a nakonec získali dva body za výhru 5:4 v prodloužení!

„Kluci si postup uhráli sami, neříkali jsme jim žádné výsledky. Celý zápas tak byli pod tlakem, ukázalo se, kdo to zvládl a kdo ne,“ spokojeně prohlásil trenér mladších dorostenců.

Pardubice se mohou opřít také o svůj B tým, který hraje druhou nejvyšší soutěž v Chrudimi. Ze šestnácti odehraných zápasů jich devět vyhrál. „B tým nám hodně pomáhá, rozehráváme zde hráče a můžeme je pak využít i v našem mančaftu. Jezdím se dívat na každý domácí zápas do Chrudimi, abych si držel přehled. Vlastní B mužstvo je obrovské plus do téhle sezony,“ pochválil znovuzavedenou novinku.

Milan Kusý

Kromě výsledkových úspěchů je hlavním úkolem kategorie mladšího dorostu vychovávat hráče pro starší kategorie. Talentovaný Filip Zadina, který dnes slaví patnácté narozeniny, nabírá první zkušenosti v juniorech, další hráči čím dál více hrají za starší dorostence.

„V utkáních, kde jsme měli kluky, co hrají i ve starším dorostu, byl jejich přínos hodně znát a hodně nám pomohli. Vezmou to na sebe a střílí důležité branky. Teď jsme ve čtyřce a můžeme pracovat se stálejší sestavou. Nyní chceme připravit kluky pro starší dorost, abychom je převedli do této kategorie, za kterou budou v příští sezoně nastupovat. Naším cílem je vychovávat hráče – uvědomujeme si to. Pro kluky je každý zápas výše skvělou přípravou,“ nechal se slyšet Milan Kusý.

Díky postupu do elitní skupiny si mladší dorostenci opět mohou užít východočeská derby s Hradcem Králové, který středovou skupinu vyhrál a obhajuje mistrovský titul z minulé sezony. „Jsme rádi, že derby budou nadále pokračovat. Uvědomujeme si zároveň, že my máme nastavený systém tak, že hráče, pokud je to možné, posouváme výše, aby získávali zkušenosti v kategorii staršího dorostu,“ doplnil pardubický trenér.