14.05.2013
Jan Hrabal

Musíme hrát lépe jak s Kanadou, burcuje Petr Čáslava

STOCKHOLM — Více než 110 minut na ledě strávil na světovém šampionátu expardubický obránce Petr Čáslava. Toho dnes čeká veledůležitý duel s Norskem. Pokud jej Češi vyhrají, tak postoupí do čtvrtfinále. Opačný scénář? Ne, nebudeme to ani naznačovat…

Čeští hokejisté sehráli v neděli herně povedený duel s Kanadou, jíž podlehli 1:2. Jenže o pár hodin později Švýcarsko porazilo Norsko 3:1 a právě duel s Vikingy rozhodne o tom, zda se čeští hokejisté propasírují do play off…

„Se spoluhráči jsme se dívali na večerní zápas v televizi. Není těžké uhádnout, komu jsme fandili. Věřili jsme, že Švýcaři zvítězí,“ řekl v rozhovoru pro Deník zkušený obránce.

„Hlavní je, že to dopadlo dobře. Během zápasu jsem určitě nějak přehnaně stresové chvíle neprožíval. Teď jsme všichni rádi, že máme o co hrát dál,“ pokračoval obránce Severstalu Čerepovec.

České vystoupení na turnaji zatím jen těžce snáší přísná hodnocení, na druhou stranu proti Kanadě ukázala naše reprezentace svou sílu – s Javorovými listy sehrála naprosto vyrovnanou partii, svého protivníka přestřílela.

„Bezprostředně po zápase to žádná sláva nebyla. Když se prohraje, tak nikdy není dobrá nálada. Teď už ale jo, je dobře, že jsme se konečně trochu zvedli a naše hra i nějak vypadala,“ přiznal Petr Čáslava.

Musíme Norům vnutit naši hru

Expardubický zadák byl u rozhodujícího momentu nedělního utkání, když jej Jeff Skinner přebruslil, objel branku a pak skóroval… Faulovat kanadského rychlíka, aby se nedostal za bránu? Toť otázka…

„Kdybych ho fauloval, mohli jsme pak dostat gól v oslabení. Samozřejmě, že jsem na to myslel a říkal si, co všechno by šlo udělat jinak. Možná jsem si ho spíš měl jinak najet, nevím. On byl rozjetý a já stál na modré. Snažil jsem se ho vytlačit, ale nepovedlo se to. Po zápase ale stejně už nic nevrátíte,“ zamyslel se.

Logo MS

Češi na mistrovství světa

  • Pátek 3. května 2013 od 16.15 hodin:
    Česká republika – Bělorusko 2:0
  • Sobota 4. května 2013 od 20.15 hodin:
    Česká republika – Švédsko 1:2
  • Pondělí 6. května 2013 od 16.15 hodin:
    Švýcarsko – Česká republika 5:2
  • Čtvrtek 9. května 2013 od 16.15 hodin:
    Česká republika – Dánsko 2:1 po sam. náj.
  • Pátek 10. května 2013 od 16.15 hodin:
    Slovinsko – Česká republika 2:4
  • Neděle 12. května 2013 od 16.15 hodin:
    Kanada – Česká republika 2:1
  • Úterý 14. května 2013 od 16.15 hodin:
    Česká republika – Norsko

Každopádně se Češi zvedli… „Myslím, že si všechno konečně trochu sedlo. Hlavně doufám, že jsme se konečně probrali s takové letargie, kdy se jeden kouká po druhém, kdo bude bruslit a konečně snad všichni budeme táhnout za jeden provaz,“ uvedl Petr Čáslava.

Nejdůležitějším zápasem mistrovství světa bude dnešní duel s Norskem. „Přesně tak. V žádném případě se nemůže stát, že vyhrajeme jeden zápas a pak se budeme po ledě procházet. To neexistuje. Musíme hrát ještě lépe než s Kanadou a hlavně dávat nějaké góly.  Nejde takové zápasy vyhrávat na jeden gól. Musíme vstřelit aspoň tři a mnohem víc chodit do branky,“ vyhlásil.

„Je jasné, že Norsko se bude snažit vycházet hlavně ze zajištěné obrany. My jim musíme ale hlavně vnutit naši hru. My se nemůžeme koukat napravo, nebo nalevo. Klíč je, makat šedesát minut. Stát se může cokoliv, ale myslím, že když zápas odjezdíme, měli bychom vyhrát,“ řekl.

Pomoci by mohly přesilové hry… „Tohle je jediná věc z těch minulých zápasů, která nám docela šla. I když se nám nedařilo, přesilovky fungovaly. Snad to tak půjde dál, ale nemůžeme spoléhat jenom na ně. Měli bychom už i dávat góly i ve hře pět na pět,“ doplnil Petr Čáslava směrem k dnešnímu utkání.