28.09.2013
Jan Hrabal

Dušan Salfický: Ať vše proběhne v přátelské atmosféře

PARDUBICE — Sám moc dobře pamatuje, jak to na východě Čech vypadalo, když se mezi extraligovými mantinely střetli hokejisté Pardubic a Hradce Králové. Od té doby proteklo Labem mnoho vody, Pardubice získaly tři mistrovské tituly a o dvaadvacet kilometrů jim vyrostl nový konkurent: Mountfield HK. Brankář HC ČSOB Pojišťovna Pardubice Dušan Salfický považuje nedělní souboj za derby spíše ve společenské úrovni.

„Hokejisty máme zafixované jako Českobudějovičáky, ale momentálně reprezentují město, které je rivalem, dá se říci ve všem. Obchodní centra nás spojují blíž a blíž, silnice je širší a jednou na sebe dopravní cedule budou navazovat, tak tradice derby po této stránce tady je a věřím, že jednou to tak bude platit i po hokejové stránce. To by pak mohla být i sportovní derby,“ řekl zkušený gólman.

Dušan Salfický se narodil v Chrudimi, s ledním hokejem začal v Pardubicích, považuje se za „Pardubáka“. I Hradec Králové má rád: „Snad nevznikne nevraživost mezi městy, ta podle mého názoru spolu v poslední době dost spolupracují a je to tak dobře. Já jsem třeba stále velký fanda královéhradeckého fotbalu a jsem nešťastný, že spadl z Gambrinus ligy. Hradec Králové jako město se mi líbí, ale jsem ‚Pardubák‘ a budu chtít v neděli stát na vítězné straně,“ prohlásil.

Duel HC ČSOB Pojišťovna Pardubice – Mountfield HK bude sledovat zaplněné hlediště ČEZ Areny. Diváci houfně skupují lístky, internetový prodej je již vyprodán, na pokladnách arény jsou poslední jednotky stovek kusů vstupenek. Dá se očekávat, že královéhradecký klub přijede podpořit početná kolona jeho příznivců.

Pravé sportovní derby si musí získat tradici

„Určitě to bude zjitřený zápas zejména v hledišti, věřím, že příznivci obou klubů vybijí své emoce jen ve sportovním fandění a že i z tohoto pohledu nás čeká parádní zápas ve vynikající atmosféře ve sportovním dechu,“ řekl Dušan Salfický.

Dušan Salfický vychytal v derby výhru 2:0

V sezoně 1993/1994 odchytal brankář Pardubic jeden extraligový zápas. A byl to zrovna ten proti Hradci Králové. V neděli 12. prosince 1993 se postavil do kasy a před zaplněným zimním stadionem v Pardubicích předvedl excelentní výkon – ani jednou neinkasoval a koncentrovaným výkonem přispěl k dvougólové výhře, pod kterou se podepsal spolu se střelci Petrem Jančaříkem a Martinem Filipem.

„To už jsou hodně dávné vzpomínky,“ pousmál se Dušan Salfický a pak zapátral v paměti: „Tehdejší jedničkou byl Radovan Biegl, ale tento zápas nemohl, a tak jsem šel chytat. Pamatuji si, že ve čtrnácté minutě mě musel krátce vystřídat Jirka Zikmund, protože jsem přejel modrou čáru. Vím, že jsme hodně skotačili po výhře, na plexiskle na Jižní tribuně jsem byl nalepený snad ještě půl hodiny po zápase,“ doplnil.

Sezona 1993/1994, 32. kolo, neděle 12. prosince 1993:
HC PARDUBICE – HC STADION HRADEC KRÁLOVÉ 2:0 (0:0, 1:0, 1:0).
Branky: 27. Jančařík, 55. M. Filip. Rozhodčí: Pasker – Průcha, Frühauf. Vyloučení: 12:8, navíc Mareček 10 minut osobní trest a Pavlíček (oba Hradec Králové) osobní trest do konce utkání. Využití: 2:0. Diváci: 6649. Průběh utkání: 2:0.
HC Pardubice: Salfický (14. Zikmund, 14. Salfický) – Měsíček, Malinský, Kapulovskij, Jančařík, J. Filip, Kutílek – Šejba, M. Filip, Lubina – Zadina, Král, Slabý – Pospíšil, Blažek, Procházka.
HC Stadion Hradec Králové: Barta – Nedoma, Mareček, Pavlas, Brázda, Ševčík, Luštinec – Weber, P. Martinec, Zadražil – Pavlíček, Zíma, Němeček – T. Martinec, Čihák, Nohejl.

„Východočeský souboj je derby, ale musí si získat sportovní tradici. Za takové tři čtyři roky si řekneme: ‚Kurňa, to je derby!‘ Teď to až tak neprožívám, je to pro mě další zápas. I když vnímám, že mezi lidmi to tak je, protože se špičkují ‚Mechováci‘ s ‚Perníkáři‘ a naopak. Tohle tady přetrvává, ale určitě nikdo neřekne, že když prohraje s Hradcem Králové, tak to nepřežije. Derby si musí získat svou tradici,“ pokračoval brankář Pardubic.

Zároveň varuje před přemotivovaností a jedním dechem jasně navazuje, že ta podle něj v pardubické kabině rozhodně nehrozí. Pardubice půjdou do zápasu maximálně soustředěny.

„Mountfield Hradec Králové je de facto soupeř jako každý jiný: když vyhrajeme, tak za jeho porážku více bodů nedostaneme. Snad bude celé derby ve sportovním duchu a na konci zápasu bude moci jedna strana říci druhé: ‚Dneska jste byli lepší a vyhráli jste.‘ Chci, aby vše probíhalo v přátelském duchu, který tu vládne,“ uvedl gólman HC ČSOB Pojišťovna Pardubice.

V sezoně 1993/1994 tomu tak nebylo. Kdo pamatuje, určitěsouhlasí… „Snad nebudou žádné excesy během utkání, hlavně ať se to v klidu odehraje. Ať vyhraje ten, nebo ten, praštíme ho koštětem. Vždyť je to sport a tak by to mělo i zůstat!“ prohlásil pardubický brankář.

Dušan Salfický během své hokejové kariéry zažil derby Plzeň – Karlovy Vary a to na obou stranách a samozřejmě Sparta – Slavia v dresu úspěšnějšího klubu… „Slavia nedávno slavila dvacet let v extralize, Hradec tam dvacet let nebyl. Na začátku hokejová derby pražských ‚S‘ neměla takovou váhu jako ve fotbale, ale postupem času toto nabývalo. Za mě ve Spartě byla Slavia v extralize patnáct let a už to bylo pravé derby a mělo to váhu a tradici. Jak jsou dlouho Karlovy Vary v extralize? Patnáct let? Také postupem času je jejich souboj s Plzní derby. Tady je hokejové derby Pardubice – Hradec Králové prakticky zapomenuté a rivalita obou měst se nese jinak než v ledním hokeji,“ uzavřel Dušan Salfický.