22.05.2013
Jan Hrabal

FOTOREPORTÁŽ: Letní soustředění není žádná selanka

ÚSTÍ NAD ORLICÍ — Venku krásné jarní počasí, které v malebném prostředí pod Orlickými horami vybízí k návštěvě kavárny nebo k výletu na rozhledu, odkud je vidět Sněžka. Hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice mají v Ústí nad Orlicí jiný program – od rána do večera dle naplánovaného rozvrhu nabírají tréninkové dávky.

Den ve Sporthotelu Tichá Orlice začíná pro pardubické hokejisty ještě před sedmou hodinou ranní. Zhruba půl hodiny trvá ranní rozcvička. Není to žádné „raz – dva – tři“, které znáte ze základní školy, ale solidní výklus, aby se hráči zahřáli. Po snídani jdou totiž rovnou na věc.

Běžný den na letním soustředění

  • 7.00–7.45 hodin: rozcvička
  • 8.00–8.30 hodin: snídaně
  • 9.15–11.30 hodin: dopolední fáze
  • 12.00–12.30 hodin: oběd
  • 12.30–14.30 hodin: odpočinek
  • 15.00–16.45 hodin: odpolední fáze
  • 17.00–17.15 hodin: svačina
  • 17.30–18.30 hodin: podvečerní fáze
  • 18.30–19.30 hodin: regenerace, masáže a kompenzační cvičení
  • 20.00–20.30 hodin: večeře

V úterý dopoledne se hokejisté rozdělili na tři party: část hráčů jela na cyklistickou etapu, druhá a třetí cvičily na umělé trávě. S cyklisty odjeli Ladislav Lubina a Libor Hovorka. Na umělé trávě se o svěřence skrze různá cvičení podělili Zdeněk Venera, Miloš Říha a Jiří Zadina.

Jedna skupina cvičila na BOSU, druhá absolvovala obratnostní závody s hokejovými prvky.

„Makáme, jedeme, šup!“ neustále trenéři neustále burcovali hráče. Celá tréninková jednotka, ve které se všichni dvakrát prostřídali na obou stanovištích, trvala zhruba do půl dvanácté.

V poledne čekal na pardubický hokejisty čtyřchodový oběd: kuřecí paličky jako předkrm, zahuštěná zeleninová polévka, špagety s krůtím masem a jablečný závin jako dezert. Další dvě hodiny jsou vyhrazeny odpočinku – někteří hokejisté se při něm rádi prospí. Už jen proto, aby nabrali síly na odpolední fázi.

Vše klape…

Ta začíná pro mladé hráče už o půl třetí, neboť je potřeba připravit veškeré náčiní pro kruhový trénink, který začíná o půl hodiny později. Tedy až po rozcvičce – pár oběhnutí čtyřsetmetrového oválu, důkladné protažení a obratnostní cvičení spojené s výbušností. Na vlastní kruhový trénink zbývá hodinka.

Fanoušek porci zvládl

První dva dny soustředění absolvoval s A týmem HC ČSOB Pojišťovna Pardubice fanoušek Michael Machek. Byl ubytován na pokoji se Zdeňkem Čápem. „Je to moc príma kluk. Hodně mi radil, co a jak, abych to zvládl. První den byl jakžtakž v pohodě, ten druhý už jsem zvládal hůře. Ale jsem rád, že jsem si to mohl vyzkoušet. Mám obrovský respekt ke všem klukům, čím vším si musí projít v přípravě na novou sezonu. Hokej není pouze o tom se jednou denně sklouznout a pak odehrát zápas. Je to fakt dřina,“ řekl po posledním tréninku, kterým byl úterní kruhový. „Pojedu domů a pak s přáteli na pivko. Ale dám si jen jedno, protože hned usnu,“ dodal s úsměvem.

Přestože venku je zataženo a ukazatel teploty ani nedosáhne na dvacítku, tak ze všech hokejistů leje, jako kdyby cvičili ve čtyřicetistupňovém parnu. Kruhový trénink končí krátce po půl páté odpoledne. Po něm volno? Ale kdepak!

Někteří hokejisté nemohou ze zdravotních důvodů absolvovat kruhový trénink, i tak se vydají ze všech sil. Stačí jízdní kolo, přenosný GPS modul a trasa popsaná v mapě.

„Pojedeš tudy, tady zahneš, všechno máš vyznačené. Za hodinu a půl bys to měl dát,“ říká asistent trenéra HC ČSOB Pojišťovna Pardubice Ladislav Lubina. Jakmile se cyklista vrátí, data z GPS modulu putují do počítače ke kontrole a analýze. Program vykreslí všechna data přehledně do mapy.

Ale zpět k tréninkům v přilehlém sportovním areálu. Po odpolední fázi následuje svačina (koláče, banány a pomeranče spolu s čajem) a další trénink. Ten je rozdělen dle priorit jednotlivých borců. Část hráčů absolvuje kompenzační cvičení, jiná jde hrát fotbal, nohejbal, tenis nebo další sporty.

Večeře se podává až v osm hodin večer, po ní mají hráči dvouhodinové volno. Většina z nich je ale už na pokoji, neboť vydali během dne tolik energie, že se potřebují už jen vyspat, aby byli svěží na další den. S obměnami je totiž čeká zase pořádná porce…

Fotogalerie