21.08.2013
Jan Hrabal

Hokejový klub chce narovnat finanční vztah s městem

PARDUBICE — Ve středu 21. srpna 2013 dopoledne se uskutečnilo jednání představenstva hokejového klubu HC ČSOB Pojišťovna Pardubice. Toho se zúčastnila i primátorka města Pardubic Štěpánka Fraňková. Po skončení jednání vystoupila společně s předsedou představenstva hokejového klubu na tiskové konferenci.

Město Pardubice

O penězích pro hokejový klub rozhodnou zastupitelé

Město Pardubice se bude snažit svému extraligovému hokeji pomoci, požadovanou sumu však očekávat nemůže. Na tiskové konferenci po dnešním jednání představenstva klubu HC ČSOB Pojišťovna to řekla primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková.

„Až na dnešním zasedání představenstva jsme se oficiálně dozvěděli, jaké jsou představy pana Šmidberského o finančním podpoře ze strany města. Konečné rozhodnutí bude záviset na zastupitelích, já však takovouto pomoc nepovažuji za reálnou,“ uvedla primátorka Fraňková.

Majoritní akcionář klubu Roman Šmidberský dostal od představenstva za úkol zlepšit finanční situaci klubu, žádá od města třicetimilionovou podporu. Argumentuje tím, že klub platí městu za pronájem haly ročně 23 milionů korun. V současné době dostává klub od města témě 14 milionů korun ročně na podporu hokejové mládeže.

V posledních dnech média spekulují o prodeji pardubického hokeje. Primátorka Fraňková i majitel klubu Šmidberský však shodně uvedli, že toto není tématem dne. V případě, že by se Roman Šmidberský rozhodl v budoucnu klub prodat, prvním osloveným bude město, které má v klubu 34procentní menšinu akci s předkupním právem.

Tisková zpráva statutárního města Pardubice

„Město Pardubice vlastní 34 procent akcií společnosti. Řešili jsme dvě záležitosti: aktuální stav akciové společnosti a eventuální možnosti pana Šmidberského nabídky dvou subjektů na odkoupení jeho majoritního podílu. Představenstvo hokejového klubu přijalo dvě usnesení: řešení situace ohledně nájmu v ČEZ Areně a eventuální nastavení nových poměrů mezi městem Pardubice a hokejovým klubem. Toto je podkladem pro jednání zastupitelstva města dne 17. září 2013. Tomu budou předcházet další jednání,“ řekla Štěpánka Fraňková.

„Sešli jsme se už před dvěma týdny, kdy jsem otevřel téma vztah klub versus vlastník haly. Dlouhodobě tato situace znevýhodňuje pardubický klub oproti ostatním klubům. Primárně leží na stole řešení zatížení hokejového klubu ve vztahu s vlastníkem haly. To je to, na čem nyní pracujeme a musíme dle mě posunout, aby náš klub nebyl znevýhodňován,“ navázal Roman Šmidberský.

Podle primátorky města zastupitelé dostanou relevantní informace a srovnání přístupu města k hokejovému klubu ve srovnání s jinými kluby, například blízkého Hradce Králové. „Objevení se extraligy v Hradci Králové je pravý čas pro ohlédnutí se a nastartování diskuze o tom, jakou roli by město Pardubice mělo mít vůči hokejovému klubu, jehož je 34% vlastníkem,“ poznamenala.

Představenstvo hokejového klubu pověřilo svého předsedu jednáním s Rozvojovým fondem Pardubice o změně vztahu mezi klubem a městem. „Cílem hokejového klubu je dostat se v celkovém saldu na úroveň Hradce Králové. Nedá mi nekonstatovat, že máme dražší permanentky, dražší sazby za reklamu a zásadním číslem je saldo klub – vlastník haly. Tyto peníze si Šmidberský neodnáší domů, ale měly by umožnit dlouhodobé fungování a zachování vysoké kvality pardubického hokeje,“ konstatoval majoritní akcionář.

Hokej je v Pardubicích fenoménem

„Není vůbec od věci se srovnávat s Hradcem Králové. Zastupitelům jsme schopni předložit i další srovnání, která jsou z jiných měst, a každý může usoudit, jak na tom jsou Pardubice. V Pardubicích máme i jiné sporty a je na každém zastupiteli, jak se na základě objektivních čísel rozhodl, zda podpoří návrh na zlepšení přístupu města vůči hokejovému klubu nebo ne. Pardubice jsou historicky spjaty s hokejem a ten tu je obrovským fenoménem. Někdo chodí na hokej, jiný do divadla, někdo jinam. Je na každém zastupiteli, jak se rozhodne,“ řekla primátorka města.

I podle Romana Šmidberského je srovnání podmínek s nedalekým Hradcem Králové na místě. „Saldo v Pardubicích není pro náš hokejový klub příznivé a situace v Hradci Králové toto jen zviditelňuje. Souhlasím s paní primátorkou, že dlouhodobě je hokej primárním sportem v Pardubicích a přál bych si, aby to tak zůstalo. Jsem tady pro to, abych zastupoval hokej a snažil se pro něj vytvořit co nejlepší podmínky,“ uvedl předseda představensta a majoritní akcionář klubu.

„Saldo v Hradci Králové je oproti našemu odlišné o třicet milionů korun. Podívejme se na začátek tohoto příběhu: HC Mountfield odešel z Českých Budějovic a to měl o čtrnáct milionů výhodnější bilanci, když ji srovnám s námi,“ pokračoval.

Klub nechce, aby město platilo profesionální hokej. „Jde nám o to, aby vlastník haly vytvořil srovnatelné podmínky s ostatními extraligovými kluby,“ zdůraznil Roman Šmidberský.

Změna podmínek by mohlo znamenat zkvalitnění hráčského kádru

Primátorka města vnímá celou budoucí debatu o nastavení o poměrů mezi městem, Rozvojovým fondem Pardubice a hokejovým klubem. „Není to otázka přidat deset nebo dvacet milionů, ale o nastavení nových vztahů. Velmi rádi bychom aktuální vztah vyřešili do konce září,“ konstatovala.

„Pro mě je na prvním místě je stabilizace společnosti, ve které má město 34 procent. Není to klub pana Šmidberského, město má blokační minoritu, která je význačná ve fungování společnosti. Bude-li zastupitelstvo vstřícné vůči požadavku hokejového klubu, tak by to nemělo být vnímáno, že klub koupí Tomáše Rolinka nebo Jana Koláře,“ řekla Štěpánka Fraňková.

„Složení hráčského kádru se odvíjí od rozpočtu, který je schválen. Změna podmínek nájemného by mohlo znamenat zkvalitnění hokejového kádru. Jde o to nastavit podmínky, které udrží kvalitní hokej v Pardubicích. Změnit saldo tak, abychom na začátku nestáli mínus třicet milionů, ale na stejné startovní čáře. Pak dokážeme běžet stejně rychle jako ostatní kluby,“ uvedl Roman Šmidberský.

Názor představenstva a jeho je takový, že municipalita by měla zachovat fungování sportovního zařízení, jehož je vlastníkem, případně podporovat rozvoj mládeže. „Klub by se měl starat o profesionální část. Podíváme-li se do Hradce Králové, tak to je zmíněný rozdíl třiceti milionů,“ řekl.

Prodej klubu není současné téma

Cílem hokejového klubu je dosáhnout srovnatelného salda. Nejbližším případem je Hradec Králové, který je dvacet kilometrů a rozdíl zmíněného salda činí třicet milionů korun. „Rádi bychom srovnali naše saldo na úroveň Hradce Králové a takové je pověření ze strany představenstva klubu. K dohodě musí najít shodu obě strany a uvidíme, jak dopadne,“ prohlásil Roman Šmidberský.

Zastupitelstvo bude o této situaci jednat na zasedání v úterý 17. září 2013, tedy v den prvního domácího extraligového utkání. „Záleží na postoji každého zastupitele, jak to bude vnímat. Výsledek nelze předjímat, nemusí dojít k ničemu, zastupitelstvo může říci, že současné podmínky jsou v pořádku. Nic nenutí zastupitelstvo, že musí změnit názor oproti současnosti. Stav může zůstat stejný, ale podle mě je potřeba přehodnotit vstupní podmínky do letošní sezony. Buď to zastupitelstvo učiní, nebo ne,“ řekla Štěpánka Fraňková.

Prodej klubu není dle Romana Šmidberského aktuální… „Teď je před námi úkol číslo jedna, prodej klubu není toto téma. Představenstvo klubu potřebuje řešit nájem a vztah v ČEZ Areně. Zlepšení podmínek souvisí s udržením kvality ledního hokeje v Pardubicích,“ reagoval.

„Dlouhodobě zaznamenáváme zhoršující se situaci v oblasti získávání reklamních partnerů, toto platí tři čtyři roky. Po vstupu Hradce Králové do extraligy máme signály, že někteří partneři rozdělí prostředky do reklamy mezi nás a Hradec Králové,“ uzavřel Roman Šmidberský.

Fotogalerie