13.12.2006
Jan Hrabal

Netradiční souboj v ČEZ Areně: Pardubice vyzvou Bělorusko

Zajímavá konfrontace čeká dnes od 18.00 hodin na hokejisty HC Moeller Pardubice. V pardubické ČEZ Areně změří síly v přípravném utkání proti reprezentaci Běloruska. Ta ve včerejším utkání s českou hokejovou reprezentací prohrála před více než deseti tisíci diváky v Sazka Areně 0:2. Kolik diváků přijde zhlédnout netradiční souboj v Pardubicích? Majitelé permanentek mají vstup zadarmo, ostatní zájemce mohou přijít „za pade“. HC Moeller Pardubice čeká náročný zápas, který nehraje každý týden.

Pardubice versus reprezentace národního týmu. Východočeši naposledy podobný zápas sehráli 10. února 2003 na Nagano Cupu proti reprezentaci Japonska. Tu porazili jasně a s přehledem 7:2. Tento zápas si kromě trenéra Miloše Říhy pamatuje i řada současných hráčů HC Moeller Pardubice. Nyní si Pardubice souboj s národním týmem zopakují.

„Řešili jsme to zhruba před měsícem. Stejně na odpoledních trénincích hrajeme modelové zápasy. Tento zápas nám prověří další hráče, ať je to Honza Starý, Jirka Cetkovský, který se rozehrává v Hradci Králové, nebo mladý obránce Jakub Nakládal,“ nechává se slyšet pardubický kouč Miloš Říha, co čeká od dnešního duelu.

V pardubické sestavě se tak objeví i méně známé tváře. Nová posila HC Moeller, Peter Pucher, proti Bělorusku pravděpodobně nenastoupí. „Bereme to jako přípravu stejně jako Bělorusové. Oni hráli dnes s národním týmem, s námi je čeká druhý zápas. Pro nás to je spíše spadnutí na zem a odražení se. Prověříme si obranu a některé další hráče,“ pokračuje trenér HC Moeller.

Bělorusko trénuje Curt Fraser. Ten dodává tradiční ruské škole i návyky ze zámoří. „Kanaďané všude dávají jejich styl, čili agresivitu, totální bruslení. Toto oni přenesou. Bělorusové hrají typický ruský hokej, čili výborné bruslení, kvalitní hra s hokejkou, vynikající technika, ta tam bude stejná jako v Rusku. Je tam zkrátka kvalita, prověří nás v jiném hokeji než v české lize,“ tvrdí Miloš Říha.

„Bělorusko se začíná hokejově zmáhat, jejich nejlepší hráči hrají v superlize. Oni spravují stadiony, rozšiřují soutěž. Dotahují tam hráče i od nás, hrají tam i Slováci. Jejich hokej se zkvalitnuje. Přijede kvalitní mužstvo, protože oni mají kvalitní hokejisty. Je to podobné ruskému stylu,“ dodává pardubický kouč s tím, že v pardubické brance by se měl objevit Ján Lašák, jehož zhruba v polovině zápasu vystřídá Vladislav Koutský.

Poslední zápas Pardubic proti reprezentaci:

Nagano Cup, Japonsko, 10. února 2003:
Pardubice – Japonsko 7:2 (0:0, 2:0, 5:2).
Branky Pardubic:
Pospíšil 2, Koukal, Kropáč, Průcha, Mudroch, P. Sýkora. Diváci: 3000. Střely na branku: 41:18.

Sestava Pardubic: Barek – Mudroch, Pácal, Čáslava, Horák, Duben, A. Novotný – J. Kudrna, Tvrdík, Lubina – P. Sýkora, T. Divíšek, Pospíšil – Kropáč, Janecký, Pištek – Kolář, Koukal, Průcha.

Aktuálně z běloruské kabiny

Pro Bělorusy jde o druhý test během jejich pobytu v České republice. V Sazka Areně nesehrál výběr Curta Frasera špatný zápas. První gól českého celku navíc podle záběrů kamer České televize neměl platit, protože kotouč nepřešel brankovou čárou. Rozhodčí Šindler ale trefu Ladislava Kohna uznal jako gólovou. Česko nakonec vyhrálo 2:0.

Po zápase se běloruští reprezentanti přesunuli do pražského hotelu Panorama. Dnes od 10.00 hodin má běloruské mužstvo v plánu půlhodinové rozbruslení v pardubické ČEZ Areně.

Sestavy z posledních utkání

Lašák – Píša, Havíř, Snopek, M. Čech, Čáslava, Linhart, Koma, M. Šeda – Sýkora, Rolinek, Pivko – Čaloun, Hlinka, Andrašovský – Mrázek, Tvrdík, Ondřej – Kolář, Koukal, Blažek.
Šabanov – Leontěv, Cvetkov, Kostjučenov, Glebov, Žurik, Svito, Černook, Makrickij – Dudik, Židkych, Michalev – Strachov, Borovkov, Sacharov – Gorbokoň, Kukuškin, Volček – Čuprys, Volkov, Kulakov.

Představení soupeře

BěloruskoOficiální název: Federace hokeje republiky Bělorusko
Adresa: Pobeditelej 20/3, Minsk 220 020

Internetové stránky: www.hockey.by
E-mail: office@hockey.by
Telefon, fax: +375 172 545 819, +375 172 545 842

Trenér: Curt Fraser
Asistent trenéra: Eduard Zankovec

Nominace Běloruska:

Brankáři:
Stěpan Gorjačevskych (Junosť Minsk), Sergej Šabanov (Novokuzněck, Rusko), Dmitrij Milčakov (Vitebsk).

Obránci:
Alexander Makrickij, Alexander Žurik, Andrej Glebov (všichni Dynamo Minsk), Viktor Kostjučenok, Vladimír Denisov (oba Togliatti, Rusko), Vladimír Svito (Keramin Minsk), Oleg Leontěv (Junosť Minsk), Maxim Cvetkov (Chimvolokno Mogilev), Pavel Černook (Chimik-SKA).

Útočníci:
Jaroslav Čuprys (Ufa, Rusko), Sergej Kukuškin (Togliatti, Rusko), Dmitrij Dudik, Alexander Kulakov (oba Dynamo Minsk), Artěm Volkov (Junosť Minsk), Andrej Michalev, Alexej Strachov (oba Keramin Minsk), Ivan Sacharov, Alexander Borovkov (oba Chimvolokno Mogilev), Pavel Volček, Roman Gorbokoň (oba Žlobin), Alexander Židkych (Novopolock).

Zdroje informací: www.hokej.cz, www.hockey.by