09.05.2013
Jan Hrabal

Petr Koukal je připraven. Pomůže Čechům proti Dánům?

STOCKHOLM — První zápasy českého národního týmu viděl pouze z tribuny, před dnešním zápasem s Dánskem ale trenér reprezentace Alois Hadamczik zapsal expardubického útočníka Petra Koukala na soupisku a měl by nastoupit v centru čtvrtého útoku.

Petr Koukal startoval na dvou světových šampionátech: v roce 2010 si z Německa přivezl zlato, o dva roky později bral bronz, který Česká republika obhajuje. I vloni byl na českou soupisku dopsán později…

"Trenér se mě už v Brně ptal, jestli jsem ochotný jet za téhle situace. Věděl jsem, do čeho jdu. Vloni jsem vlastně zažil to samé. Věděl jsem, že budu čekat a uvidíme, co bude,“ řekl kapitán mistrovských celků Pardubic z let 2010 a 2012.

První zápasy sledoval z hlediště, po prohře Čechů se Švýcary jej kouč reprezentace dopsal na soupisku. Středeční trénink absolvoval ve čtvrté formaci. „Jsem rád, že jsem v nominaci. Kecal bych, kdybych řekl, že ne,“ poznamenal.

Logo MS

Češi na mistrovství světa

  • Pátek 3. května 2013 od 16.15 hodin:
    Česká republika – Bělorusko 2:0
  • Sobota 4. května 2013 od 20.15 hodin:
    Česká republika – Švédsko 1:2
  • Pondělí 6. května 2013 od 16.15 hodin:
    Švýcarsko – Česká republika 5:2
  • Čtvrtek 9. května 2013 od 16.15 hodin:
    Česká republika – Dánsko
  • Pátek 10. května 2013 od 16.15 hodin:
    Slovinsko – Česká republika
  • Neděle 12 . května 2013 od 16.15 hodin:
    Kanada – Česká republika
  • Úterý 14 . května 2013 od 16.15 hodin:
    Česká republika – Norsko

V Pardubicích získal pověst neskutečného dříče a hráče, který je schopen svým výkonem strhnout celý kolektiv. „Kluků, kteří hrají podobně, je tady dost. Trenér to chce prostě změnit. Ale nemyslím, že bych měl nějak nastartovat tým,“ uvedl expardubický forvard.

Čeští hokejisté po dvou prohrách v řadě potřebují nutně porazit Dánsko a poté i Slovinsko. Pokud zaváhají, notně si zkomplikují cestu za postupem do vyřazovacích bojů. „Každý zápas je nyní klíčový. Teď to týmu nevyšlo dle představ, je potřeba to změnit, abychom začali vyhrávat. Úkol je jednoduchý,“ vyhlásil.

Český tým má podle něj dostatek psychických sil na to, aby se z nepříjemné situace vyhrabal. „Všichni jsme si už něco odehráli, tak víme, co dělat a jak se chovat. Atmosféra rozhodně není tragická, ale není takový, abychom juchali. Je to takové neutrální…“ zamyslel se.

Petr Koukal má s čím srovnávat. Vloni se přidal do sestavy také v nelehké situaci… „Je to vlastně takové podobné. To jsem šel do hry po třech zápasech a měli jsme za sebou prohru se Švédy, jednu výhru a výhru na nájezdy. Přirovnal bych to k situaci loni, do Německa to má ještě daleko,“ podotkl.

Skepsi ale nepropadá. „Proti Švýcarům jsme šance měli, oni hráli strojově. Jednoduchý hokej. Myslím si, že se od nich musíme ponaučit a hrát šedesát minut jako partii. A ne, že v každém střídání tam půjdeme a budeme chtít dávat góly. Musí se čekat na chybu soupeře a může být klidně deset minut, kdy nebudeme mít střelu, ale soupeř taky nesmí mít žádnou. Musíme čekat na jednu šanci a tu využít. Pak můžeme uspět,“ doplnil Petr Koukal.