29.08.2013
Šárka Kulhánková, Daniel Polách, Jan Hrabal

Češi po urputném boji podlehli Finsku

PARDUBICE — První zápas Českých hokejových her se našim reprezentantům nepovedl. S Finskem prohráli 1:3. První třetina přinesla vyrovnaný souboj, ovšem na jejím konci se Finům podařilo vstřelit branku v přesilovce. Ve druhé části mohli čeští fanoušci vidět mnoho chyb a zkratů svého celku, z čehož pramenily i dva další finské góly. Češi se ale pokoušeli všechno odčinit v poslední periodě, v níž jasně dominovali. Padla v ní také jediná branka české reprezentace v tomto utkání, o kterou se postaral Zbyněk Irgl.

Hned v úvodu utkání měli čeští hokejisté obrovskou šanci, když do útočného pásma zavezl kotouč Rolinek a následně přihrál Petružálkovi, jehož střela ale letěla těsně vedle branky. Ani Finové nezůstávali pozadu a zaměstnávali Saláka. Pak pálil na Engrena z bezprostřední blízkosti Novotný, ale ani ten se do sítě netrefil. O několik chvil později se v přesilovce mohl prosadit například Kovář, Irgl nebo Novák.

V další početní výhodě měli Češi také blízko ke gólu, ale finský brankář byl neprůstřelný. V závěru první třetiny si ale přesilovou hru zahrál finský celek, čehož také využil. Lepistö vyslal dělovku od modré, Salák betonem vyrazil puk před sebe a před ním čekající Jori Lehterä jen dorazil kotouč za brankovou čáru.

V úvodu druhé části hráli Fini opět v oslabení. V něm se mohl po Krajíčkově střele prosadit Kovář, který se ale nestačil ve skrumáži v brankovišti zorientovat. Soupeř české reprezentace byl ovšem při hře pět na pět aktivnější, což zapříčinilo jeho dvoubrankové vedení. Kousa nahodil puk na Sálakovu klec a Pekka Jormakka střelu ještě usměrnil do volného prostoru v brance.

Asi v polovině zápasu hrály oba týmy současně ve čtyřech. Během této dvouminutovky padl do české svatyně další gól po chybě Němce. Jeho přihrávka ve středním pásmu totiž našla hokejku Joriho Lehtery, který pak z levého kruhu překonal Saláka.
V jednu chvíli se po odpískání u české brány strhla nečekaná bitka, v níž figuroval Krajíček a Osala. Souboj dopadl nerozhodně a oba hráči obdrželi trest do konce utkání. I tato třetina končila vyloučením jednoho z Finů a Češi opět atakovali Engrenovu svatyni. Jejich pokusy ale končily v náručí finského gólmana.

Naši byli od začátku třetí části jasně aktivnějším týmem na ledové ploše. Štěstí jim ale vůbec nepřálo. Neustále se pokoušeli prostřelit Engrena, na nějž nemohli po celý zápas najít recept. Pak šly ovšem oba celky do čtyř a Čechům se podařilo snížit. Červenka našel ve středním pásmu Zbyňka Irgla, který poslal puk k pravé tyči soupeřovy brány.

Poslední minuty mače se odehrávaly v obranné třetině Finska. České reprezentaci se nepodařilo otočit skóre ani po oddychovém času a následné power play. Finové tak zdolali Česko 3:1.

1. zápas Českých hokejových her, čtvrtek 29. srpna 2013 od 17.00 hodin, ČEZ Arena (Pardubice):
FINSKO – ČESKÁ REPUBLIKA 3:1 (1:0, 2:0, 0:1).
Branky a nahrávky: 18. Lehterä (Lepistö), 26. Jormakka (Kousa, Ramstedt), 30. Lehterä – 53. Irgl (Červenka, Zámorský). Rozhodčí: Bulanov, Olenin (oba Rus.) – Blümel, Lhotský (oba ČR). Vyloučení: 7:3, navíc Osala – Krajíček oba 5 minut a do konce utkání. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 4360. Střely na branku: 24:42. Průběh utkání: 3:0, 3:1. Nejlepší hráči: Atte Engren – Jakub Petružálek.
Finsko: Engren – Hietanen, Lepistö, Kousa, Mäntylä, Lajunen, Korpikari, Ohtamaa, Marttinen – Salminen, Lehterä, Osala – Savinainen, Koskiranta, Komarov – Jormakka, Ramstedt, Koivisto – Pakarinen, Wirtanen, Sallinen – od 39. navíc Mankinen. Trenér: Erkka Westerlund.
Česká republika: Salák – Krajíček (35. Zámorský), Barinka, Němec, Čáslava, Nakládal, F. Novák – Irgl, Jan Kovář, Červenka – Petružálek, Vrána, Rolinek – Kašpar, Novotný, Hubáček – I. Rachůnek, Koukal, Vondrka – od 44. navíc Holík. Trenéři: Alois Hadamczik, Josef Paleček a František Musil.

Ve druhém utkání utrpěli Rusové výhru proti Švédům

Druhé utkání Českých hokejových her začalo o půl hodiny později v Petrohradě. Domácí sborná v utkání proti švédským Tre Kronor sehrála značně utrápené utkání, z nějž díky gólům Kuzněcova s Averim nakonec vyšla jako šťastnější.

2. zápas Českých hokejových her, sobota 29. srpna 2013 od 17.30 hodin, Ledový Palác (Petrohrad):
RUSKO – ŠVÉDSKO 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 47:09 Kuzněcov (Pivcakin), 59:11 Averin (Plotnikov, Kokarev). Rozhodčí: Boman, Kaukokari (oba Fin.) – Ivanov, Nestěrov (oba Rus.). Vyloučení: 5:6. Bez využití. Diváci: 12 300 (vyprodáno). Střely na branku: 33:21. Průběh utkání:  2:0.
Rusko: Košečkin – Alexandrov, Zajcev, Pašnin, Zubarev, Rjasenskij, Pivcakin, Jakovlev, Čudinov – Averin, Burmistrov, Varnakov – Gluchov, Chablukov, Kazionov – Ketov, Kokarev, Kuzněcov – Petrov, Plotnikov, Tichonov – Šipačev. Trenér: Zinatula Biljaletdinov.
Švédsko: Karlsson – S. Kronwall, Nilsson, Andersén, Fransson, Ahnelöv, Fälth, Viklund, Rasmussen – Axelsson, Klasen, Ullström – Hjalmarsson, Sjögren, Arlbrandt – Arvidsson, Brodin, Janmark-Nylén – Aslund, Kempe, Rosén. Trenér: Pär Marts.