31.12.2013
Jan Hrabal, Petr Peleška

Křik v kabině, Pardubice pak povstaly a vrátily se do šestky

CHOMUTOV — Tak to byl dechberoucí zápas! Kdekdo už mával rukou nad pardubickou snahu, ale tým věřil. A vyplatilo se! Pardubice sice prohrávaly v Chomutově 0:3 po dvou třetinách, pak ale úžasným způsobem získali zdánlivě ztracený bod. Výhra 4:3 navíc vrátila Východočechů do elitní společnosti šesti nejlepších celků Tipsport extraligy!

Piráti Chomutov – HC ČSOB Pojišťovna Pardubice: střely na branku
1. třetina 2. třetina 3. třetina
13:4 10:10 6:10

Po čtyřiceti minutách to s Pardubicemi nevypadalo dobře. Východočeši prohrávali o tři branky, navíc tresty do konce utkání obdrželi útočník Petr Sýkora a náhradní brankář Dušan Salfický. Možná právě tyto momenty a důrazná promluva trenéra tým nakopla ke čtyřem brankám za 445 vteřin.

„První dvě třetiny jsme měli hodně špatné. Ve třetí třetině jsme začali více střílet. Nastartoval to gól v oslabení, byla to otázka toho prvního gólu. Pak jsme dali tři góly v přesilovkách, i v minulém utkání se nám to povedlo. Kdybychom se trápili dlouho, bylo by to těžké,“ řekl po skončení utkání pardubický trenér Zdeněk Venera.

K momentům v pardubické šatně po druhém dějství se kouč Pardubic nechtěl vracet. „Nebudu rozvádět, co se stalo v kabině po druhé třetině. Sehráli jsme je špatně a ta třetí vypadala úplně jinak. Všichni vozí body z Chomutova a jsme rádi, že se to podařilo i nám. Určitě by nám chyběly v boji s konkurencí,“ doplnil trenér HC ČSOB Pojišťovna Pardubice.

Tomáš Zohorna: Všichni jsme nepřestali věřit

V úvodu třetí třetiny přestáli hosté dlouhé oslabení tři na pět a pak povstali: nejprve udeřil Radoslav Tybor v početní nevýhodě, pak proměnil přesilovku Marek Ďaloga třetím gólem ve třech posledních zápasech (celkem 3+2).

„V kabině se hodně řvalo, protože jsme hráli opravdu špatně v prvních dvou třetinách. Trenérovi nezbývalo nic jiného, než na nás zařvat a evidentně to pomohlo,“ prohlásil střelec dvou pardubických branek Tomáš Zohorna.

„Neřekl bych, že jsme zápas podcenili. Spíš šlo o takovou lenost. Nebruslili jsme, všude jsme byli pozdě,“ hledal příčiny nedobrých dvou třetin…

Tomáš Zohorna

Ovšem ta třetí, to byla óda na pardubickou radost! „Všichni jsme věřili, že můžeme ještě pořád otočit. Jsem rád, že se nám to nakonec povedlo, a to celou dobu,“ zdůraznil a pousmál se rodák z Chotěboře.

Čtvrtá branka Pardubic padla po jeho střele, při které zlomil hokejku. Puk si přes chumel hráčů našel podél tyčky cestu do chomutovské branky. Martin Růžička v ní nemohl stihnout reagovat. „Vystřelil jsem a zlomil hokejku. Jel jsem střídat, ale všiml jsem si, že se kluci na střídačce radují. Otočil jsem se a zjistil, že jsme dali gól,“ vrátil se k rozhodujícímu momentu utkání.

Fakt, že v brance Pirátů stál někdejší brankář Pardubic, který v Chomutově hostuje, výrazně nevnímal. „Je to náš bývalý spoluhráč, takže jsme mu chtěli dát co nejvíc gólů. Žádná speciální příprava ale neprobíhala,“ uzavřel Tomáš Zohorna.