27.11.2013
Jan Hrabal

Haškova devítka půjde v neděli pod strop ČEZ Areny

PARDUBICE — Slavnostní předehru bude mít nedělní zápas HC ČSOB Pojišťovna Pardubice – HC Sparta Praha. Před jeho začátkem bude slavnostně vyřazeno číslo devět, které v Pardubicích nosil brankář Dominik Hašek.

„Tohoto kroku si velmi vážím. Když mě generální manažer klubu Ondřej Šebek oslovil s tím, že by byl rád, kdyby můj dres visel u stropu haly a ptal se na můj názor, tak byl hned pozitivní,“ přiznal blegendární gólman Dominik Hašek na středeční tiskové konferenci v Praze.

Vyřazená čísla v Pardubicích

  • Jiří Dolana – 5
  • Jiří Šejba – 10
  • Vladimír Martinec – 13
  • Karel Mach – 16
  • Bohuslav Šťastný – 17
  • Vladimír Dvořáček – 20
  • Milan Koďousek – 21
  • Otakar Janecký – 91
  • Horymír Sekera – trenér
  • Od 1. prosince 2013: Dominik Hašek – 9

Přiznal, že pro něj je poctou, že bude moci patřit mezi legendy pardubického hokeje. „Jsem z toho však i maličko nervózní, protože je to první vyvěšení dresu. Třeba to jednou bude i v Buffalu, ale to teprve uvidíme,“ uvedl Dominik Hašek.

Během své bohaté kariéry zažil podobný ceremoniál několikrát. „Měl jsem možnost být u toho, když byl oceněn Steve Yzerman nebo v St. Louis v případě Bretta Hulla. U Yzermana to bylo velkolepé, trvalo to asi hodinu a půl,“ zavzpomínal Hašek.

Vždy to byl pro něj veliký zážitek. „Věděl jsem, co ti hráči pro klub udělali a co pro klub znamenají. Vážil jsem si chvíle být u toho,“ poznamenal legendární brankář.

Dominik Hašek zdůraznil, že je rád, že se této výjimečné pocty dočká ve svém rodném, kde s hokejem začínal a pomohl pro něj získat tři mistrovské tituly. „Narodil jsem se zde a naučil se tady hrát hokej. Odehrál jsem v Pardubicích prakticky čtvrtstoletí svého života. Daly mi navíc tu možnost, abych tam prožil ještě jeden krásný rok po návratu ze Severní Ameriky,“ řekl.

Někdejší brankář s čísly 9 a 39 nebude slavnostnímu ceremoniálu přihlížet sám. „Pozval jsem si lidi, kteří pro mě hodně znamenali. Někteří budou sedět na ledě, další v hledišti. Pro mě je to pocta a jsem za to Pardubicím vděčný,“ zdůraznil Dominik Hašek.

Přítomni budou hráči, kteří spolu s ním bojovali v dresu Tesly Pardubice v 80. letech. „Sedl jsem k papíru a napsal jsem kluky, se kterými jsem vyhrál v letech 1987 a 1989 titul. Je jich kolem padesátky. Mrzí mě, že někteří už nejsou mezi námi a budou se na nás dívat z hokejového nebe,“ řekl někdejší pardubický brankář.

Pocta začne v 18.00 hodin, zápas na ni plynule naváže

Zhruba půlhodinový program začne v pardubické ČEZ Areně v 18.00 hodin. Moderovat jej bude David Pospíšil, který s Dominikem Haškem hrál. Vzhledem k mimořádnosti celé akce proběhne předzápasové rozbruslení v malé hale ČEZ Areny.

„Nechceme mít žádné prostoje. Rád i touto cestou děkuji Spartě Praha, že nám vyšla maximálně vstříc,“ řekl generální manažer HC ČSOB Pojišťovna Pardubice Ondřej Šebek.

Vstupenek na zápas je stále dostatek… „O utkání registrujeme zvýšený zájem, na pokladnách i v online systémů jsou vstupenky stále k dispozici. Bude to výjimečný ceremoniál, který potrvá zhruba třicet minut. Diváci si budou moci prohlédnout Haškovy trofeje i dresy z průběhu jeho kariéry. Na akci si Dominik pozval vlastní hosty. Vrcholem bude vyvěšení repliky Dominikova dresu a vyřazení jeho čísla z pardubické soupisky,“ shrnul generální manažer klubu závěrem.