07.06.2013
(HoH)

První poklad se nachází u Matičního jezera

PARDUBICE — Novou zábavu pro své fanoušky připravil hokejový klub HC ČSOB Pojišťovna Pardubice. V Pardubicích a okolí rozmístí během léta celkem deset pokladů, tedy schránek, ve kterých naleznete hokejové kartičky. Kdo nalezne všechny, může se těšit na zajímavý bonus – setkání s hráči na začátku nové sezony.

Toto je první ze série pokladů věnovaných pardubickému hokeji a klubu HC ČSOB Pojišťovna Pardubice. Tato konkrétní se nachází poblíž místa, kde se začal rodit pardubický hokej. Objevil se  již v samých počátcích dvacátého století, svědkem hokejových začátku bylo právě Matiční jezero – a proto je první keška umístěna právě zde.

Stejně jako v jiných zemích starého kontinentu byl hokej považován za sport poněkud nezvyklý, tělu neprospívající a tudíž společensky nepřijatelný. Přes tyto obtíže nadšenci, kteří tento sport sami provozovali a také samozřejmě organizovali, ve městě perníku zůstali. Hrál se ovšem tzv. bandy hokej, který z fotbalu převzal jedenáct hráčů, branky, místo puku míč a dokonce i rozměry hřiště.

První zápas v tzv. „kanadském hokeji“ se hrál v roce 1913 právě na Matičním jezeře s Českou sportovní společností Praha. V dresech Pardubic nastoupili pánové Weiss, Potůček, Reiberg, Přibík, Komeštník a Kubeška.

Organizovaný hokej byl v Pardubicích založen Vilémem Weissem v roce 1923, kdy vznikl hokejový klub LTC Pardubice. Pravidelné soutěže se začaly hrát až v sezoně 1930/1931. Intenzita rozvoje byla samozřejmě ovlivňována jak pohybem ve společnosti (světová válka), tak samozřejmě klimatickými podmínkami. Právě počasí zapříčinilo, že některé předválečné ročníky zůstaly nedohrány.

Po skončení 2. světové války byla v Pardubicích instalována ledová plocha a před Vánoci 1947 byl otevřen nový zimní stadion s umělou ledovou plochou. V období příprav na sezonu 1949/1950 došlo ke sloučení LTC Pardubice a Rapidem Pardubice. Mužstvo tak bylo posíleno o řadu nových velmi dobrých hráčů a do nové sezony vstoupila nová jednota – Sokol Pardubice I. Pardubičtí ve své divizi dokázali zvítězit, ale v cestě do vytoužené první ligy se museli prokousat dlouhým tříkolovým kvalifikačním turnajem. Trnitou cestu ale zvládly Pardubice nejlépe, a tak do sezony 1950/1951 vstoupil do XVI. ročníku nováček z Pardubic s novým jménem Slavie Pardubice. Od té doby pardubický klub nikdy nesestoupil z nejvyšší hokejové soutěže.

K samotnému pokladu: schránka je krabička o roměrech cca 20 ×10 × 8cm, tedy žádná micro. Dbejte prosím na dobré zamaskování! Pro první nálezce jsou připraveny malé dárky, berte si prosím přiměřeně – ať se dostane na co nejvíce lovců. Ve schránce najdete také kartičku s číslem, které by se mohlo v budoucnu hodit.