18.07.2006
Jan Hrabal

Hráči se vrátili z dovolené, vyzkoušeli si led

Po čtrnácti dnech ožila hokejová kabina hokejistů HC Moeller Pardubice. Včera večer začala druhá část letní přípravy pardubických hokejistů na sezonu 2006–2007. Pod vedením trenérské dvojice Miloš Říha – Pavel Rohlík se tento týden budou hráči připravovat v ČEZ Areně. Za týden odjedou na čtrnáctidenní soustředění do Šumperka. „Tento týden je takový seznamovací před šumperským pobytem. Hráči se zapracují, vyzkouší výstroj, brusle a další věci. Rovněž se seznámíme s ledem a také se podíváme na to, jak jednotliví hráči pracovali o dovolených,“ odkrývá plány trenér HC Moeller Miloš Říha.

Od konce června měli hráči volno. To ale neznamená, že mohli zahálet. Pracovat musí i v době, kdy denně nechodí na stadion. Individuální tréninkové plány ale hokejisté nedostali. „Můžeme to udělat, ale toto je hlavně o odpovědnosti každého z hráčů. Oni se starají sami o sebe. Na konci června jsme jim řekli, co by měli dělat. Měli aktivně regenerovat a udržovat se ve fyzickém stavu, aby fyzická práce, kterou jsme si devět týdnů předtím prošli, nepřišla vniveč,“ říká pardubický kouč.

Co mezi taková doporučení, která každý obdržel, patří? „Například, aby kluci hodně plavali. Dále jsme jim doporučovali hrát tenis, aby jezdili na kole a také zašli do posilovny,“ pokračuje Miloš Říha. Podle něj v posledním období byla důležitá také regenerace během dovolené po náročných „suchých týdnech“.

Hráči trénují v malé hale ČEZ Areny. Ve velké totiž řádí šachisté na festivalu deskových her Czech Open 2006. „Nám toto omezení nevadí. V tomto týdnu pracujeme na zapracování, kádr rozdělíme na dvě skupiny. Večerní tréninky nám vyhovují i kvůli tomu, že není takové teplo,“ prohlašuje Miloš Říha. V malé hale se také daleko snadněji udrží nižší teplota. I v horkých dnech může nahodilý návštěvník, který projde za izolační závěsy mezi malou a velkou halou, nastydnout…

Přes den navíc probíhá v malé hale ČEZ Areny Letní hokejová škola Vladimíra Martince. Seniorský tým se dostane na led až po osmé hodině večerní. „Nechceme dětem narušovat program, to by nebylo dobré. Navíc v tomto týdnu neděláme nějaké extra velké věci, takže nám to nevadí.“ Tréninky na ledě trvají do deseti hodin večer.

V tomto týdnu se hráči sejdou na ledě celkem pětkrát. Od 23. července do 4. srpna rozbalí svůj hlavní tábor na soustředění v Šumperku. „Tam bude program pochopitelně daleko náročnější, hráči tam absolvují komplexní hokejové tréninky,“ dodává trenér HC Moeller Pardubice.

FOTO: Vladimír Škorpík