10.06.2014
Jan Hrabal

VIDEO: „Inženýra ještě neprožívám, ale je zadostiučiněním“

PARDUBICE — V minulém týdnu pilně trénoval na soustředění v Ústí nad Orlicí a v pondělí úspěšně vykonal inženýrské státní závěrečné zkoušky. Lukáš Radil si zaslouží veliké uznání: prokázal, že jde skloubit život profesionálního sportovce, který denně trénuje, a vysokoškolského studenta.

Dušan Salfický

„Mám radost i za Lukáše, pamatuji si, jak školu prožíval. Pamatuji si, že studium honil ve svém osobním volnu a opravdu dřel. Teď jsme se domluvili, že dostal volno na poslední den soustředění, aby se v sobotu a v neděli mohl učit, když v pondělí dělal státnice. Obdivně smekám klobouk, že při hokeji, který dělá úspěšně, zvládl dokončit vysokou školu, blahopřeji mu!“
Dušan Salfický, sportovní ředitel HC ČSOB Pojišťovna Pardubice

„Ještě si úplně neuvědomuji, co se mi povedlo, nijak to neprožívám. Jsem za to velmi rád, konečně mám po tahanicích, martýrium je za mnou. Inženýrský titul je pro mě velkým zadostiučiněním, ale neoslavoval jsem ho,“ přiznal útočník HC ČSOB Pojišťovna Pardubice.

Kromě dvou extraligových titulů se může pochlubit akademickým. „Ten hokejový je těžší, ve škole to závisí na tom, jak se člověk připraví a naučí, je to hodně na něm samotném. U hokeje je zapotřebí, aby se sešla spousta věcí: forma, štěstí a další. Tolik atributů ve studiu není,“ řekl Lukáš Radil, který úspěšně vystudoval Univerzitu Pardubice.

A tým včetně něj i v letním horku tráví hodiny v posilovně… „Když jsem přecházel do A týmu, tak jsem letní přípravu opravdu neměl rád, ale postupem času jsem přišel na to, že bez ní to nejde, docela se s ní kamarádím,“ pousmál se.

Lukáš Radil

Ve volném času, kterého nyní bude mít o poznání více, bude sportovat. „Těším se na golf, Václav Kočí má velký náskok přede mnou, takže teď ho budu dohánět, mám rád tenis,“ prohlásil Lukáš Radil.

Pardubický odchovanec se už nemůže dočkat nové hokejové sezony, jejíž mistrovská část začíná už za necelé dva a půl měsíce úvodními zápasy Ligy mistrů. „Na nový ročník se těším, nebudu lítat ze stadionu do školy. Věřím, že bude úspěšnější, abychom hráli vysoko a povedl se nám úspěch,“ řekl pro klubový YouTube kanál.