20.02.2014
Jan Hrabal

Dostali jsme hloupé góly, litoval po vyřazení Aleš Hemský

SOČI — Je konec. Sen českých hokejistů o zisku olympijské medaile se rozplynul ve čtvrtfinálovém utkání s Američany. Útočník Aleš Hemský se v něm sice dvakrát brankově prosadil, porážce 2:5 to ale zabránit nemohl. Do bojů o cenné kovy zaslouženě postoupil lepší tým.

Statistiky na olympiádě v Soči
Zápasy Góly Asistence Body +/− Tr. minuty
5 3 1 4 0 0

„První třetinu jsme hráli v pohodě, jenže špatné to bylo v obranném pásmu, dostali jsme tři góly z brankové čáry. Dozadu nám to celkově nešlo celý zápas,“ litoval pardubický odchovanec Aleš Hemský v rozhovoru pro Deník.

Čeští hokejisté drželi s Američany krok pouze v prvním dějství. Aleš Hemský dokonce dokázal vyrovnat rychlý náskok soupeře. Jenže ten nakonec utekl do dvoubrankového trháku s tím, že branku na 3:1 vstřelil v předposlední vteřině. „Dostat ho sekundu a půl před koncem je blbý. Kdyby byl rozdíl jen o jeden, člověk má větší naději. Určitě to roli hrálo,“ přiznal třicetiletý útočník.

Podle Aleše Hemského nebyl propastný rozdíl mezi oběma týmy v rychlostech bruslení. „Dostali jsme hloupé góly, rozdíl byl v tom, že jsme si nehlídali prostor kolem brány, hráli jsme špatně v defenzivě. Měli jsme spoustu šancí, v ofenzivě to zlé nebylo. Bohužel jsme toho hodně nedali. Kdybychom skórovali, oni by museli hrát jinak. Půl zápasu jsme s nima hráli v pohodě. Oni jen čekali, nehráli nejlépe,“ nechal se slyšet Aleš Hemský.

S konečným umístěním v podobě šestého místa spokojen rozhodně nebyl. „Teď je to úplně jedno, kolikátí jsme. Když to není do třetího místa, je to vždy špatně,“ poznamenal.

Takové umístění je neúspěšné, protože každý chce medaili. Nemyslím si, že to bylo tak hrozné, jak se všude píše a experti v Čechách hledají jen to negativní. Ještě jsem neslyšel nic pozitivního, lepší snad je, noviny nečíst,“ pokračoval Aleš Hemský.

Není lehkého soupeře

Češi porazili na turnaji pouze Slovensko a Lotyšsko, prohráli se Švédskem, Švýcarskem a Spojenými státy americkými. „Jenže není lehkého soupeře. Každý může porazit každého. Nedělil bych to tak, že jsme neporazili Švédsko. My jsme s nimi nehráli dobře první třetinu, pak byl náš výkon dobrý. Nemyslím, že tu jsou slabí soupeři. Je to chyba všech. Neudělali jsme výsledek a je to škoda, protože olympiáda je jednou za čtyři roky. Třeba už se tam nedostaneme,“ řekl útočník Edmontonu Oilers.

Turnaj začínal na pozici třináctého útočníka a dokončil jej ve druhé formaci s Davidem Krejčím a Milanem Michálkem a s bilancí třech vstřelených branek. „Myslím, že naše lajna pak nebyla úplně špatná. Poslední dva zápasy jsme hráli dobře, vytvořili si hodně šancí. Je těžké hodnotit pozitivně, když jsme nepostoupili,“ přiznal.

Aleš Hemský dále připomněl, že Češi se na výkon svého mančaftu dívají možná až příliš kriticky. „Tohle pořád čtu v novinách od expertů. Holt dnešní doba… Neustále čteme něco negativního. V Česku se pořád hledá něco špatného. Já nevím, možná opravdu není nic pozitivního. Fakt nevím, já tu jen hraju. Medailí jsme měli dost, pořád se řeší, jestli nám ujel vlak,“ zamyslel se.

A ujel? „Možná trochu ano. Ale pořád máme spoustu dobrých hokejistů v NHL nebo i jinde v Evropě, kteří tady nebyli. Nemyslím, že je doba zlá, jak se o tom píše. Něco na tom třeba je, jenže kdybychom postoupili, možná by všichni říkali, jaké to máme super. Vše se odráží od čtvrtfinále,“ dodal Aleš Hemský.