14.01.2007
Jan Hrabal, fotografie L. Lang a V. Škorpík

Nuly? Ty Jána Lašáka nezajímají, chce hlavně vítězství

V jednom může mít brankář HC Moeller Pardubice Ján Lašák klid. V počtu odchytaných nul v základní části předčí ve své třetí sezoně v O2 extralize oba předešlé ročníky v naší nejvyšší soutěži. S celkovým počtem šesti utkání bez inkasované branky vede tyto brankářské statistiky mezi všemi gólmany. Poslední stoprocentní zápas si pardubická opora připsala v úterý ve Vsetíně. „Je to sice pěkné, ale gólový průměr je oproti šesti nulám příliš vysoký. Mě zajímají kolonky vítězství a prohry, ne nuly,“ jasně vzkazuje slovenský reprezentační gólman.

Ján Lašák v probíhající sezoně 2006/2007
  • 34 odchytaných zápasů, 17 výher, 17 porážek
  • 1961 minut, 1121 zásahů, 84 obdržených branek
  • průměr 2,57 branky na zápas, úspěšnost 93,03 %
  • šest odchytaných nul, nejvíce v extralize

V sezoně 2004/2005, kdy HC Moeller Pardubice vybojoval mistrovský titul, vychytal čtyři čistá konta v základní části, o ročník později, kdy Moeller nepostoupil do play off, tři. Teď jich má na svém kontě už šest. „Včera jsem se díval, že jsem odchytal 34 zápasů a mám bilanci 17 výher a 17 porážek. To je správná statistika, která rozhoduje o brankářských kvalitách,“ mává rukou nad těmito čísly brankář HC Moeller.

Pardubický brankář, stejně jako každý jiný, sleduje statistiky. Za nejcennější považuje bilanci výher a porážek. A tu má vyrovnanou v poměru 17:17. „Je mnoho gólmanů s ne moc dobrými čísly, ale svou přítomností dají mužstvu jistotu a pohodu, i když třeba toho tolik nechytí. Kolonka vítězství je nejdůležitější, brankář může mít úspěšnost 99 procent, ale prohraje 0:1 a je to k ničemu,“ zdůvodňuje svůj postoj k široké škále statistických čísel.

Na kontě má Ján Lašák šest nul, po základní hrací době jich ale vychytal už sedm! V utkání 4. kola udržel čisté konto 65 minut, ale Pardubice prohrály na nájezdy se zlínským Hamé. Ve statistikách má pardubický gólman právě jedničku za inkasovanou branku z hole Marka Melenovského při trestných stříleních.

„Šedesát pět minut jsem nedostat gól, to by se mělo počítat. Lukáš Sáblík měl nulu ve Znojmě, dostal gól v prodloužení a také mu ji neuznali. Mělo by se to hodnotit v 60 minutách,“ myslí si brankářská jednička Moelleru, která nejvíce pardubických hokejových nul posbírala v sezoně 2004/2005. Celkem jich bylo sedm v součtu s vyřazovacími boji.


Poslední nulu v domácí aréně si Ján Lašák připsal 5. ledna 2007 v utkání proti Znojmu.

Pardubičtí hokejisté sehráli nejvíce zápasů s čistým kontem. V celkem osmi zápasech ze čtyřiceti odehraných neinkasovali. Dvacet procent – to je solidní bilance! „To samozřejmě, ale je tam také vidět houpačka v našich výkonech: jednou nahoře a jednou dole. Bylo by dobré, kdybychom nastolili vysoký standard do konce sezony a udrželi ho. Bude to potřeba v bojích o play off a v samostatné vyřazovací části.“

Z odchytaných čistých kont má velkou radost pokladník týmu Tomáš Blažek. Ten si hlídá každou příležitost, aby mohl obohatit klubovou kasu. „Ten se určitě těší. Je to drahá sezona. Peníze dávám do týmu, je to jako v bance. Je to můj mančaft, každý dáváme peníze rádi. Jsme parta a jedna velká rodina. Nevadí mi to,“ usmívá se Ján Lašák.

Ve Vsetíně si Ján Lašák boj o nulu vychutnával

Poslední čisté konto si Ján Lašák připsal v úterním utkání ve Vsetíně. Tam likvidoval všech 31 střel na svou branku. Hlavně v první třetině, kdy byl soupeř aktivnější, se musel ukázat. „Domácí měli dost šancí, které mohly zlomit zápas. Naštěstí jsem to podržel v první třetině, ve druhé zase pomohli kluci. Hezky jsme si to rozdělili. Dobře to dopadlo,“ říká.

Ve třetí třetině chytal za rozhodnutého stavu. Ale několikrát se musel blýsknout pořádnými zákroky, aby se mohl radovat z čistého konta. „Už to bylo v klidu, vychutnával jsem si to. Za stavu 6:0 můžu chytat uvolněně, i kdyby se stala chybička, tak mě to nijak nebude žrát nebo trápit.“


V utkání ve Vsetíně se Ján Lašák nadřel, také vítal každou přestávku na občerstvení.

Jednou musel zajímavou situaci u jeho branky řešit viderozhodčí. Pro Jána Lašáka dopadla konzultace dobře. „Tam byla střela z pravé strany. Spojil jsem nohy, nějak to vyletělo zpoza hráče a rozhodčí ukázal, že je gól. Kluci ze Vsetína se radovali, já se divil. kudy mi to prošlo. Byl jsem velmi překvapený, protože jsem to měl pokryté, postavil jsem se pak smířený s tím, že to je gól,“ ohlíží se za tímto okamžikem.

„Puk jsem ale v bráně neviděl a vždycky po gólu jedu do rohu. A zjistil jsem, že kotouč mám v betoně. Hned jsem šel za rozhodčím mu ukázat, že puk je tu a ne v bráně. On šel na video, nespekuloval a to poté ukázalo, že kotouč ani nebyl blízko brankové čáry. Trochu se jen pohnula síťka, diváci zajásali. Ale na to je video, aby pomohlo,“ pokračuje Ján Lašák.

„Jánko“ kurýruje průdušky lipovým čajem

Po utkání ve Vsetíně si ale musel pardubický gólman „dát voraz“. Trošku jej trápí průdušky, a tak spíše doma odpočívá a léčí se. „Je to tím, že jsem pořádně nevyléčil poslední nemoc a chytal dále. Těsně před Budějovicemi jsem to nevyležel a vrátilo se mi to. Trochu mě trápí v krku, chci to vyležet a dát se do pořádku. Při zápase tam byly momenty, kdy jsem oddychoval, protože jsem tam hodně kašlal. Využiji toto volno, abych se dal do kupy.“


Jistota v pardubické brance – Ján Lašák.

Ono venkovní počasí vysoko nad teplotami běžnými středoevropskými lednovými nahrává šíření virů a bacilů. „Lepší by samozřejmě byla zima, jako má být. V mém případě je problém ale v tom, že jsem neležel s chřipkou, jak bych měl. Byl jsem v posteli jen dva dny a pak jsem šel trénovat,“ podotýká Ján Lašák.

Průdušky zoceluje tradičními metodami. „Mám léky na vykašlávání. Pan léčitel z Hradce Králové, který za námi dojíždí, mi poradil lipový čaj s medem, tak jsem si ho koupil a doma oddychuji,“ dodává závěrem.