30.05.2014
Jan Hrabal

Juniory čeká včasný start, soutěž začne už 18. srpna 2014

PARDUBICE — O měsíc dříve oproti ostatním soutěžím začne juniorská extraliga, do které vplují pardubičtí mladíci už 18. srpna 2014. Šestnáct klubů odehraje celkem 54 kol v různých fázích základní části, což je konkrétně pro Pardubice o deset více utkání než v minulé sezoně.

NOEN extraliga juniorů

Účastníci NOEN extraligy juniorů 2014/2015

ČEZ Motor České Budějovice Piráti Chomutov HC Dukla Jihlava Rytíři Kladno HC Kometa Brno Bílí Tygři Liberec HC Litvínov BK Mladá Boleslav HC Olomouc HC ČSOB Pojišťovna Pardubice HC Plzeň 1929 HC Slavia Praha HC Sparta Praha HC Oceláři Třinec HC Vítkovice Steel PSG Zlín

„Začínat mistrovskou soutěž téměř v polovině srpna je sice nezvyklé, ale pravidla jsou stejná pro všechny a je na každém, jak se jím přizpůsobí. V červenci půjdeme na led už 14., takže budeme mít měsíc přípravy na ledě. S touhle novinou se srovnáme,“ řekl trenér juniorů HC ČSOB Pojišťovna Pardubice Pavel Rohlík.

Juniorská soutěž je určena hráčům ročníků 1995 a 1996, na výjimky do ní mohou zasáhnout dva hokejisté ročníku 1994, přičemž se nesmí jednat o brankáře. NOEN extraligu juniorů bude nově hrát pouze šestnáct týmů oproti loňským sedmnácti.

Junioři

„Nejvyšší juniorská soutěž má více zápasů, to je jedině dobře. V minulé sezoně jsme stáli skoro jeden měsíc, když se spojily reprezentační přestávky a volno v rozpisu. Současné nastavení extraligy, kdy se hraje celorepublikově, je spravedlivé,“ poznamenal Pavel Rohlík.

Slavomír Lener

„Poněvadž se počet zápasů zvýšil a chceme zachovat kvalitu tréninků, museli jsme juniorskou extraligu natáhnout. Chceme, aby se v pondělí hrálo co nejméně zápasů a kluby je věnovaly spíše kondici a bruslení, protože v tom máme stále rezervy. Kluby stejně hrají různé turnaje nebo přípravná utkání, takže dřívějšímu startu nic nebránilo. Kluby se vesměs začínají připravovat na ledě v posledním červencovém týdnu, takže mají pro přípravu dostatek času. Není se skutečně čeho obávat.“
Slavomír Lener pro www.hokej.cz

Soutěž začne celostátně, čili všichni se utkají doma a venku, po třiceti kolech dojde k prvnímu rozdělení: prvních dvanáct mužstev si to rozdá o co nejvýhodnější pozici pro play off od nuly, zbylé čtyři týmy o vyhnutí se baráži v pokračování z první části s tím, že do ní spadne pouze poslední celek.

„Pokud by se hrálo na západní a východní skupinu, tak bychom velmi pravděpodobně ‚spadli‘ do té moravské, odkud se i z důvodu cestovních vzdáleností nevozí body snadno. Je dobře, že kluci odehrají nejméně 54 kol a stále bude o co hrát,“ uvedl sportovní ředitel mládeže pardubického klubu.

„Vloni nás postihla epidemie, poztráceli jsme mnoho bodů, protože jsme hráli na málo kluků. Soutěž byla krátká, ujel nám vlak a nedohnali jsme manko. Jen ať kluci hrají co nejvíce!“ pokračoval.

Hracími dny NOEN extraligy juniorů by měly být čtvrtky a soboty. „To je dobrý záměr, pokud vyjedeme na dvojzápas na Moravu, nebo naopak někdo z delší destinace přijede k nám, tak klidně zápasy posuneme na pátek – sobota, aby se dvojutkání dalo zvládnout na jeden zátah,“ nechal se slyšet.

Junioři

„Cíl současného nastavení je správný, jde o to, aby kluci stále měli o co hrát. V této kategorii není dobré, když někdo uteče na dvacet bodů náskoku a má splněno. Kluci potřebují růst, aby hráli každý zápas naplno, protože o něco půjde. Pak se to může kladně projevit i v reprezentacích,“ řekl Pavel Rohlík.

„Základní část včetně té o play off je protažená, to je dobře pro mládežnické výběry, protože hráči z těchto klubů budou déle v zápasovém zatížení a nebudou třeba jen měsíc trénovat před mistrovstvím hráčů do osmnácti let. Prakticky všechny týmy budou hrát až do jara, to kvitujeme,“ doplnil.

Model NOEN extraligy juniorů v sezoně 2014/2015

Model NOEN extraligy juniorů

Zdroj: www.hokej.cz