11.01.2007
Jan Hrabal, fotografie Vladimír Škorpík

Hráči dostali domluveno, pak zametli se Vsetínem

Rekordní druhou třetinu odehrál HC Moeller v předvčerejším utkání ve Vsetíně. V prostředních dvaceti minutách nastříleli Pardubičtí pět puků do vsetínské branky a rázně rozhodli o výsledku utkání na Valašsku. Vstup do zápasu byl přitom ze strany Pardubic, které v prvním dějství měly osm vyloučených, rozpačitý. Pak se svěřenci trenéra Miloše Říhy zvedli a Vsetín porazili rekordním rozdílem – 7:0. „První třetina nebyla vůbec dobrá. O přestávce jsme se pobavili o tom, co bychom měli na tyto hráče hrát a kluci to splnili do puntíku,“ vrací se k úternímu utkání trenér HC Moeller Pardubice Miloš Říha.

První třetina se Moelleru nepovedla, v ní byl Vsetín lepší! „Domácí to vždycky zkusí, z naší strany tam bylo hodně chyb, co se týká vyloučení. Hráli jsme třikrát ve třech, to domácí nastartovalo. Díky Jánkovi Lašákovi, který chytil tři jasné góly, jsme třetinu přežili. V té druhé jsme zápas jednoznačně rozhodli,“ pokračuje v hodnocení úterního utkání trenér HC Moeller.

Pohled na pardubickou produkci během prvního dějství nenabídl mnoho potěšujících okamžiků. Navíc se osmkrát na pardubické straně musela otevírat dvířka na trestnou lavici. Obránce Michal Šeda navíc vyfasoval „desítku“. „Ve Vsetíně je spousta kluků, kteří se chtějí ukázat, je tam spousta nehokejových věcí a my jsme se tomu přizpůsobili a také jsme byli trochu podráždění. Hráli jsme také v soubojích nečistě hokejkami, což jsme museli uklidnit. V tom byl problém,“ zdůvodňuje přehršel trestů pardubický kouč.


Čisté konto na pardubickém účtu po první třetině vydrželo zejména díky Jánu Lašákovi.

Během přestávky proto hráčům důrazně promlouvat a zdůrazňoval slovo disciplína. Tahle medicína pomohla. A jak! Výsledek 5:0 ve druhém dějství hovoří jasnou řečí. Moeller se rozparádil… „Potřebovali jsme hrát hokej, porazit jsme je mohli jedině hokejově. Nějaké honičky, šarvátky a extempore, tím bych zápas nevyhráli,“ říká.

„Domácí udělali chyby, po první vstřelené brance jsme se uklidnili a předváděli to, co jsme si řekli. Čili jednoduchý hokej, přechod do pásma, chodili jsme před branku, hráli jsme na jednu přihrávku. To bylo jednoznačně vidět,“ pochvaluje si Miloš Říha.

Vsetínu se pod pardubickým přívalem začala podlamovat kolena. „Spíše to je takové rezignované, dostanete se pod psychickou zátěž, že už tomu nevěříte. Situace tam není jednoduchá pro hráče, ani trenéry. Po druhém inkasovaném gólu se mi zdáli naprosto odevzdaní,“ nahlas přemýšlí pardubický kouč.


Častý obrázek ze druhé třetině, kdy se Pardubičtí celkem pětkrát radovali ze vstřelené branky.

Od začátku hrál HC Moeller Pardubice na tři formace přesně dle původního záměru. V závěru, kdy bylo jasno, chtěl Miloš Říha zapojit i další borce. „Seděla řada Kolář – Koukal – Starý, z obrany pak Linhart. Ve druhé třetině jsme tam dali Koukala, protože Rolinek má problémy s průduškami. Stáhli jsme také Frantu Mrázka a hráli jsme na tři pětky. Za stavu 5:0 jsme už chtěli hrát na čtyři formace, ale Petr Sýkora dostal desetiminutový trest. Celý zápas jsme hráli na tři útočné formace,“ zdůvodňuje svůj taktický postup pardubický trenér.

Vysoká výhra pochopitelně vylepšila atmosféru v kabině HC Moeller Pardubice. Na včerejším tréninku nebyla nouze o úsměvy. Na led ale nevyjel Ján Lašák. Proč? „Podobně jako Tomáš má také nález na průduškách, chceme, aby se během přestávky vyléčili. Tomáš už to jednou měl, teď se mu to vrátilo. Tento týden budeme věnovat tomu, aby se pořádně doléčili, abychom byli připraveni na extraligu.“

Ján Lašák vychytal šestou nulu, HC Moeller jich má už osm!

A přitom Ján Lašák patřil přes jasný výsledek ve Vsetíně k největším hvězdám zápasu! Hlavně v první třetině se několikrát pořádně zapotil při akcích soupeře. Ve třetím dějství zase několikrát musel zazářit, aby si uchoval své šesté čisté konto v sezoně.

„První a třetí třetinu se opravdu zapotit. Ve druhé jsme Vsetín k ničemu nepustili, v té třetí jsme trošku polevili a nechávali Jánka vyniknout hlavně v závěru, kdy jsme přestali poctivě pracovat do obrany. Jánko se tam blýsknul parádními zákroky,“ pochvaluje hlavní trenér brankářskou oporu HC Moeller.


Radost vítězů. Ti se po skončení utkání sjeli k Jánu Lašákovi, jenž se mohl radovat z šesté nuly v sezoně.

Pardubice se mohou v extraligovém hodnocení pochlubit zajímavým primátem: už v osmi zápasech neinkasovaly. A to navíc ve 4. kole prohrály se Zlínem na nájezdy 0:1, takže si tuto nulu 65 minutách musí v počítání odpustit. Šest čistých kont udržel Ján Lašák, po jednom Vladislav Koutský a Adam Svoboda, který nyní působí ve Slavii Praha.

„Nejde o bilanci. My dokážeme hrát na nulu, ale na druhou stranu mi vadí, že uhrajeme čisté konto a pak zápasy nepotvrdíme a nedokážeme tuto lajnu udržet jako České Budějovice nebo Liberec. Narážím třeba na porážku v Litvínově. On nehrál dobře a my jsme se mu přizpůsobili, neudrželi jsme si laťku, kterou jsme si nastavili. To mi trošku vadí,“ trošku naštvaně říká pardubický kouč.

„Ale je to první sezona, hráči si zvykají na systém a na to, co po nich chceme. Zase mě těší, že na nulu kluci umí hrát,“ ihned pozitivně navazuje. „A také máme dobré trenéry gólmanů!“ s úsměvem dodává Miloš Říha.