28.12.2013
Jan Hrabal

Vyprodané vánoční DERBY #3 je tady. Všichni za Pardubice!

PARDUBICE — Ať si říká, kdo chce, co chce, tohle je DERBY! Hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice potřetí v sezoně vyzvou Mountfield Hradec Králové. První dva souboje vyhráli vždy domácí za dva body. Jak dopadne dnešní duel od 17.00 hodin v ČEZ Areně?

Fan Club HC Pardubice

Pochod na derby

Fanoušci pardubického hokeje chystají pochod na derby. Sraz mají na Pernštýnském náměstí v Pardubicích v 15.30 hodin a poté společně půjdou do ČEZ Areny.

3:2 a 1:2. Takové jsou vzájemné výsledky z pohledu pardubických hokejistů. Ti věří, že zápas urvou za tři body… „Snažili jsme se na derby připravit co nejlépe, věříme, že budeme bodovat,“ říká před vyhecovaným soubojem dvou nejblíže položených krajských měst v České republice pardubický kouč Zdeněk Venera.

Pardubice půjdou do derby posíleny o předvánoční výhru 4:1 ve Vítkovicích. „Byl to asi náš nejpovedenější venkovní zápas v této sezoně. Vždycky ale záleží i na soupeři, Vítkovice doma moc úspěšné nejsou. Nás ale tenhle výsledek nesmí nijak uspokojit. Hradec Králové hraje venku výborně, nemůžeme čekat nic jednoduchého,“ nechal se slyšet trenér HC ČSOB Pojišťovna Pardubice.

Tomáš Nosek

„Moc se těším! Bude po delší době vyprodáno, lidé nás poženou a já věřím, že zápas zvládneme a vyhrajeme jej. Máme obrovskou radost, že je vyprodáno! Každý takový zápas je skvělý. Vtáhnutí do zápasu je daleko větší a já věřím, že nás lidi budou po celé utkání povzbuzovat a poženou nás!“

Jeho svěřenci měli na Štědrý den a na Boží hod vánoční volno, v ČEZ Areně se sešli ve čtvrtek ráno a od té doby se připravují na atraktivní východočeský souboj. „Kluci si krátké volno rozhodně zasloužili. Když se liga v září rozjede, jsou bez víkendů, předehrávka ve Vítkovicích nám v tomto ohledu přišla vhod. Měli jsme před ní samozřejmě obavu, jak to bude vypadat, měli jsme hodně hráčů v reprezentaci a hrálo se hned v pondělí. Ale všichni to zvládli nad očekávání dobře,“ řekl Zdeněk Venera.

Během krátké pauzičky musel řešit jeden nepříjemný rébus v podobě odchodu Roberta Kousala. „Moc mě jeho odchod mrzí. Chvilku trvalo, než jsme našli nějaké optimální složení. Tihle tři hoši si byli věkově blízcí, nastupovali spolu i v juniorce… Udělali jsme z nich první lajnu a začalo to fungovat. Lukáš Radil s Tomášem Noskem zůstávají, může se podařit nové složení vyladit hned, nebo to může taky chvilku trvat. Roberta chápu, je to pro něho něco nového, další motivace, odvedl v Pardubicích nějakou práci. Ale radostí neskáču,“ poznamenal pardubický kouč.

Lukáš Radil

„Já se na vyprodaný zápas hrozně těším. Člověk je víc vtažený do hry a nabuzený, když je lidí hodně a všichni fandí. Doufám, že to bude dobrý hokej a že si to diváci užijí. Hlavně abychom vyhráli.“

V novém prvním útoku se tak Tomáš Nosek vrátí na své místo centra, na křídlech se mu budou prohánět Lukáš Radil a Radoslav Tybor. Kouč Venera věří, že si všichni tři sednou a bude jim to náramně šlapat. „Radoslav je výborný bruslař, záleží, jak se pochopí a dovedou si vyhovět. Tihle hoši si dávali puky naslepo, hodně o sobě věděli. Půjde o to, jak se vzájemně pochopí.

Ostatně celé derby bude tak trochu ve znamení prvních útoků. Trojice Lukáš Květoň – Tomáš Mertl – Jiří Šimánek má vynikající formu. „První útok mají kvalitní, ale Hradec Králové má konsolidované celé mužstvo, hraje hodně týmově, perfektně brání, dobře chytají gólmani, málo faulují. Dostávají málo gólů, vyhrávají hodně zápasů o jeden, dovedou utkání zlomit na svoji stranu, proto jsou tak vysoko,“ vysekl poklonu o dvacet kilometrů severněji.

„Hradec Králové má výborně poskládané mužstvo, jejich parta je stmelená, po všech stránkách nás čeká tuze silný soupeř. Našemu týmu ale věřím, že to s podporou vyprodaného hlediště zvládne,“ dodal Zdeněk Venera.

Aktuálně z královéhradecké kabiny

Zatímco Pardubice měly na Štěpána volno, tak Hradec Králové nastoupil doma proti Litvínovu. A opět potvrdil, že dokáže otáčet zápasy. Ve třetí třetině prohrával 1:2, ale dvěma góly jej získal na svou stranu. Rozhodující gól vstřelil 58 vteřin před koncem Jiří Šimánek.

Velkou oporou Hradce Králové je brankář Pavel Kantor, jenž se těší na sobotní duel ve vyprodané hale. „Těším se hlavně kvůli skvělé atmosféře, jaká na derby panuje. Když může hokejista hrát před vyprodanou halou, je to pro něj to nejlepší, co může být,“ řekl pro www.mountfieldhk.cz.

„Člověka to vtáhne do hry, zápas ho víc baví. Určitě je příjemnější hrát před deseti tisíci lidmi, než když přijdou dva tisíce, jako třeba v Kladně,“ nechal se slyšet brankář Hradce Králové.

Poprvé proti svému bývalému klubu by měl nastoupit královéhradecký útočník Josef Marha. Ten se v pátek autem otočil do Davosu, kde havlíčkobrodskému rodákovi vzdali hold za dvanáct odehraných sezon v týmu HCD.

Sestavy z minulého utkání

Klub Sestavy
HC ČSOB Pojišťovna Pardubice Hudáček – Ďaloga, Benák, Kočí, Píša, Čáp, Gregorc – Nosek, Kousal, Radil – Sýkora, Zohorna, Kolář – Somík, Cetkovský, Tybor – Semorád, Moučka, Endál.
Mountfield HK Kantor – Harant, Vydarený, Pláněk, Mikuš, Ptáček, Frühauf, Plášil – Květoň, Mertl, Šimánek – Dej, Marha, Červený – Švagrovský, Langhammer, Škoda – Švihálek, Tvrdík, Rousek.

Představení soupeře

Mountfield HK

Mountfield HK

Oficiální název klubu: Mountfield HK, a. s.
Adresa: Komenského 1214, 500 02 Hradec Králové

Internetové stránky: www.mountfieldhk.cz
E-mail: sekretariat@mountfieldhk.cz
Telefon, fax: 495 512 202, 495 512 202

Rok založení klubu: 2013 (sloučení klubů Královští lvi Hradec Králové /1925/ a HC Mountfield /2006/)
Klubové barvy: černá, bílá a červená
Kapacita stadionu: 7700 míst (z toho 3500 k sezení)
Mistr ligy: nikdy
V nejvyšší soutěži: v sezoně 1993/1994 a od roku 2013
Názvy klubu: 1948 – Sokol Škoda Hradec Králové, 1952 – Spartak Hradec Králové ZVÚ, 1976 – TJ Stadion Hradec Králové, 1992 – HC Stadion Hradec Králové, 1994 – HC Lev Hradec Králové, 2000 – HC Hradec Králové, 2003 – HC VČE Hradec Králové, 2007 – HC VCES Hradec Králové, 2013 – Mountfield HK

Předseda představenstva: Ing. Miroslav Schön
Generální manažer: Ing. Aleš Kmoníček

Trenér: Peter Draisaitl
Asistent trenéra: Jiří Kučera

Zápasy v české extralize

Sezona Bilance Skóre Zápasy
1993/1994 3 – 0 – 1 – 0 – 0 14:9 4:4P 4:3 2:0 4:2
2013/2014 0 – 1 – 0 – 1 – 0 4:4 3:2P 1:2N
V prvním řádku sezony jsou uvedeny zápasy v základní části.
Ve druhém řádku sezony jsou zápasy hrané v nadstavbě (play off, play out, apod.).
K – kontumace, P – prodloužení, N – samostatné nájezdy

Hráli v týmu soupeře

Klub Hráči
HC ČSOB Pojišťovna Pardubice Jiří Cetkovský, Zdeněk Čáp, Jan Kolář, Tomáš Nosek, Lukáš Radil, Dušan Salfický a Tomáš Zohorna.
Mountfield HK Jaroslav Kudrna, Josef Marha a Michal Tvrdík.

Okénko do extraligové historie

Pardubice – Hradec Králové PCE–HKR HKR–PCE CELKEM
Výhry Pardubic 2 2 4
Výhry Hradce Králové 0 1 1
Nerozhodná utkání Pardubice – Hradec Králové 1 0 1
CELKEM odehraných utkání 3 3 6

Zajímavosti ze vzájemné extraligové historie

Zajímavost Hodnota
Nejvyšší výhra Pardubic Hradec Králové – Pardubice 0:2 (1993/1994)
Hradec Králové – Pardubice 0:2 (1993/1994)
Nejvyšší výhra Hradce Králové Hradec Králové – Pardubice 2:1N (2013/2014)
Nejvyšší remíza Pardubice – Hradec Králové 4:4 (1993/1994)
Nejvíce branek v jednom utkání Pardubice – Hradec Králové 4:4 (1993/1994)
Nejméně branek v jednom utkání Pardubice – Hradec Králové 2:0 (1993/1994)
„Celkový“ výsledek Pardubice – Hradec Králové 18:13
„Průměrný“ výsledek Pardubice – Hradec Králové 3,00:2,17
Průměrný počet gólů na utkání Pardubice – Hradec Králové 5,17
Poslední zápas v extralize Hradec Králové – Pardubice 2:1N (15. listopadu 2013)