13.02.2007
Jan Hrabal, fotografie Luboš Lang

Mistrovství světa? Nad tím zatím Petr Čáslava nepřemýšlí

Stabilní výkon a jistota v zadních řadách. Tak se na švédských LG Hockey Games prezentoval jediný zástupce HC Moeller Pardubice. Obránce Petr Čáslava si do puntíku na tomto turnaji Euro Hockey Tour plnil určenou taktiku, hodnotný výkon na minulém moskevskému měření sil v prosinci sice během posledního víkendu nevyšperkoval gólovými přihrávkami, přesto byl ve Švédsku právem hodnocen jako jeden z nejlepších členů reprezentačního družstva České republiky. Také na něj trenér reprezentace Alois Hadamczik hodně vsázel: Petr Čáslava odehrál mnoho minut, pravidelně nastupoval při přesilovkách i oslabeních.

„Člověk nemůže být nikdy zcela spokojen, ale v rámci mohu říci, že jsem. V Moskvě jsem sice hodně bodoval, ale tady jsem byl u méně gólů, takže tento turnaj asi stavím výše,“ svěřil se sedmadvacetiletý obránce HC Moeller.

Petr Čáslava se naplno zabydlil v reprezentačním dresu. „Pro turnaje Euro Hockey Tour asi ano, ale místo v národním týmu nemá nikdo jisté. Necítím se jako nějaká stálice,“ skromně pronesl důrazný zadák.

Odchovanec kolínského hokeje prožívá zatím asi nejvydařenější sezonu. V extralize je na tom nejlépe mezi obránce v hodnocení +/− se čtyřiadvaceti kladnými body. Ve 47 odehraných zápasech za HC Moeller získal navíc deset kanadských bodů za pět vstřelených gólů a stejný počet přihrávek.

Důvěra trenéra mi pomáhá, přiznal urostlý bek

I proto patří zkušený a jistý bek mezi vážné adepty na mistrovství světa. „Já nad tím ale nepřemýšlím,“ podotkl. „Když bych ale fakt jel, tak by to pro mě bylo něco neuvěřitelného. Ale netrápím se tím, neřeším to,“ doplnil Petr Čáslava.

„Šance dostat na závěrečný šampionát sezony je vždycky, doufám v ni. Ale zatím na mistrovství nemyslím, je to hodně daleko. Člověk se může zranit, nebo mu může odejít forma. Také se do finální nominace nemusí vejít,“ řekl.

Během LG Hockey Games byl ale několikrát pochválen. Třeba bývalý pardubický hokejista David Pospíšil, jenž spolukomentoval švédský turnaj pro Českou televizi, hovořil během posledního zápasu s Ruskem o Petrovi Čáslavovi jako o trvale výkonnostně rostoucím borcovi.

„On je David velký kamarád!“ rozesmál se nad touto poznámkou svého někdejšího spoluhráče. „Ale mé výkony musí hodnotit jiní, snad má David pravdu…“

O tom, že mu Alois Hadamczik věří, svědčí i fakt, že Petr Čáslava pravidelně hrál přesilovky i oslabení. „To mi hodně pomáhá, že i když uděláte menší chybu, a víte o ní, tak máte důvěru trenéra, který vás posílá na led i při těchto situacích,“ konstatoval obránce HC Moeller Pardubice.

Petra Čáslavu zdobí jisté výkony nejen v reprezentaci, ale i v dresu HC Moeller Pardubice.

Vystoupení českého týmu bylo na bývalých Švédských hrách poněkud rozpačité: nejprve vysoká prohra se Švédy, poté prakticky stejný výsledek v souboji s finskou reprezentací. Češi v posledním utkání proti Rusku vedli o dvě branky, ale nakonec utkání prohráli na samostatné nájezdy.

„Švédové měli nejen na tomto turnaji vynikající mužstvo, řekl bych, že jsme přípravný zápas s nimi před turnajem sehráli dobře. Většinu zápasu jsme vedli, pak oni vyrovnali a byli lepší v prodloužení. Další zápas s nimi nám vůbec nevyšlo, půlku jsme se drželi, ale pak nás předběhli,“ ohlédl se za českým vystoupením.

„S Finskem to bylo parádní. Od začátku jsem byl ve všem jednoznačně lepší, bruslili jsme, byli jsme všude dřív. Povedlo se vše, na co se sáhlo. Škoda, že se nám nepodařili porazit i Rusy, lituji inkasovaného gólu na konci druhé třetiny. Pak jsme se zbytečně zatáhli dozadu, naopak je to nakoplo. Bránili jsme výsledek, to proti nim není dobré. Kdybychom vydrželi hrát jako v první třetině, tedy dopředu i dozadu, tak bychom to udrželi, navíc jsme měli i nějaké šance na vstřelení gólů,“ doplnil ke svému hodnocení.

Na zápas v Českých Budějovicích se Petr Čáslava velice těší

Každopádně třetí místo na turnaji ve Švédsku není rozhodně totální neúspěch. „Myslím si, že naše zápasy nevypadaly špatně. Není nám příjemné, když se povídá o tom, jak mančaft jede jen odehrát nějaký turnaj. My opravdu chceme uspět! Škoda, že se nám nepovedlo udržet zápas s Ruskem, skončili bychom druzí a mohlo by to vypadat ještě lépe,“ glosoval.

Reprezentační díl probíhající sezony ale teď určitě přebijí klubové záležitosti. Už ve středu nastoupí HC Moeller v přímém souboji o druhé místo v Českých Budějovicích. Následující dny rozhodnout o postavení Východočechů před vyřazovacími boji.

Petr Čáslava doufá, že svými výkony v dresu HC Moeller potvrdí rčení, že výkony v klubu a v reprezentaci jsou jako spojené nádoby… „Do Českých Budějovic se určitě těším, bude to určitě parádní zápas. Věřím, že uspějeme a něco z jihu Čech přivezeme, abychom dobyli druhou pozici,“ uzavřel pardubický obránce.