17.06.2014
(HoH)

Karel Jiránek. Právě on vrátil na stadion pokřik „Dynamo“

PARDUBICE — Je mu osmdesát let, na hokej chodí pravidelně, a když ČEZ Arenou zní hromové „Dynamo“, má radost. Právě Karel Jiránek vrátil tento legendární pokřik na zimní stadion v dobách Tesly Pardubice.

„Na hokej jsem začal chodit jako děcko pod zámek, pamatuji si, že mým spolužákem byl legendární brankář Vladimír Dvořáček,“ rozvyprávěl se fanoušek, který pamatuje celých 64 let, kdy Pardubice hrají nejvyšší soutěž.

Tehdejší Sokol se do ní probojoval v sezoně 1949/1950, nejprve vyhrál oblastní soutěž, posléze uspěl také v kvalifikaci, vyhrál finálovou skupinu, když v ní dokázal porazit Prostějov, České Budějovice a Poprad.

„Pamatuji si, že v březnu roku 1950 postoupil Sokol Pardubice do ligy. Tenkrát to nebyly tak velké oslavy, spíše to bylo menší. Stal jsem se členem klubu přátel ledního hokeje, takže jsem byl ve styku s mužstvem a podporovali jsme se,“ nechal se slyšet Karel Jiránek.

Do útoků s Dynamem

Osmdesátiletý jura chodí na hokej i nyní, má své místo k sezení, odkud podporuje pardubický klub. Právě on vrátil legendární pokřik „Dynamo“ do ochozů tehdejšího zimního stadionu. Po postupu Sokola do nejvyšší soutěže se klub přejmenoval na Slavia Pardubice, v roce 1953 došlo k další změně názvu, fanoušci chodili na Dynamo Pardubice, a to až do roku 1960.

Podnik Tesla si vzal klub pod křídla a to až do společenských změn na přelomu 80. a 90. let minulého století. Pokřik „Dynamo“ najednou vymizel… „Fandilo se samozřejmě ‚Tesla, Tesla‘,“ zavzpomínal.

A pak to přišlo… „Probíhal zápas, skandovalo se ‚Tesla‘ a inkasovali jsme gól. Pak jsem začal spontánně fandit staré dobré „Dynamo“, připojil se celý stadion a hned se nám dařilo víc,“ nechal se slyšet. A v ten moment se na zimní stadion vrátil pokřik, který duní v uších takřka při každém tlaku Pardubic.

„Tehdy platilo, že pokřik Dynamo spustila celá hala v době, kdy tým měl převahu v útočném pásmu. Je to nejúdernější pokřik a jsem rád, že se vrátil a drží se dodnes. Pokaždé mě ten pokřik pohladí po duši,“ dodal Karel Jiránek.

Karel Jiránek