29.12.2013
Jan Hrabal, Marek Kratochvíl

Jsem velmi šťastný, líčil po skalpu Kanady Marek Langhamer

MALMÖ — Téměř jedenadvacet let. Ano, po tak dlouhatánské době se českým juniorům povedlo skolit Kanadu na mistrovství světa. V lednu roku 1993 se to spojené české a slovenské reprezentaci povedlo 7:4, nyní v Malmö udolali čeští mladíci nejsilnějšího protivníka 5:4 po samostatných nájezdech. Ty vychytal Marek Langhamer, který v předminulé sezoně chytal v Pardubicích.

„Za celé čtyři roky, co hrajeme spolu, tak se nám to nepodařilo. Nyní byla poslední možnost a máme obrovskou radost, že se nám to povedlo,“ líčil rodák z Moravské Třebové krátce po skončení dechberoucího utkání.

Marek Langhamer dostal od trenérů důvěru v souboji s druhým zámořským protivníkem. Nezklamal, předvedl dvojtucet těžkých zákroků, držel český tým a výrazně mu pomohl. „Proti Kanadě jsem chytal na osmnáctkách, jsem na ně trochu zvyklý z juniorky, což byla určitě výhoda. Jsem na jejich styl trochu zvyklý. Kdybychom hráli proti někomu jinému, asi bych nedokázal některé situace tolik dopředu předvídat,“ popisoval Marek Langhamer.

Češi čtyřikrát v utkání vedli, Kanaďané vždy dokázali srovnat krok. Nakonec po šedesáti minutách svítil na ukazateli jednobodový zisk pro českou reprezentaci v podobě plichty 4:4. Druhý ukořistili mladíci v nájezdech.

„Kluci dnes hráli výborně a nervozita z nás po těch šedesáti minutách úplně spadla. To tak většinou bývá, pokud jde o zápas ve skupině. Kluci byli rádi za získaný bod a já samozřejmě také. Před zápasem bych jej bral všemi deseti,“ upozornil šikovný brankář.

Zvládli jsme to výborně takticky

Střely na branku 29:29, skóre 4:4. Taková byla celková bilance… Kanada měla nicméně spoustu šancí, ty ale pochytal výtečný gólman Medicine Hat Tigers. „Hlavou mi proběhlo, proč se k nám tak lehce dostávají, ale pak už jsme hráli výborně takticky a zvládli jsme to,“ řekl Marek Langhamer.

V penaltách prokázal své umění. Tu první proti Drouinovi, který ji provedl excelentně, měl pramalou šanci chytit, jeho blafák do bekhendu byl výstavní. Druhou Petanovu obratně vystihl a třetí McDavidovu vlastně také.

„Prvního hráče jsem vůbec neznal, ten druhý proti mně už sice několikrát hrál, nájezd na mě ale ještě nejel, takže jsem přemýšlel, co vlastně předvede,“ popisoval průběh samostatných nájezdů a pokračoval: „U třetího nájezdu jsem si všiml, že si ten kluk najel hodně zprava, tak jsem si řekl, že mu zkusím vypíchnout puk.“

Česká juniorská reprezentace předvedla proti Kanadě heroický výkon a získala dva body, které lze v klidu označit za překvapivé a hlavně velecenné! „Nečekalo se, že proti Kanadě budeme takto bodovat. Tím víc nám může stoupnout sebevědomí. Doufám, že se kluci nadále budou soustředit tak mají a půjdou i do dalších zápasů na sto procent!“ vyhlásil jasně.

Oproti zápasu se Spojenými státy americkými předvedli čeští mladíci úžasný výkon. „Asi jsme se dobře vyspali,“ rozesmál se hrdina malmöského večera. „Potřebovali jsme zvládnout začátek, pak jsme se už chytili. Kanaďané od poloviny zápasu nevěděli, co mají hrát. Začali ztrácet kotouče ve středním pásmu, nevydrželi u svého taktického plánu a my jsme naopak hráli pořád stejně. Nakonec se to vyplatilo,“ dodal šťastný hrdina.