08.02.2007
Pavel Mikan

Česká mincovna vydá stříbrnou medaili k juniorskému mistrovství

Už za necelých jedenáct měsíců se hlavními městy juniorského hokeje stanou Pardubice a Liberec, kde se uskuteční mistrovství světa hráčů do dvaceti let v ledním hokeji. Česká mincovna, výhradní tuzemský výrobce mincí, vydá v polovině měsíce listopadu letošního roku pamětní mince k příležitosti konání tohoto juniorského šampionátu na přelomu let 2007 a 2008 v České republice v nákladu tisíc kusů. Ty budou pro sběratele a hokejové fanoušky k mání ještě před začátkem mistrovství světa hráčů do dvaceti let v kvalitě proof (mincovní pole je v této kvalitě vyleštěno do vysokého lesku a reliéf je matován) za sedm set korun.

Hokej a drahé kovy (od roku 1993)

Hned na úvod jedno upřesnění, nebude se jednat o medaile získané hokejisty na různých akcích, ale o pamětní mince a medaile z drahých kovů, které vydává Česká národní banka (mince) a Česká mincovna (medaile). Kromě těchto institucí se můžeme setkat i s dalšími medailemi. Ale ty nejsou předmětem zájmu tohoto článku.

Ta trocha teorie nikoho nezabije

Na úvod poznámka o tom, jak se liší mince a medaile. Mince má uvedenou nominální hodnotu v platné měně a vydává je pouze Česká národní banka. Navíc je můžete vyměnit za platné oběžné bankovky nebo mince. Pamětní mince vydává ČNB zlaté a stříbrné. O roku 2001 do roku 2005 vždy dvě zlaté mince ročně s nominální hodnotou 2000 Kč a od roku 2006 opět dvě zlaté mince ale s nominální hodnotou 2500 Kč. Stříbrné mince mají nominální hodnotu 200 Kč a vydávají se v počtu čtyř nebo pěti námětů ročně. Jak zlaté, tak stříbrné mince se navíc vydávají ve dvojí kvalitě – běžné a špičkové (tzv. proof). Stejný námět (stejný obsah), jen mince ve špičkové kvalitě mají zrcadlový lesk ploch a matný motiv.

Kromě pamětních mincí vydává ČNB sady oběžných mincí. Opět v běžné a špičkové kvalitě. Sady v běžné kvalitě se v posledních letech vydávají s určitým námětem. A jeden rok je možné se setkat až se třemi různými sadami. Ve špičkové kvalitě je vydávána jen jedna sada oběžných mincí ročně.

Medaile mohou mít stejný vzhled jako mince, ale vydávají je soukromé subjekty – v tomto článku se zabýváme pouze medailemi České mincovny.

Mince

Velmi žádanou sadou oběžných mincí je sada z roku 1998 věnovaná Zimním olympijským hrám v roce 1998 v Naganu a vydaná na počest vítězství v hokejovém turnaji. Na obalu (první straně) je zobrazena zlatá olympijská medaile a brankář národního týmu – Dominik Hašek v rozkleku. Na druhé straně je uvedena stručná historie československého a českého ledního hokeje s pozadím zlaté olympijské medaile, třetí a čtvrtá strana obsahuje vsazené oběžné mince, na páté straně je uvedena stručná historie československého a českého ledního hokeje v angličtině opět na pozadí zlaté olympijské medaile a konečně na poslední straně je společná fotografie reprezentačního mužstva České republiky po vítězném finálovém utkání, znak Českého svazu ledního hokeje, zlatá olympijská medaile a nápis VÍTĚZ HOKEJOVÉHO TURNAJE STOLETÍ.


Sada oběžných mincí, rok 1998.

V roce 2004 byla vydána sada oběžných mincí s námětem Mistrovství světa v ledním hokeji 2004 v Praze. Na obálce (první stránce) je Jaromír Jágr v reprezentačním dresu s kapitánským céčkem a mimo jiné loga Mistrovství světa v ledním hokeji 2004 a Mezinárodní hokejové federace.

Druhá strana obsahuje společnou fotografii československého reprezentačního týmu, velmi stručný přehled úspěchů československého a českého hokeje a podrobný přehled umístění československých reprezentačních týmů na mistrovstvích světa a zimních olympijských hrách v letech 1920–1972.

Třetí a čtvrtá strana obsahuje vsazené oběžné mince a žeton. Na třetí straně pokračuje podrobný přehled umístění československých a českých reprezentačních týmů na mistrovstvích světa a zimních olympijských hrách v letech 1973–2003.

Pátá strana je věnována Bižuterii České mincovny, a. s., v Jablonci nad Nisou a konečně na poslední, šesté straně je pohled na Prahu s dominantou Karlova mostu a Pražského hradu s informací o mistrovstvích světa v ledním hokeji konaných v tuzemsku.

Ročníkovou sadu k Mistrovství světa 2004 je možné zakoupit již kolem 300 korun (zajímavý dárek hokejovému fanouškovi), sada Nagano je dražší a v současnosti přijde přibližně na 800 korun, ale hůře se shání.

Jako zajímavost k mincím uveďme, že ČNB v roce 1998 uvažovala o vydání pamětní dvousetkorunové stříbrné mince k vítězství hokejistů v Naganu, ale protože čas potřebný k přípravě emise byl příliš dlouhý, ČNB od vydání upustila.

A ještě okénko do budoucnosti: V emisním plánu ČNB je na listopad roku 2008 plánováno vydání pamětní dvousetkorunové stříbrné mince k 100. výročí založení českého hokejového svazu.

Medaile

V roce 1998 vydala Česká mincovna zlatou medaili s námětem Zimních olympijských her v Naganu s hokejistou na druhé straně. Mince je z čistého zlata ryzosti 999,9 a s hmotností 15,56 g (tedy půl unce). Katalogová cena je 12 000 korun (dle katalogu České mincovny).

Po třetím vítězství hokejistů na mistrovství světa Česká mincovna vydala v roce 2001 stříbrnou medaili s námětem 3× mistři v hokeji. Jedná se o stříbrnou medaili v nákladu 200 kusů a s katalogovou cenou 1500 korun.


Třikrát mistři v hokeji.

V roce 2002 byly vydány dvě medaile k Zimním olympijským hrám v Salt Lake City. Nás zajímá ta druhá, s námětem hokej. Opět se jednalo o stříbrnou medaili v počtu 500 kusů a s katalogovou cenou 800 korun.

Dosud poslední vydanou medailí byla stříbrná medaile k Mistrovství světa 2004 z téhož roku. Náklad byl tisíc kusů a katalogová cena je 650 korun.

Mince k juniorskému mistrovství bude ve špičkové kvalitě stát 700 korun

A stejně jako u mincí i u medailí nahlédněme do emisního plánu České mincovny na rok 2007. V plánu je totiž vydání stříbrné medaile k Mistrovství světa juniorů v ledním hokeji konaném v ČR (Pardubicích a Liberci). Parametry mince jsou stříbro ryzosti 999, průměr 34 mm, hmotnost 16 g, špičková kvalita (proof), náklad 1000 kusů, emise listopad 2007 a předpokládaná cena 700 korun. Nejen pro návštěvníky zajímavá upomínka na konané mistrovství.

Poslední plánovanou emisí s hokejovou tematikou jsou zlaté medaile s námětem Mistři světa a olympijští vítězové. Zlato ryzosti 999,9, hmotnost 7,78 g, průměr 22 mm, špičková kvalita (proof), náklad 500 ks, emise únor 2007, předpokládaná cena je 32 500 korun za sadu pěti medailí ve společné etui. Cena jedné medaile je 6500 korun. Na medailích budou zobrazeni tito sportovci: Kateřina Neumannová, Štěpánka Hilgertová, Martin Doktor, Jaromír Jágr a Jan Železný.


Zpracováno podle: Jaroslav Moravec: České mince 1993–2005 a medaile České mincovny 1993–2005. Merkur Revue spol. s r. o. a Ornela, a. s. Brno – Jablonec nad Nisou 2005. ISBN 80-903662-1-X a edičního plánu České mincovny na rok 2007 a emisní plán ČNB na rok 2007.

Fotografie: www.aurea.cz, www.zlate-mince.cz

Poznámka: obrázek na titulce je výřezem z medaile k Mistrovství světa 2004