16.01.2007
Vladimír Gregor, fotografie Vladimír Škorpík

Vítkovický bek zakopnul a střelec Čaloun vsítil vítěznou branku

Maximální spokojenost. Vítkovický výprask vykouzlil úsměv na tváři i tomu nejzatvrzelejšímu hokejistovi domácího Moelleru. Severomoravané v předehrávce nadělovali Plzni a do Pardubic tak přijeli s nadějí na dobrý výsledek. Nakonec mohli být rádi, že se skóre na časomíře zastavilo na hodnotě 7:2. Dvě sóla pro střelecký koncert červenobílých si rezervoval na úterní večer i vyhlášený střelec Jan Čaloun, jenž nejprve otevřel skóre zápasu a na konci druhé třetiny upravoval na průběžných 3:0.

„Byl to povedený zápas. Řekli jsme si, že hrajeme čtyřikrát po sobě doma a chceme uhrát co nejvíc bodů, nejlépe samozřejmě všechny. Od začátku jsme k zápasu přistoupili zodpovědně a zvládli jsme to výborně. Vítkovice jsme přehráli po všech stránkách. Sice tam samozřejmě měly i nějaké šance, ale Jánko to tam perfektně vzadu zavřel a zvítězili jsme zcela zaslouženě,“ chrlil po zápase jedním dechem kanonýr HC Moeller.

Vítkovice bojující o play off před utkáním v Pardubicích třikrát v řadě naplno bodovaly a hnaly se extraligovou tabulkou strmě vzhůru. Domácí hokejisté byli ale dobře připraveni. „Právě vzhledem k jejich sérii jsme chtěli zápas hrát od začátku hodně zodpovědně. Vítkovice měly špatný začátek do sezony, ale teď se pomalu zvedají a v posledních zápasech podávaly výborné výkony. Nečekali jsme určitě jednoduchý zápas,“ odmítl jakékoliv podcenění soupeře.


Dvakrát si během úterního zápasu proti Vítkovicím užil Jan Čaloun gratulace svých spoluhráčů ke vstřelení branky.

Statistika letošních soubojů Vítkovic nicméně mluví za vše. čtyři zápasy – čtyři výhry. „S Vítkovicemi jsem v minulosti příliš nevyhrával. To, že jsme s nimi letos vyhráli všechna utkání je určitě plus, ale měli jsme i štěstí v tom, že jsme s nimi hráli dvakrát na začátku sezony ve Vítkovicích, když neměly formu,“ nalezl vysvětlení Čaloun. „Tohle mužstvo se ale nesmí podceňovat. Já jsem přesvědčen, že do play off se dostanou a tam se bude hrát úplně jinak.“

Pohotový střelec s číslem 11 na zádech rozesmutněl vítkovického gólmana Pince ve dvou případech. Skóre zápasu otevřel po přihrávce obránce Čecha, kdy jakoby věděl, že si má před Pincem na nahrávku počkat. „Přesně tuhle situaci jsme trénovali teď dva dny. Měli jsme z videa přečtené, že Vítkovice zavírají vždy jednu stranu hřiště a tu druhou nechávají odkrytou. Martin Čech to tam perfektně zachytil a přesně mi to hodil,“ odkryl část taktické přípravy.


S chutí si Jan Čaloun užil děkovačku po zápase, ve kterém vstřelil dvě branky.

O co více byla první branka strojově nacvičená situace, o to více se promítl faktor náhody a štěstí do druhé trefy pardubického kanonýra. „Obránce, který měl jít po buly po mně, tam škobrtl a zakopnul o rozhodčího, takže já měl volnou cestu až do brány. Všiml jsem si, že má Pinc nohy od sebe, tak jsem mu to tam hned poslal,“ vzpomínal na lehce kuriózní branku s úsměvem.

Pardubice čeká náročná série na domácím ledě, kde se v řadě představí ještě v dalších třech zápasech. Cíl trenérů je jasný – všechny zápasy vyhrát. „Pokud chceme uspět v play off, tak pro nás takováhle série nemůže být náročná. Musíme ke každému zápasu nastoupit plně koncentrovaní. Dnes jsme dobře začali, ale chceme tak pokračovat i v utkáních, které máme teprve před sebou,“ potvrdil slova svých trenérů Jan Čaloun a o jejich správnosti se může ČEZ Arena částečně přesvědčit již v pátek, kdy bude 18.00 hodin hostit celek Kladna.