22.03.2014
Jan Hrabal

1:1 s Třincem? Pardubice dokázaly vždycky postoupit!

PARDUBICE — 1997, 2003 a 2010. V těchto letech se ve vyřazovacích bojích střetli hokejisté Pardubic a Třince. Po úvodním dvojutkání vždy panoval nerozhodný stav, Východočeši poté vždy urvali sérii a šli dál.

Zatímco celková extraligová bilance mezi Pardubicemi je poměrně vyrovnaná (46 výher – 3 remízy – 44 porážek), tak v play off jsou na tom výrazně lépe Pardubice (12 výher – 5 porážek).

1996/1997: Mladíci okolo Miloše Říhy proměnili čtvrtfinále v exhibici

Jednotlivé zápasy

  1. Třinec – Pardubice 1:4
  2. Třinec – Pardubice 4:3
  3. Pardubice – Třinec 6:1
  4. Pardubice – Třinec 6:0

Poprvé se oba letošní protivníci utkali ve druhé třinecké extraligové sezoně. Železárny Třinec měly tehdejší kádr prošpikovaný bývalými hráči Pardubic, v první obraně hrával Petr Jančařík, v jednom útoku spolu válela dvojice Marek Zadina – Richard Král. V tehdejším čtvrtfinále se střetl čtvrtý Třinec po skončení základní části a páté Pardubice, které zpět nahoru vytáhl po hubených letech Miloš Říha.

Pardubice tehdy měly nejmladší tým v lize, tuhle partu perfektně dirigoval kouč Říha, jenž podceňovaný tým dotáhl až do semifinále, ve kterém dokázal jednou porazit tehdy takřka nepřemožitelný Vsetín.

Série s Třincem začala pardubickou výhrou 4:1 na ledě soupeře, odveta vyšla lépe Slezanům, kteří vydřeli výhru 4:3. Série se tak za nerozhodného stavu 1:1 na zápasy stěhovala do Pardubic.

Východočeši vzali pardubický stadion útokem, oba zápasy byly beznadějně vyprodané, 9000 fanoušků hnalo neustálým skandováním Pardubice dopředu. Východočeši nadšeným hokejem jasně přehráli tým trenéra Hadamczika 6:1 a 6:0. Expardubický brankář Biegl se oháněl, seč mohl, dvěma jasným výhrám Pardubic ale nezabránil, navíc druhý vzájemný duel ani nedochytal.

Třinec

2002/2003: Postup do finále stvrdil Tomáš Blažek v prodloužení

Jednotlivé zápasy

  1. Pardubice – Třinec 10:2
  2. Pardubice – Třinec 3:4
  3. Třinec – Pardubice 1:4
  4. Třinec – Pardubice 4:2
  5. Pardubice – Třinec 7:2
  6. Třinec – Pardubice 4:5 v prodl.

O šest let později si to oba soupeři rozdali znovu: Pardubice tehdy vyhrály základní část s rekordním ziskem 111 bodů, ve čtvrtfinále přehrály Znojmo 4:2 na zápasy a narazily na tehdy čtvrtý Třinec, jenž uspěl ve čtvrtfinálovém derby s Vítkovicemi ve stejném poměru.

Pardubice vstoupily do semifinále impozantně: v prvním utkání vypráskaly Třinec 10:2, dva góly vstřelili útočník Jan Kolář a obránce Michal Sýkora, vypadalo to na snadné přejetí. Jenže omyl: Třinec se dokázal o den později zmobilizovat a přivezl si domů po výhře 4:3 stav 1:1 na zápasy.

Třetí vzájemný duel zvládly lépe Pardubic, po taktické bitvě uspěly 4:1, kvalitně sehrály i čtvrté utkání, které ale vyhráli domácí 4:2. Za stavu 2:2 na zápasy se semifinálové klání vrátilo do vyprodané pardubické arény.

Asi málokdo čekal, že Východočeši dokáží Třinec přejet 7:2, na střely vyhráli 46:26, Petr Sýkora vstřelil dvě branky a přidal stejný počet asistencí. Pardubice získaly mečbol, který proměnil v šestém duelu.

Takřka pět tisíc diváků na třineckém zimním stadionu sledovalo ofenzivní bitvu, Třinec vedl 1:0, Pardubice otočily, vedly 2:1 a 3:2, aby nakonec v 58. minutě vyrovnával Michal Tvrdík na 4:4. V prodloužení rozhodl o osudu po spolupráci odchovanců Ladislava Lubiny a Tomáše Blažka hráč s číslem 93.

Třinec

2009/2010: Třinec vyhrál první zápas, pak už Pardubice nikdo nezastavil

Jednotlivé zápasy

  1. Pardubice – Třinec 1:3
  2. Pardubice – Třinec 5:3
  3. Třinec – Pardubice 4:5 v prodl.
  4. Třinec – Pardubice 0:5
  5. Pardubice – Třinec 3:2

Na tohle play off nezapomene žádný pardubický fanoušek. Parta okolo Dominika Haška dokázala nevídaný kousek: vyhrála dvanáct zápasů v řadě a po rekordní jízdě si rychlostí světla doletěla pro pátý mistrovský titul v historii klubu.

Třinec byl tehdy jediným mančaftem, který dokázal Pardubice v play off porazit. Stalo se tak hned v prvním utkání na východě Čech po výsledku 1:3. Pardubicím byla k ničemu střelecká převaha 37:18. Další zápasy ale přinesly úplně jiné výsledky…

V odvetě sice Pardubice prohrávaly, ale získaly ji 5:2, další duel v Třinci urvaly 5:4 v prodloužení po trefě kapitána Petra Koukala. Zde se sluší doplnit, že Pardubice v utkání vždy vedly, Třinec vždy dotahoval, Radek Bonk dokonce srovnával při power play pětadvacet vteřin před koncem základní části. Druhý zápas v Třinci se stal pardubickou exhibicí po výhře 5:0, Dominik Hašek vychytal čisté konto, Východočeši přestříleli domácí 43:28 a využili dvě přesilovky.

Pátý duel vyprodal pardubickou halu, 10 020 diváků sledovalo napínavý souboj. Třinec sice po gólu Martina Růžičky vedl, tříbrankovou druhou třetinou ale Pardubice strhly zápas na svou stranu a i když Oceláři snížili ve třetím dějství na rozdíl jediné trefy, tak výhru nepustily.

Pardubice postoupily po výhře 4:1 na zápasy do semifinále, v něm vyřídily Liberec 4:0 a v souboji o zlato nedaly šanci Vítkovicím – po dalším vítězství 4:0 na zápasy si Dominik Hašek a spol. navlékli zlaté medaile.

Třinec