15.3.2013
(HoH)

Je konec. Starší dorost v Třinci vedl, po boji mu ale podlehl

TŘINEC — V osmifinále play off skončila cesta starších dorostenců HC ČSOB Pojišťovna Pardubice v této sezoně. Svěřenci trenérské dvojice Vladimír Martinec – Martin Šejba vedli v druhém utkání série v Třinci po Chvojkově trefě, ale Oceláři dokázali zápas otočit ve svůj prospěch. Východočechům nepomohla k vyrovnání ani více než dvouminutová power play.

Extraliga staršího dorostu, OF2, pátek 15.3.2013, Werk aréna

Oceláři Třinec

Dynamo Pardubice

3:1
1:1, 1:0, 1:0
Rozhodčí: Czubaj – Barteček, Moravec. Vyloučení: 4:5. Využití: 1:0. Diváci: 55. Střely na branku: 33:21. Průběh utkání: 0:1, 3:1. Konečný stav série: 2:0.
Oceláři Třinec: Svoboda – Bartoň, Cienciala, Heider, Mičulka, Stránský, Walaski, Zahradníček – Christov, Jašek, Kasala, Kofroň, M. Kovařčík, O. Kovařčík, Lorek, Motloch, Pala, Pěnčík, Růžička, Trčka.
Dynamo Pardubice: Stibůrek – Budík, Divecký, Faltýnek, Kracík, O. Petric, Procházka – Barkóci, Bohuněk, Havrda, Hlaváček, Chvojka, Kuťák, Kysela, Špaček, Velínský.

Komentář

Úvodní dějství druhého osmifinálového klání mezi Oceláři a Pardubicemi začali aktivněji domácí hokejisté, paradoxně však se do vedení dostali hosté z Pardubic. Ti se radovali hned po osmadvaceti vteřinách zápasu, když Radovan Chvojka dokázal zužitkovat rychlou protiakci – 0:1.

Pardubičtí poté mohli své vedení navýšit, domácí jim nabídli dvojnásobnou početní výhodu. Ani 99 vteřin ale hostům nestačilo k tomu, aby podruhé překonali brankáře Svobodu. Jak správně naložit s přesilovkou názorně Pardubickým předvedli Oceláři v minutě jedenácté. První prohřešek hostů dokázal potrestat Lukáš Jašek, jenž za záda bezmocného Stibůrka doklepl výstavní pas Marka Růžičky – 1:1.

Oceláři mohli do konce první dvacetiminutovky otočit vývoj utkání na svou stranu, k dispozici měli další dvě početní výhody. Bratři Kovařčíkové, či Lukáš Motloch ale hostujícího gólmana překonat nedokázali.

Také v prostřední periodě byli aktivnější domácí hráči. Ti několikrát vyzkoušeli pozornost hostujícího gólmana Stibůrka, dlouho se jim ale nedařilo vsítit vedoucí branku. To se Ocelářům povedlo až v polovině druhého dějství.

Patnáct vteřin před uplynutím poloviny utkání se na střeleckou listinu zapsal Lukáš Motloch, jenž dorazil střelu Davida Stránského – 2:1.

Pardubičtí se k zakončení dostávali spíše sporadicky, a když už se hosté dostali ke střele, tak ji zblokovala dobře pracující domácí defenzíva. V závěrečné třetině mohl o vítězství domácích rozhodnout Kasala nebo později Jašek, oběma třineckým forwardům ale gólovou radost zhatila horní tyč pardubické branky.

S blížícím se koncem se Pardubicím dařilo navyšovat aktivitu, ke kýžené brance to ale nevedlo. Na Svobodovi si dvakrát vylámal zuby Velínský, třineckého brankáře nepřekonal ani Procházka. A když se Slezanům povedlo zásluhou Marka Pěnčíka odskočit do dvoubrankového vedení, bylo o postupujícím prakticky rozhodnuto – 3:1.

Východočeši se ještě v závěru pokoušeli o korekci stavu hrou v šesti hráčích, jejich výhoda navíc byla umocněna vyloučením Kofroně. Hosté ale nedokázali najít recept na překonání pozorné třinecké obrany v čele s gólmanem Svobodou.

Ohlasy po utkání

René Mucha (HC Oceláři Třinec): „Dnes to byl klasický zápas play off akorát s tím rozdílem, že jsme nastoupili nekoncentrovaně a hned v první minutě inkasovali. Od toho se odvíjel celý zápas. Pardubice ale dnes hrály o hodně lépe, než doma. Nevím, jestli je svazovalo to, že se na ně přišlo podívat víc diváků a byla tam výborná atmosféra. Dnes hrály disciplinovaně, byly důrazní v soubojích, hrály velmi obětavě. Bylo to vyloženě o štěstí, o tom, kdo dá druhý gól. Jsem rád, že jsme to nějakým způsobem ukopali k vítězství.“

Vladimír Martinec (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Odehráli jsme velice dobré utkání. Těch pár lidí, co tady přišlo, mělo možnost shlédnout kvalitní zápas s vítězstvím a postupem domácích. Podali jsme solidní výkon, který kdybychom podali doma, tak to mohlo být jinak. Domácí postoupili díky tomu, že jsme vlastně hráli jednu přesilovku v první třetině a pak posledních patnáct vteřin. Myslím si ale, že až tak jednoznačné v náš neprospěch ta série nevyzněla.“