28.02.2013
(HoH)

Pozor na kladenské přesilovky, varuje Ladislav Lubina

PARDUBICE — Nechyběl na posledním domácím utkání Kladna, dále pak navštívil duel Rytířů se Spartou. Skaut A týmu Ladislav Lubina sbíral informace o soupeři Pardubic v předkole play off. „Kladno se může pochlubit rychlým přechodem do středního pásma, tlačí se do gólu a má velmi kvalitní přesilovky,“ jmenuje nejsilnější zbraně Středočechů.

„Byl jsem se podívat na dvou zápasech Kladna. Koncem ledna hrálo doma se Spartou a teď v posledním kole proti Karlovým Varům. Se Spartou hrálo Kladno velmi kvalitní zápas a přinesl spoustu poznatků. Teď v úterý nehrálo se stoprocentním nasazením a podle mého názoru se šetřilo na předkolo play off,“ pokračuje Ladislav Lubina.

Kladno

Rytíři Kladno v základní části

  • Nejproduktivnější hráč: Jaromír Jágr (34+24)
  • Nejproduktivnější obránce: Marek Židlický (3+22)
  • Nejproduktivnější obránce: Marek Židlický (3+22)
  • Využití přesilovek: 18,40 %
  • Bránění oslabení: 80,43 %

Větší dojem na něj zanechal zápas proti Spartě. Ke konci ledna podlehli Rytíři svému soupeři 3:6, ač vedli 3:2 po první třetině. „Kladno má dobré nástupy do všech třetin, dobře bruslí a je agresivní. Je potřeba si z tohoto vzít ponaučení, abychom se vyhnuli situaci, kdy jsme ve Zlíně trochu zaspali začátek utkání,“ tvrdí.

Kladno se může pochlubit tím, že bylo nejméně vylučovaným týmem v základní části. Rytíři zinkasovali 609 trestných minut, Pardubice o 137 více. Tato čísla hodně souvisí s tím, že Kladno v první polovině sezony přehrávalo své protivníky a jeho hráči tak nemuseli tolik faulovat.

„Počet vyloučení je odvislý od toho, co si každé mužstvo vynutí a jak dobře bruslí. Aktivním pohybem si lze vynutit fauly soupeře, vypadá to, že Kladno hraje čistě. Play off je jiná soutěž, agresivita stoupá a důležitost přesilovek také. Pokud budeme dobře bruslit a budeme dostatečně agresivní, tak si vytvoříme přesilové situace,“ konstatuje Ladislav Lubina.

Pavel Patera dokáže rozhodovat zápasy

Středočeši prošli velmi zajímavou základní části. Na podzim skrze „Jágrmánii“ ovládli tuzemské hokejové dění a vybudovali si solidní náskok v tabulce. Nakonec v pohodě postoupili do předkola play off.

„Rozdíl mezi oběma mužstvy je obrovský. Hráči NHL táhli Kladno, trávili na ledě převážnou dobu utkání,“ připomíná Ladislav Lubina. Však také v tabulce produktivity je v elitní pětice pouze Pavel Patera s bilancí 10+22, okolo něj jsou hráči, co pokračují v NHL.

Kladenskou dlouholetou klasikou jsou přesilové hry. „Kladno se může pochlubit rychlým přechodem do středního pásma, tlačí se do gólu, je důrazné okolo branky. Dále mají kvalitní přesilovky. Mají Pavla Pateru, to je typ hráče, který dělá přesilovky a rozhoduje je. Jeho největší zbraní je v přesilovkách,“ připomíná.

„Kladno má vynikající první útok, který dokáže sehrát přesilovky stejně dobře jako Paterova trojice. Čeká nás velmi těžký soupeř, hrajeme první dva zápasy na jeho stadionu, což také nebude jednoduché,“ dodává Ladislav Lubina.