17.01.2007
Redakce Pardubického hokejového Zvonu

Pardubičtí v NHL

V této rubrice, která vznikla ve spolupráci s redakcí hokejového bulletinu Pardubický hokejový Zvon vám budeme přinášet výsledky hokejistů, kteří hrávali za Pardubice, v nejslavnější lize světa – NHL.

Aleš Hemský (Edmonton Oilers)

Aleš Hemský je ve formě – o tom svědčí pohled na jeho hru i na statistiky – v posledních šesti zápasech od minulého vydání Zvonu si polepšil o sedm bodů za jeden gól a šest přihrávek. A především o té brance se v NHL dlouhou dobu mluvilo – nikým neatakovaný Patrik Štefan z Atlanty netrefil deset sekund před koncem ze dvou kroků prázdnou branku Edmontonu, hrajícího power-play, a Hemský ještě stihl dvě sekundy před koncem vyrovnat… Aleš Hemský bodoval v deseti z posledních třinácti zápasů Oilers a v tabulce týmové produktivity je čtvrtý.

37 utkání, 32 bodů (7+25), −5, 24 trestných minut
Střely na branku, úspěšnost střelby: 60, 11,7 %
Čas na ledě v posledním utkání: 20:17 minut
Průměrný ice time: 17:00 minut

Petr Průcha

Petr Průcha vstoupil do roku 2007 gólovým zápasem, pak mu ale zase prach trochu zvlhl – z posledních pěti duelů se prosadil „jen“ jednou. Navíc není výjimkou mezi ostatními hráči – týmu se v poslední době příliš nedaří v defenzívě a hráči Jezdců si připisují jeden „mínus“ za druhým. Zámořští komentátoři se ale do kritiky Petra Průchy moc pouštět nechtějí – jeho herní projev se jim „nezdá špatný“ (www.espn.com/nhl). Tak uvidíme, snad to vydrží.

44 utkání, 19 bodů (10+9), −12, 18 trestných minut
Střely na branku, úspěšnost střelby: 72, 13,9 %
Čas na ledě v posledním utkání: 13:55 minut
Průměrný ice time: 12:50 minut

Michal Rozsíval (New York Rangers)

V NHL je zatím málo týmů, které mohou mluvit o naprosté spokojenosti s dosavadním vývojem sezóny. A ani situace Rangers není ideální – tým je sice v postupové osmičce, ale do konce základní části chybí ještě dost a dost času. V posledních zápasech Rangers navíc docela dost inkasovali – čtrnáct gólů ve třech zápasech je docela dost. Až proti Bostonu (3:1) už zase bylo všechno podle představ týmu. Michal Rozsíval ale nejspíš spokojen není – v posledních třech duelech si nepřipsal ani bod, zato si v hodnocení plus/mínus pohoršil o šest. A na to určitě není zvyklý a zvykat si ani nechce.

46 utkání, 24 bodů (5+19), +3, 26 trestných minut
Střely na branku, úspěšnost střelby: 57, 8,8 %
Čas na ledě v posledním utkání: 20:31 minut
Průměrný ice time: 23:07 minut

Jan Bulis (Vancouver Canucks)

Canucks se v tabulce velmi vyrovnané Severozápadní divize přetahují o první příčku s Calgary a zdá se, že tenhle boj může být hodně důležitý – vzhledem k zámořskému systému nasazování do play off je sice momentálně mezi oběma týmy rozdíl jediného bodu, ale čtyř příček v tabulce konference. Každý bod je důležitý, což se možná trochu projevuje i na psychice některých hráčů. Jan Bulis se zdá být v tomhle směru zatím v pohodě, i když jeho bodové konto nenarůstá žádnou závratnou rychlostí…

44 utkání, 13 bodů (7+6), −7, 42 trestných minut
Střely na branku, úspěšnost střelby: 64, 10,9 %
Čas na ledě v posledním utkání: 11:13 minut
Průměrný ice time: 14:08 minut

Milan Hejduk (Colorado Avalanche)

V posledních pěti zápasech nasbíral Milan Hejduk čtyři body za dva góly a dvě asistence a v tomhle směru prožívá poměrně vydařené období. Jeho Coloradu se také poměrně daří, bodovalo v pěti z posledních šesti zápasů a dokázalo porazit i nejlepší tým soutěže Anaheim na jeho ledě. V tabulce Západní konference je Colorado deváté, dva body za poslední postupovou příčkou, kterou momentálně okupuje Minnesota. Avalanche si brousí zuby na postup a Hejdukova momentální forma je určitě těší.

42 utkání, 27 bodů (14+13), −1, 32 trestných minut
Střely na branku, úspěšnost střelby: 139, 10,1 %
Čas na ledě v posledním utkání: 19:42 minut
Průměrný ice time: 16:54 minut

Dominik Hašek (Detroit Red Wings)

V minulém čísle Zvonu jsme Dominika Haška chválili a on vzápětí v dalším utkání dostal osm gólů, což bylo nejvíc v jeho zámořské kariéře…O tři dny později prohrál Detroit s Haškem v brance i v Anaheimu, pak ale Hašek vychytal další dvě vítězství. V zámořských brankářských statistikách se samozřejmě debakl Detroitu v San Jose projevil – Dominik Hašek klesl v hodnocení podle úspěšnosti zásahů na čtrnácté místo, podle průměru inkasovaných branek je stále první, ale o jedinou setinu před Brodeurem z New Jersey.

34 utkání, 2004:59 minut
Výhry/prohry po 60 min, v prodloužení: 23/7, 1/4
Inkasované branky, úspěšnost zákroků: 68, 91,1 %
Čistá konta: 5
Průměr branek na zápas: 2,03

Článek vyšel v hokejovém bulletinu Pardubický hokejový Zvon, číslo 19.