25.06.2013
Jan Hrabal

Zdeněk Venera: Poslední týden je vrcholem tohoto období

PARDUBICE — Na místě, kde slovo „Dynamo“ rozhodně není cizí. Asi tak se dal shrnout začátek posledního týdne suché fáze letní přípravy hokejistů HC ČSOB Pojišťovna Pardubice. Oproti naplánovanému tréninku na Letním stadionu se z důvodu deštivého počasí přesunuli do sokolovny Na Olšinkách.

Déšť pokazil sice plány trenérům, vysoká intenzita tréninků však nepolevila. Pardubičtí hokejisté se zapotili v tělocvičně a v atletickém tunelu při rychlostních cvičeních.

„Je to poslední týden letní přípravy, intenzita se zvyšuje, ale hlavně je to vyvrcholení přípravy. Kluci dostanou individuální plány na dovolenou, aby nezaháleli a neztratili to, co nabrali. Uděláme si i schůzku, kde si vše vyhodnotíme a co by měli dělat. Po skončení letní dovolené se na testech ukáže, co kdo trénoval a jak se posunul. Každý má zájem, aby testy dopadly dobře,“ řekl trenér HC ČSOB Pojišťovna Pardubice Zdeněk Venera.

Přiznal, že týmová marodka není prázdná. „Máme docela dost zraněných, to přichází s únavou. Minulý týden jsme schytali i lehký úpal, protože jsme trénovali ve vedrech. Při námaze se to všechno sčítá, na některých hráčích je ale vidět obrovský pokrok,“ chválil. Hráči trénují s pouze víkendovými přestávkami denně od začátku května. „Zdravotní neduhy nejsou výrazně vážné, máme tam natažené svaly, souvisí to s únavou z tréninků,“ pokračoval.


— Podívejte se, jak hráči trénují v atletickém tunelu. Více videí naleznete na klubovém facebooku nebo YouTube kanálu.

„Nerad hodnotím letní přípravu, prověří nás až samostatná sezona. Síla týmu se prokáže až tehdy, kdy se dostane do situace, že musí zabrat v horších časech. Když se daří a všechno funguje, tak je parta vždycky dobrá. Její opravdová síla se pozná v době, kdy je potřeba zvednout prapor a kousnout se,“ řekl Zdeněk Venera.

Letní přípravy je velmi důležitá, už při ní se může poznat charakter mužstva. „Kluci se museli kousat během suché přípravy neustále, velmi náročné bylo soustředění v Ústí nad Orlicí, pak jsme měli volnější týden, jinak stále dřou. Příprava v Pardubicích je dostatečně tvrdá, srovnám-li ji s jinými kluby, kde jsem měl možnost trénovat,“ nechal se slyšet.

„Připravujeme se pro to, abychom měli výsledky. Ty se snad dostaví v nové sezoně, až pak hodnoťme, jak jsme trénovali,“ doplnil zkušený trenér k letní přípravě.

Tu završí klasické fotbalové utkání „staří – mladí“ v pátek dopoledne. „Určitě to bude zajímavé zpestření, já hrát nebudu, nejvýše budu dělat rozhodčího,“ doplnil Zdeněk Venera s tím, že i on si začátkem července odpočine na dovolené. „Je potřeba trochu vyčistit hlavu, budu na Mallorce deset dnů a pak vzhůru zpět do práce,“ uzavřel.

Fotogalerie