26.12.2013
Jan Hrabal

Východočeská derby? Na body 3:3, na skóre o jedna více

PARDUBICE — Desítky hodin zbývají do DERBY #3 mezi Pardubicemi a Hradcem Králové. Oba dosavadní souboje v Tipsport extraligy přinesly vyrovnané zápasy, ve kterých se vždy radoval domácí celek za dva body.

V Pardubicích i v Hradci Králové bylo vyprodáno. Zářijový souboj, který vysílala přímým přenosem Česká televize, zhlédlo v ČEZ Areně 10 194 diváků. Plný stav hlásil i královéhradecký zimní stadion, v polovině listopadu sem dorazilo 7700 fanoušků.

Zajímavostí obou dosavadních zápasů je, že střelecky aktivnější byli vždycky hosté, i když prohráli. V Pardubicích vyhrál Hradec Králové v této statistice 39:32, pod Bílou věží častěji pálil šestinásobný extraligový mistr 42:24. Mimochodem na vyloučení to bylo vždycky 8:5 pro Mountfield.

DERBY #1: Pardubice přetlačily Hradec Králové v přesilovkách

První extraligové derby téměř po dvaceti letech vyhráli hokejisté Pardubic. Ti sice v zápase s Hradcem Králové dvakrát prohrávali, ale pokaždé dokázali srovnat. Vyrovnaný duel dospěl až do prodloužení, kde se v přesilovce prosadil Václav Benák. Domácí vstřelili všechny góly v početní výhodě.

Pardubická ČEZ Arena se začala plnit desítky minut před úvodním vhazováním, oba tábory fanoušků se nápaditými pokřiky navzájem hecovaly už při předzápasové rozcvičce. Oba fanouškovské kotle předvedly nápaditě hlasitou podívanou!

„Atmosférou to bylo derby. Obě kabiny se spíše soustředily na hokejové věci. Hradec Králové předvedl klasický českobudějovický hokej: urputná obrana a rychlí hráči do brejků. Nebylo to o tom, že musíme porazit Hradec, ale že to hrají takhle a takhle…“ řekl brankář HC ČSOB Pojišťovna Pardubice Dušan Salfický.

Hradec Králové v utkání dvakrát vedl, Pardubice vždycky dokázaly srovnat krok. Zápas rozseklo až prodloužení a trefa Václava Benáka v přesilovce, která odšpuntovala vítězné šampaňské v ČEZ Areně.

„Byl to náročný zápas s těžkým soupeřem. Pro diváky to bylo zajímavé utkání, Hradec Králové hraje nepříjemný hokej do těla, pro naše technické hráče to bylo obtížné utkání,“ hodnotil výhru 3:2 v prodloužení asistent trenéra domácího celku Miloš Říha, který v posledních pěti sezonách v Hradci Králové působil.

7. kolo, neděle 29. září 2013 od 19.00 hodin:
HC ČSOB POJIŠŤOVNA PARDUBICE – MOUNTFIELD HRADEC KRÁLOVÉ 3:2 v prodl. (1:1, 1:1, 0:0 – 1:0).
Branky a nahrávky: 8:44 Sýkora (Píša; 5/4), 33:46 Somík (Kočí; 5/4), 62:36 Benák (Sýkora, Somík; 4/3) – 2:45 Rousek (Knotek, Švihálek; 5/5), 30:18 Langhammer (Mikuš, Květoň; 5/4). Rozhodčí: Čech, Kalivoda – Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 5:8 (1:2, 4:4, 0:1 – 0:1). Využití: 3:1. Diváci: 10 194 (vyprodáno). Střely na branku: 32:39 (13:11, 10:13, 7:12 – 2:3). Srážky: 6:1. Vhazování: 48:29. Blokované střely: 24:8. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 3:2. Nejlepší hráči: Václav Kočí – Jakub Langhammer.
HC ČSOB Pojišťovna Pardubice: Salfický – Kočí, Píša, Čáp, Benák, Vašíček, Gregorc – Sýkora, Marha, Somík – Zohorna, Nosek, Cetkovský – Radil, Kousal, Starý – Tybor, Číp, Veselý. Trenéři: Zdeněk Venera a Miloš Říha.
Mountfield Hradec Králové: Kantor – Harant, Vydarený, Planěk, Mikuš, Ptáček, Frühauf, Plášil – Dej, Mertl, Šimánek – Kudrna, Langhammer, Květoň – Tvrdík, Škoda, Červený – Švihálek, Knotek, Rousek. Trenéři: Peter Draisaitl a Jiří Kučera.

DERBY #2: Pardubice dřely do úmoru, Mountfield motaly jak medvědy na tajze

Hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice sice prohráli v Hradci Králové 1:2 po samostatných nájezdech, herně ale nezklamali. Po dvě třetiny byli hosté lepší, což přetavil ve vyrovnání ve třetí třetině Lukáš Radil.

Pardubičtí trenéři nemohli na rozpálený hradecký led vyslat trojici slovenských hokejistů: Radovana Somíka, Radoslava Tybora a Marka Ďalogu. Do branky se opět postavil Dušan Salfický, na křídle třetího útoku operoval Jan Semorád. Změny poznamenaly i ostatní formace, do elitní lajny se k Petru Sýkorovi vrátil Josef Marha.

Hradec Králové v utkání dlouho vedl 1:0, na začátku poslední desetiminutovky přetavil pardubický tlak ve vyrovnání Lukáš Radil, který měl o pár chvil později na své hokejce vítězný gól. Puk jej ale v rozhodující chvíli na hrbolatém ledě neposlechl…

„Snažili jsme se odvézt co nejvíce bodů. Jeden se sice podařil, ale nemůžeme být za něj rádi, protože to je málo. Naopak můžeme kvitovat předvedenou hru, fakt jsme dřeli,“ řekl Lukáš Radil po skončení utkání, rovněž neopomněl pochválit pardubické příznivce: „V porovnání s královéhradeckými fanoušky se vůbec neztratili, ba naopak! Byli super, vytáhli se!“

Pardubický výkon ocenil i královéhradecký kouč Peter Draisaitl: „Zápas naplnil spojení o vydřeném vítězství. Asistent Jirka Kučera říkal v kabině, že nás Pardubice motaly dvě třetiny jak medvědy na tajze. Nebyli jsme nebezpeční. Na druhou stranu musím říct, že má naše mužstvo takovou kvalitu, že může tyhle zápasy vyhrát. Šedesát minut vydrželo tlak a v penaltách to nějak vyšlo,“ nechal se slyšet.

Naopak Miloš Říha nebyl příliš spokojený: „Utkání bylo výborné kvalitou. My jsme hráli aktivně, byli jsme silní na kotouči. Asi nejlepší pasáž byla ve druhé a třetí třetině, domácí měli snad jen dvě střely na bránu, jinak se hrálo u nich. Ale zradila nás efektivita, proto jsme tady ztratili dva body.“

20. kolo, pátek 15. listopadu 2013 od 18.00 hodin:
MOUNTFIELD HRADEC KRÁLOVÉ – HC ČSOB POJIŠŤOVNA PARDUBICE 2:1 po sam. náj. (1:0, 0:0, 0:1 – 0:0 – 1:0).
Branky a nahrávky: 10:52 Podlešák (Knotek; 5/5), rozhodující samostatný nájezd Kudrna – 50:06 Radil (Gregorc, Kousal; 5/5). Rozhodčí: Šír, Turčan – Bádal, Pouzar. Vyloučení: 8:5 (2:2, 3:3, 3:0 – 0:0). Bez využití. Diváci: 7700 (vyprodáno). Střely na branku: 23:34 (10:11, 8:10, 1:10 – 4:3). Srážky: 21:9. Vhazování: 24:42. Blokované střely: 2:10. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1. Nejlepší hráči: Martin Podlešák – Lukáš Radil.
Mountfield Hradec Králové: Kantor – Harant, Vydarený, Pláněk, Mikuš, Ptáček, Frühauf, Plášil – Kudrna, Mertl, Šimánek – Škoda, Červený, Květoň – Švagrovský, Knotek, Podlešák – Švihálek, Langhammer, Rousek. Trenéři: Peter Draisaitl a Jiří Kučera.
HC ČSOB Pojišťovna Pardubice: Salfický – Píša, Kočí, Benák, Zdráhal, Gregorc, Vašíček – Sýkora, Marha, Endál – Cetkovský, Zohorna, Semorád – Radil, Kousal, Nosek – Číp, Poulíček, Rys. Trenéři: Zdeněk Venera a Miloš Říha.