21.05.2014
Jan Hrabal

Kdokoliv může postoupit, říká k losu Zdeněk Venera

PARDUBICE — Hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice se v základní skupině hokejové Ligy mistrů střetnou s italským Bolzanem, švédským Linköpingem a finským TPS Turku. Rozhodl o tom středeční los v běloruském Minsku.

„První dojmy ze skupiny mám takové, že nemá žádného favorita a kdokoliv může postoupit. Uděláme všechno pro to, abychom jím byli my. Každopádně nás čekají velmi těžcí protivníci,“ řekl trenér hokejistů HC ČSOB Pojišťovna Pardubice Zdeněk Venera.

Pardubice si zahrají ve skupině F, pocestují do Itálie, Švédska a Finska. „Kvalitní soupeři, i když takové jsou všechny v Lize mistrů. Naším cílem je uhrát dobré výsledky spolu s tím, aby si tyto zápasy zahráli naši mladší hráči, předpokládám, že podobné to bude také u našich soupeřů,“ konstatoval.

Z prvního koše připutoval do skupiny F celek Bolzano Foxes, mistr EBEL ligy. „Nepříjemný soupeř, důraz a obětavost, to je první, co mě napadne,“ řekl Zdeněk Venera. Za Bolzano hrál ve výlukové sezoně 1994/1995 také útočník Jaromír Jágr.

„Bolzano bude nepříjemným soupeřem. V sestavě má řadu Kanaďanů. Očekávám s nimi fyzicky náročné zápasy, které ale vítáme. Hrát proti takovému soupeři bude pro nás velmi přínosné,“ nechal se slyšet Zdeněk Venera.

Linköpings HC

Ve druhém koši byl tým Linköpings HC, kterého dokázaly Pardubice v srpnu roku 2011 porazit 3:2. „Hokej založený na vysokém stupni organizovanosti hry, čeká nás hodně soubojů jeden na jednoho, velmi těžký protivník,“ uvedl pardubický kouč.

Švédský hokej je založen na kvalitní a neprostupné obraně. „Švédové jsou hlavně fyzicky velmi vyspělí, na tom mají založenou svou hru. Ale nemáme se čeho bát, čekám kvalitní dvojutkání,“ poznamenal.

TPS Turku

Čtvrtým soupeřem hokejistů HC ČSOB Pojišťovna Pardubice je tým TPS Turku, se kterým Východočeši hráli v posledních dvou ročnících European Trophy. Předloni dokázali vyhrát 4:2 ve Finsku, vloni naopak v Trutnově triumfovali Seveřané 4:1.

„Švédové a Finové nehrají extra rozdílný hokej, u Finů se stírá rozdíl mezi obránci a útočníky. Oni v pěti brání a útočí. Chceme-li uspět proti TPS, musíme jednoznačně stačit bruslařsky,“ nechal se slyšet.

„Naše skupina velmi zajímavě. Nikdo nemůže tvrdit, že je favoritem, všechny čtyři celky budou chtít postoupit: Bolzano je mistrem EBEL, Linköping a TPS Turku jsou tradiční kvalitní severské kluby. Čekají nás parádní zápasy, ve kterých chceme uspět“ doplnil Zdeněk Venera.