23.2.2013
Roman Zajíček, Jan Hrabal

Mladší dorostenci v divácky rekordním utkání prohráli v Brně

BRNO — Zápas sezony se mladíkům HC ČSOB Pojišťovna Pardubice nepovedl. V Kajot areně, do které dorazilo na extraligový zápas mladších dorostenců rekordních 3580 diváků, prohráli s rozjetým lídrem soutěže 1:8. Jediný gól hostí vstřelil Filip Zadina.

Extraliga mladšího dorostu, 29. kolo, sobota 23.2.2013, Kajot aréna

Kometa Brno

Dynamo Pardubice

8:1
3:0, 3:0, 2:1
Branky a nahrávky: 8:21 Havlát (Horký, Zukal), 11:14 Dvořák (Koblížek, Sedláček), 13:32 Dvořák (Koblížek, Sedláček), 20:38 Koblížek (Šnajnar, Dvořák), 30:38 Kališ (Horký, Čejka), 35:59 Havlát (Čejka, Horký), 49:46 Havlát, 59:54 Tauwinkl (Dvořák, Hroudný) – 55:58 Zadina (Bor, Frydrych). Rozhodčí: Dřínovský – Chocholouš, Šustr. Vyloučení: 8:4, navíc Šnajnar 10 minut osobní trest – Rohlík 5 minut a osobní trest do konce utkání. Využití: 2:1. V oslabení: 2:0. Diváci: 3580. Střely na branku: 41:25. Průběh utkání: 7:0, 7:1, 8:1.
Kometa Brno: Slavíček – Hájek, Jirůšek, Kratochvíl, Mikyska, Sedláček, Šnajnar, Zukal – Čejka, Dvořák, Havlát, Heinrich, Horký, Horký, Kališ, Koblížek, Süss, Škvrně, Šmída, Tauwinkl.
Dynamo Pardubice: Klouček (13:32 Groh) – Boček, Franc, Horyna, Kučera, Mikulčák, Vála, Voltner – Bor, Bureš, Frydrych, Hoskovec, Jajcay, Krejčík, Kubišta, Kusý, Martinec, Rohlík, Voženílek.

Komentář

Po pátečním extraligovém zápase mezi Kometou a Pardubicemi se v brněnské Kajot areně přesně o den později uskutečnil duel stejných soupeřů, jen s tím rozdílem, že v kategorii mladšího dorostu. Slavnostní utkání, kde bylo cílem vytvořit nový český rekord v počtu přihlížejících diváků, začal poměrně opatrně. Hráče zcela jistě svazovala nervozita, protože před 3580 diváky stoprocentně nehráli. První šance byla k vidění až v osmé minutě, kdy v brněnské obraně propadl puk před branku volnému Rohlíkovi, který z voleje vypálil. Slavíček se ale skvěle přemístil, ukryl puk do lapačky a sklízí potlesk tribun.

Brňané ale rozhodně nezůstávali pozadu. Dvořák zpoza branky našel Koblížka, jehož volej ale dokázal Klouček betonem zlikvidovat. První varování Pardubicím nestačilo, Robert Havlát šikovně tečoval střelu Horkého a Kometa vedla – 1:0. Na druhou branku se nemuselo dlouho čekat. Po třech minutách Koblížek vyvezl po levé straně puk do středního pásma, kde nahrál rozjetému Filipu Dvořákovi, ten pláchl pardubickým bekům, položil si Kloučka na záda a bekhendem mu poslal kotouč pod břevno – 2:0. Branka padla v oslabení a rozhodně ne naposled. Snížit mohl vzápětí Zadina, ale Slavíček předvedl perfektní zákrok, stejně tak po následné dorážce Frydrycha.

A tak udeřilo na druhé straně, opět u toho byla stejná dvojice, k tomu všemu znovu v oslabení. Koblížek dojel vyhozený puk, za brankou Pardubic zmátl hostujícího beka a předložil před branku parádní pas na volného Filipa Dvořáka, který z voleje prostřelil Kloučka potřetí.

Ze druhé třetiny uběhlo osmatřicet vteřin a ukazatel stavu musel znovu vykázat činnost. Výborně hrající Radek Koblížek vypálil z levého kruhu a překvapil nic netušícího Groha – 4:0. Hosté podnikli první výpad, když Kusý ujel po pravém křídle a dostal se až před Slavíčka. Namísto pasu na volného Martince zkusil vypálit a přestřelil branku. Vedoucí tým tabulky jasně dominoval a po gólech v oslabení se prosadil také v přesilovce.

Horký poslal puk z pravého kruhu na levý, kde byl připraven Jiří Kališ, jenž propálil Groha. Ten si na puk sice sáhl, jeho propadnutí do branky ale nezabránil – 5:0. Brňané se utkání užívali, perfektní atmosféra jim k tomu pochopitelně napomáhala. Dobrý výkon předváděl i brankář Slavíčka, který občasné výpady soupeře bez problémů pochytal. To Groh měl daleko složitější úlohu. Čtyři minuty před koncem druhé třetiny kapituloval pošesté. Podruhé se v tomto mači prosadil synovec slavnějšího Martina Robert Havlát – 6:0.

Střelnice pokračovala i ve třetí třetině. Sice v menším provedení, přesto slušně zaplněná hala mohla slavit. Robert Havlát prvně namířil bekhendem jen do chráničů beka před ním, následně se ale puk odrazil zpět k němu a domácí devítka završila svižnou střelou k bližší tyči svůj hattrick – 7:0. Hosté se v poslední části zlepšili a bylo na nich jasně vidět, že si tento, pro ně jistě silný zážitek, chtějí užít alespoň čestnou brankou.

Ta přišla čtyři minuty před koncem, Filip Zadina napálil kotouč z mezikruží a trefil přesně šibenici. Slavíček si tak čisté konto nepřipsal – 7:1. Závěr opět patřil Kometě. Jakub Tauwinkl využil výborné přihrávky Dvořáka a uklidil puk do sítě – 8:1.

Ohlasy po utkání

Marek Zadina (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Věděli jsme, že nás čeká speciální akce a že to bude hektické. Soupeř má sílu v útoku a obránce má také hodně kvalitní. Je to opravdu dobrý tým, který je zezadu podpořen vynikajícím gólmanem. Ukázali prostě svoji sílu. Kometa byla lepší v pohybu, čímž pádem si vypracovávala dobré akce. Zápas byl rozhodnut již v první třetině, kdy jsme se dostali do třígólové ztráty. Nemohu tvrdit, že se naši kluci nesnažili. Bojovali jsme, ale jakmile jsme dostávali stále více gólů, lámalo se to v nás. Pak už bylo těžké najít motivaci, abychom se nepoložili úplně a odehráli utkání se vztyčenou hlavou. Hráči se na tento zápas velmi těšili a věřím, že si jej užili. Byla zde parádní divácká kulisa. Jsem rád, že to naši svěřenci zažili a že mají z hokeje takový zážitek.“

Zápasy v sezóně

2. kolo, 13. 9. 2012
KOM - PCE
9:0
11. kolo, 21. 10. 2012
PCE - KOM
0:1
20. kolo, 9. 12. 2012
PCE - KOM
0:6
29. kolo, 23. 2. 2013
KOM - PCE
8:1

Statistiky zápasu

HC Dynamo YouTube