29.12.2006
Jan Hrabal, fotografie Luboš Lang

Miloš Říha: klukům musím jednoznačně poděkovat

To byl zápas, který měl „grády“! Přímý souboj o druhé místo mezi Pardubicemi a Českými Budějovicemi nabídl beznadějně vyprodané ČEZ Areně vynikající hokejový zážitek. Trenéři obou týmů se na tiskové konferenci po skončení utkání shodli: byl to výborný zápas. Však také kvalitu předvedené hry ocenila plná ČEZ Arena potleskem vestoje! „Narazila na sebe výborná mužstva. České Budějovice prokázaly, jak mají kompaktní tým ve všech řadách,“ nechal se slyšet po skončení utkání pardubický trenér Miloš Říha.

A skutečně. České Budějovice sice prohrály o tři branky, ale prokázaly své kvality. V první dvacetiminutovce byly Pardubicím více než vyrovnaným soupeřem, spíše Jihočeši byli aktivnějším a lepším celkem. Však také HC Moeller přestříleli v poměru 15:8!

„První třetinu hrál soupeř lépe. My jsme pod dojmem z Liberce byli utahaní, protože jsme tento zápas dohrávali na dvě formace,“ souhlasil Miloš Říha a přidal zdůvodnění.

Jenže ve druhé třetině, kterou otevřela proměněná přesilovka spoluprací „miláčků fanoušků na diskuzním fóru internetových stránek HC Moeller“ Jana Čalouna a střelce Jana Snopka, se karta začala obracet. Pardubické gól nabudil a najednou se iniciativa převlékla do červenobílého dresu.

„Zvýšili jsme bruslení a agresivitu. Tím jsme se dostávali také do šancí. První branka byla pro další vývoj zápasu velice důležitá,“ připojil trenér pardubického mužstva.

Třetí třetina nabídla ze strany HC Moeller na vysoké úrovni zahranou taktickou partii. Východočeši se drželi hesla: „když máš puk na hokejce, nemůžeš inkasovat“ a této pravdy se snažili držet. Když ve 46. minutě zvýšil opět v přesilovce Libor Pivko, výhra se přiblížila.

„Pak jsme jasně dominovali. České Budějovice jsme k ničemu nepustili, nedostaly se do žádné šance. Zahráli jsme to vysoce takticky ve všech řadách. Klukům musím za takový výkon jednoznačně poděkovat!“ doplnil Miloš Říha k hodnocení zápasu, který uzavřel gól kapitána Miroslava Hlinky dvě minuty před koncem.

První utkání ve svém novém působišti sehrál za HC Moeller Pardubice útočník Peter Pucher. Nastoupil v první formaci na pozici středního útočníka vedle Petra Sýkory a Miroslava Hlinky. Už od prvních minut bylo jasné, jakou posilu pardubické mužstvo získalo.

Byť to ve spolupráci s parťáky v útoku občas zaskřípalo, tak slovenský útočník od prvního vpádu na led vytrvale prokazoval své kvality a přínos pro tým. „Je to jeho první zápas, od něj jsme dneska nic nečekali. On se seznamuje s prostředím. Je to sice zkušený hráč, ale nezapomeňme, že do zápasu nastoupil po delší přestávce,“ uvedl k výkonu Petera Puchera pardubický kouč.

„Vhazování a vše, co jsme od něj potřebovali, odehrál. Finální nahrávky dopiluje, měl tam třikrát finální příhru do brejku, kterou mu soupeř zachytil. Když toto dotáhne a trošku zatáhne do zápasového rytmu, tak bude daleko výraznější,“ dodal spokojený Miloš Říha.