13.12.2006
Jan Hrabal, fotografie Vladimír Škorpík

Zápas splnil svůj účel, shodli se trenéři

Zajímavou podívanou nabídl středeční večer v pardubické ČEZ Areně. HC Moeller změřil síly s reprezentací Běloruska. Po většinu zápasu byl pardubický tým aktivnější, ale nakonec po bojovném výkonu odešel poražen v poměru 1:3. Diváci přesto Pardubickým zatleskali. „Z obou stran to bylo velmi kvalitní utkání. Od druhé třetiny jsme hráli výborný hokej, vytvářeli jsme si spoustu šancí. Bohužel jsme ale je neproměnili. Pokud takhle budeme pracovat v lize, tak by to asi mělo vypadat. Práce proti tak silnému mužstvu, které proti nám nastoupilo, byla vidět,“ hodnotil zápas pardubický kouč Miloš Říha.

Pardubičtí nestačili na svého soupeře pouze v první třetině, kdy svěřenci Curta Frasera byli lepším týmem. Zaslouženě se také propracovali do jednobrankového vedení. Ve druhé třetině se ale hra otočila, byl to Moeller, který udával tempo zápasu.

„Musím říci, že vždycky, když jsme se dostávali navrch, tak jsme udělali dvě hloupé chyby. To nás stálo lepší výsledek, o který dnes až tak nešlo. Byl to zápas, kde jsme si vyzkoušeli nějaké věci, a to dopadlo dobře,“ pokračoval Miloš Říha v hodnocení zápasu.

Už před kvalitním duelem hovořil o tom, že dá příležitost mladším hráčům. To se potvrdilo. Povedený zápas odehrál v obraně Jakub Nakládal, velkou porci minut odkrojili třeba útočník Jan Starý nebo obránce Jaroslav Koma.


Utkání s Běloruskem bylo plné náročných osobních soubojů. Hráči HC Moeller Pardubice drželi s národním týmem krok.

„Honza Starý už i v Hradci Králové a na trénincích působí velmi dobře, což dneska potvrdil. Škoda, že nemohl hrát Jirka Cetkovský, na něj jsem byl zvědav. U Jardy Komy je to pořád stejné, hraje dobře pět minut a pak udělá chyby. Nekoncentruje se tolik na výkon, je to mladý hráč, který se musí hodně učit,“ podotkl trenér HC Moeller Pardubice. Jiří Cetkovský chyběl, protože před zápasem onemocněl.

„Dneska nás všichni hráči musí přesvědčovat, jestli chtějí hrát v Pardubicích. Jestli k tomu dneska udělali krůček, je to dobře,“ zdůraznil Miloš Říha.

„Zápas jsme odehráli až překvapivě výborně. Se soupeřem jsme vydrželi bruslit, od druhé třetiny jsme fakt byli lepší. Škoda, že jsme nedali góly, mohli jsme i vyhrát,“ ihned doplnil.

Pardubičtí se museli v utkání proti Bělorusku vyrovnat nejen s kvalitním soupeřem, ale také s nečistou hrou svěřenců Curta Frasera. Hlavní rozhodčí Homola některé zásahy holí ignoroval. „Vadí mi, že nebyly posuzovány některé zákroky, potvrdilo se, že ruská mužstva hrají nečistě hokejkami. Třeba na Honzu Čalouna vytáhli loket, to bylo zcela jednoznačné. Ano, Honza si nedával pozor, ale to byl prostě faul. Zdvižená ruka tam byla a to je na zranění,“ pokrčil rameny pardubický kouč.


Jediný pardubický gól vstřelil Dušan Andrašovský (vlevo).

Zápas nedohrál Jan Kolář, který dostal koňara. Předčasně odstoupil i Petr Sýkora. U něj ale nebylo důvodem zranění. „Petr Sýkora hrál už včera. Proto jsme to stáhli takhle. Chtěli jsme vytvořit ještě větší tlak, chtěli jsme hrát důrazněji v pásmu. Šance jsme měli, ale soupeř hrál dobře,“ uznal.

Pardubický trenér Miloš Říha se o zápase a práci pardubického mužstva vyjadřoval docela pochvalně, o spokojenosti ale hovořit nechtěl. „To budu až po sezoně, dopadne-li dobře. Máme výkyvy a ty nechci. Jeden zápas nemůže ukázat, zda kluci šli do sebe. Ale hrajete-li s někým lepším, tak se bojíte, abyste nedostali nakládačku. Uvidíme v extralize, jak se k tomu kluci postaví a jak to na ně bude působit. Pokud všichni zatáhnou a budou hrát poctivě jako dneska, tak mohou hrát proti komukoliv. Přeneseme-li dnešní výkon do extraligy, bude to pochopitelně plus.“

„Stále platí totéž, co jsme říkali po Spartě. Záleží na hráčích. My otevřeli všechno, prostor pro trénink, pro pohodu, vedení otevřelo prostor proto, aby se tady hráči měli dobře. Tak ať nám to ukážou oni!“ uzavřel Miloš Říha, podle něhož šlo o povedené zpestření reprezentační přestávky.

Máte silný tým, uznal trenér běloruské reprezentace Curt Fraser

Spokojen po zápase byl americký trenér běloruského mužstva Curt Fraser. Osmačtyřicetiletý kouč má řadu zkušeností: odehrál 769 zápasů v NHL, coby trenér působil i na lavičce Atlanty Trashers. „Mí svěřenci byli Milan Hnilička, který včera podal famózní výkon a Ladislav Kohn, jenž nám dal první branku v Sazka Areně!“ smál se.

„Sehráli jsme těžké utkání jako včera. Proti českému národnímu týmu se nám zranili dva hráči. Kluci se s tím po včerejšku poprali, jsem rád za dnešní výkon. Pardubice hrály velmi dobře. Museli jsme si sáhnout na dno sil. Ukazuje se, že česká liga je velice kvalitní soutěž. Pro naší zkušenost jsou tyto zápasy velice užitečném,“ ohlédl se za středečním duelem v pardubické ČEZ Areně.

Pro běloruské mužstvo jsou zápasy s českými mužstvy užitečné. „Češi jsou velice dobří, máte velmi kvalitní hráče. Je skvělé pro náš tým, že můžeme hrát s těmito hokejisty na vyšší úrovni. Jsme rádi, že jsme tu mohli být a užívat si to. Výlet do České republiky byl pro nás úspěšný. Udělali jsme kus dobré práce, sehráli jsme dva náročné zápasy,“ pochvaloval si Curt Fraser.


Bělorusové pořádně prověřili formu HC Moeller Pardubice.

I pro Pardubice to mohl být užitečný zápas, hrály proti silnému týmu, navíc šlo o národní mužstvo, souboj klub – národní mužstvo je vždy zajímavý. „I v Pardubicích se ukázalo, že každý český tým je velmi dobrý. O to je naše vítězství krásnější a cennější. Tento zápas Pardubicím i nám. Je dobře, že obě strany jsou spokojen. Hokej byl velice kvalitní, hra měla vysokou úroveň. Máte velice silný tým!“ dodal kouč běloruské reprezentace.