28.03.2013
Jan Hrabal

Oslavenec Dušan Salfický má svůj sen: vstřelit gól

PARDUBICE — Nedávno podepsal novou smlouvu s hokejovým klubem HC ČSOB Pojišťovna Pardubice, poté odjel na dovolenou, aby si odpočinul po náročné sezoně. Na tu další, opět v pardubickém dresu, se brankář Dušan Salfický začíná pomalu chystat.

Zkušený brankář, známý šprýmař a neustálý optimista se narodil před jedenačtyřiceti lety v Chrudimi, s ledním hokejem začal v Pardubicích. „Už je to opravdu dávno, co jsem začínal s ledním hokejem a moc si toho nepamatuji,“ pousmál se.

Dušan Salfický podpořil Nadaci Rotary

Bývalý útočník Pardubic Vladimír Martinec a současný brankář HC ČSOB Pojišťovna Pardubice Dušan Salfický se v tomto týdnu nechali vyfotografovat ve společenském oblečení v ateliéru Štěpána Bartoše. Podpořili tak Nadaci Rotary.

„Jako malého kluka mě přivedl tatínek na zimní stadion, prošel jsem celou mládežnickou základnou Pardubic. Když si vzpomenu, tak jsme měli tvrdší trenéry, ale jen nám to pomohlo. Úplné detaily si ale ze svých začátků moc nepamatuji,“ rozpovídal se brankář HC ČSOB Pojišťovna Pardubice, který okusil několik zahraničních angažmá: v Tri City, Bridgeportu, Moskvě, Čerepovci nebo Nižném Novgorodu.

Dušan Salfický chytil éru 80. let, kdy tehdejší Tesla Pardubice hrála parádní kombinační hokej v čele s útočnou trojicí Otakar Janecký – Jiří Kovařík – Jiří Šejba. Vše jistil Dominik Hašek, který postupně svou pílí rostl v nejlepšího brankáře planety.

„Hokej byl pro mě vším, ostatní jsem trochu lajdal. Měli jsme skvělou partu, hokejem jsme doslova žili. Trenéři nám seděli, pro nás malé gaunery měli pochopení. Byla to taková bezstarostná jízda,“ hovořil s úsměvem na rtech.

Dušan Salfický

Dušan Salfický si coby malý kluk ihned stoupl do branky a v ní vydržel dodnes. I když… „Hrál jsem i v poli!“ překvapil.

„To jsme jeli do Chocně a vezli jsme výstroj pro kluka, co za nás měl chytat. Bylo nás čtrnáct, tak mi trenér Horymír Sekera ml. řekl, zda si to nechci zkusit v útoku. Dal jsem dva góly! Další den jsme hráli zápas doma a já byl v obraně, kde jsem zaznamenal dvě nahrávky. Takže mám ve své kariéře v poli bilanci dva zápasy – dvě branky a nahrávky. Paráda, ne?“ rozesmál se známý šprýmař.

Kdoví, jak by dopadla jeho kariéra, kdyby se z brány vystěhoval nadobro… „Pak jsem se ale vrátil do branky a už jsem nijak neexperimentoval. Celý život jsem v bráně,“ doplnil ke svému intermezzu v poli.

Začínal s 27, v Plzni ji otočil na 72

„Prožil jsem éru Romana Čechmánka nebo Milana Hniličky, chytal jsem proti Rudolfu Pejcharovi, co teď vede gólmany v Plzně,“ zavzpomínal své tehdejší vzory. Dodnes si však váží možnosti, že v rozvíjející kariéře mohl spolupracovat s Dominikem Haškem.

„S ním jsem pouze trénoval, ten měl na mě obrovský vliv. Měl jsem štěstí, když chytal za Chicago, tak se připravoval v Pardubicích a já v osmnácti letech mohl u toho být. Viděl jsem, jak gólman NHL dře, a uvědomil jsem si, že to asi fakt nemá zadarmo. Od té doby jsem dával hokeji daleko více,“ prohlásil Dušan Salfický.

Dušan Salfický

„Líbil se mi styl Romana Čechmánka, a jak chytal. Vím, že spousta lidí ho nemusela, ale on měl své chytání ovlivněné postavou. Mně se líbilo, jak v klidu a v pohodě chytá,“ pokračoval.

V československé a české nejvyšší soutěži odchytal 15 sezon. Přesto má však svůj sen, který se mu zatím nesplnil. Ten ostatně skrývá na svém dresu.

„Neměl jsem brankářský vzor, co se týče chytání, ale obdivuji Rona Hextalla, protože jako první vstřelil v NHL gól. Takhle vlastně vzniklo moje číslo, Ron nosil 27, tu jsem měl, než jsem odešel z Pardubic do Plzně, kde byla obsazená. Tam jsem to otočil na 72 a zůstal u ní. On byl mým idolem, vždy jsem toužil dát gól, několik jsem jich skutečně dal, ale bohužel do špatné brány,“ doplnil zkušený brankář HC ČSOB Pojišťovna Pardubice.