10.07.2013
Jan Hrabal

Pardubičtí brankáři absolvují speciální tréninky

PARDUBICE — Brankáři HC ČSOB Pojišťovna Pardubice měli v některých dnech odlišný způsob letní přípravy. Pod vedením trenéra gólmanů Jaroslava Landsmana absolvovali speciální tréninky, které doplňovaly klasickou formu přípravy na novou sezonu.

„Brankáři společně s týmem absolvovali tréninky, které jsou ve znamení vysoké intenzity: rychlost, rychlostní vytrvalost, kruhové tréninky zapojující oblast celého těla (posilování vlastní váhou a volná zátěž), hry a strečink,“ řekl trenér brankářů HC ČSOB Pojišťovna Pardubice Jaroslav Landsman.

Podle něj je nutná vzájemná provázanost obratnosti, rychlosti a síly. Tyto pohybové schopnosti je důležité rozvíjet současně,“ konstatoval. Tréninky brankářů jsou v přípravném období velmi důležité pro rozvoj všech pohybových schopností.

„Ty spolu úzce souvisí a vzájemně se podporují, např. výbušná síla a rychlost jednotlivého pohybu, další se navzájem potlačují (dlouhodobá vytrvalost a rychlost). Proto je třeba při tréninku brankáře mimo led nalézt správný poměr zastoupení jednotlivých schopností,“ poznamenal Jaroslav Landsman.

Rychlost, obratnost a pohyblivost

Trenér pardubických brankářů vychází z toho, že hra brankáře je postavená na reakci, rychlosti a obratnosti, utkání trvá přes dvě hodiny a váha výstroje také není zanedbatelná. V tělocvičně, na hřišti, bazénu rozvíjí pohybové schopnosti, které poté významnou měrou ovlivňují výkon brankáře na ledě.

„Každá z pohybových schopností (rychlost, obratnost, pohyblivost, síla, vytrvalost) je nějak potřebná pro hru brankáře. Pokud bych měl zdůraznit ty významnější pro brankáře, pak je to rychlost, obratnost a pohyblivost,“ uvedl Jaroslav Landsman.

Brankáři používají speciální pomůcky. „Máme expandéry a gymstick, které nám stimulují přirozený odpor brankářské výstroje. Také zařazujeme cvičení kondiční gymnasticky s vlastním tělem, bez odporů a cviky na posílení takzvaného jádra,“ doplnil trenér pardubických brankářů.

Fotogalerie