07.07.2014
Jan Hrabal

Lední hokej mění pravidla. Bude padat více branek?

PARDUBICE — Lední hokej projde před novou sezonou důležitou proměnou. Po vzoru zámořské NHL dojde k úpravám v rozložení čas a rozšíření útočných pásem o metr a půl, dalšími novinkami je zavedení „hybridního icingu“, změní se postavení na vhazování a upraví pravidla pro trestná střílení.

Nové rozměry hřiště

Mezinárodní hokejová federace na kongresu v Minsku během mistrovství upravila pravidla, tou nejdůležitější pro přípravu nové hokejové sezony je zmenšení středního pásma na úkor rozšíření útočných. Kluby již dostaly konkrétní úpravy: útočná pásma budou nově měřit 22,86 metrů na délku, v pardubické ČEZ Areně bude střední třetina dlouhá pouze 13,28 metrů.

 „Bude to znamenat větší prostor pro hráče na přesilovkách, pro hráče, kteří jsou aktivní. Týmy na přesilovkách pak mají větší šanci udržet se v pásmu,“ uvedl šéftrenér Českého svazu ledního hokeje Slavomír Lener během mistrovství pro Českou televizi.

Další novinkou je zavedení tzv. hybridního icingu, podle kterého se posuzuje zakázané uvolnění v zámořské NHL. Zakázané uvolnění bude odpískáno tehdy, pokud bude na úrovni bodu pro vhazování bránící hráč jasně blíže kotouči. Pokud bude postavení hráčů opačné nebo budou bojovat rameno na rameno, rozhodčí pískat nemají.

Změny se týkají také zakončování trestných střílení: již nebude dle pravidel možné je zakončovat po otočce nebo „lakrosovou koncovkou“, kdy hráč nabral puk na čepel hole a pak ho poslal na bránu. Změnou je i postavení na vhazování. Pokud si mužstvo vybojuje vhazování v útočném pásmu, první se bude stavět bránící hráč, čímž dojde oproti současnosti ke zvýhodnění útočícího týmu, kdy je to naopak.

„Tato inovovaná pravidla by měla výrazně pomoci útočnému hokeji. Dají se očekávat taktické varianty, až hra samotná ukáže, kdo se dokáže novým změnám lépe přizpůsobit a využít je k bodovému zisku. Změny jsou zásadní, proto před sezonou v každém klubu proběhne instruktáž, ve které rozhodčí seznámí hráče i trenéry s jejich obsahem. I my připravíme pro fanoušky rozbory s vysvětleními,“ řekl generální manažer HC ČSOB Pojišťovna Pardubice Ondřej Šebek.

Nově přijatá pravidla ledního hokeje platí pro nový čtyřletý cyklus, tedy od roku 2014 nejméně do roku 2018.