20.02.2013
Jan Hrabal

Dušan Salfický vytáhl zákrok sezony, pak se radoval z výhry

PARDUBICE — Fantastický moment v podání pardubického brankáře Dušana Salfického přinesl čas 52:09. Jiří Polanský našel před brankovištěm zcela volného Martina Lojka. Na něj zívala skoro prázdná brána, stačilo se „jen“ trefit. To se mu ostatně povedlo, jenže do volného prostoru v pravý moment mávl Dušan Salfický lapačkou a zázračně chytil takřka nemožný puk. Celá ČEZ Arena nadšeně aplaudovala zkušenému gólmanovi, který si mohl po skončení utkání vychutnat oslavy výhry 5:3.

V zámořské NHL by tento moment určitě do TOP 10 v této sezoně a ob den by jej promítali po jejím skončení. I klidní sedící diváci uznale tleskali s úsměvem na rtech pardubickému brankáři, jenž v 53. minutě přibrzdil šance Třinci ve snaze otočit pro něj nepříznivý vývoj utkání.

„V této situaci jsem se otáčel a věděl jsem, že tam Martin Lojek a že bude střílet. Máchnul jsem lapačkou do volného prostoru, ostatně nic jiného mi nezbývalo. Kdyby to Martin dal po zemi, neměl bych šanci, takhle jsem měl štěstí a puk vletěl do lapačky,“ řekl k tomuto momentu pardubický brankář.

Hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice nebyli před zápasem s Třincem v jednoduché situaci. Východočeši ztráceli na desáté místo šest bodů, povinnost uchovat naději jim velila vyhrát. „Před zápasem byla nálada hodně bojovná a emotivní. Liberec nám vzal hodně kladných emocí, takže jsme potřebovali zdravě naštvat. Šli jsme do toho s tím, že to urveme,“ přiznal Dušan Salfický.

Prohru jsme si nepřipouštěli

Jenže bezbrankový stav trval pouze 231 vteřin, Václav Varaďa proměnil dvojnásobnou přesilovku a Oceláři se v Pardubicích ujali vedení. „Z přemíry snahy tam byl vyhozený puk, dvojnásobné oslabení a gól. Věřil jsem však, že nás to nezlomí. Horší by bylo, kdybychom dostali další dva. To se naštěstí nestalo a pak jsme zatím šli. Vůbec jsme si nepřipouštěli, že by se nám to nepovedlo,“ prohlásil gólman HC ČSOB Pojišťovna Pardubice.

„V hlavách jsme měli jen vítězství a touhu odčinit prohru v Liberci. Body už nám to sice nevrátí, ale sami pro sebe jsme tu porážku chtěli odčinit. Kvůli morální pohodě do dalších zápasů,“ pokračoval Dušan Salfický.

Dvěma brankami v 8. minutě Pardubice otočily na 2:1 pro ně, o dvě minuty později svou druhou trefou v utkání zvýšil Jan Buchtele na rozdíl tří branek. Za tohoto stavu měly Pardubice na začátku druhé třetiny početní výhodu pět na tři. Ta se jim však nepovedla.

„Já byl v pohodě, stál jsem na druhé straně. V tu chvíli jsme vedli 3:1, mohli jsme přidat hřebík do rakve, ale je to prostě v hlavách, protože ti kluci nemohli zapomenout hrát hokej. Pak do toho fanoušci pískají… Je to na každém jednotlivci, jak dokáže unést tlak a zodpovědnost. Musíme se s tím poprat sami,“ poznamenal.

Dušan Salfický se vrátil do pardubické branky po jedenadvaceti dnech, ve kterých kryl záda  Martinu Růžičkovi. „Snad jsem pro ty kluky jistota a u nás ve třetině si věří. Nechci říct, že by se jim před Růžou hrálo špatně. Doufám teda, že jim nevadí, že jsem v bráně,“ řekl zkušený brankář.

Měl jsem z kluků radost

Pardubice po úterní výhře nad Třincem zvýšily svou naději na konečný postup do play off. V tuto chvíli ztrácí na desáté Vítkovice tři body, o bod výše je Kometa Brno, se kterou změří síly v pátek v Kajot areně.

„Pobavíme se o tom, ale hlavně musíme rvát body. Pokud se dostaneme do play off, tak to bude uvolnění, dostaneme se z tlaku a budeme mít klid. Když přijde ta druhá varianta, tak to bude psychicky náročnější. Teď nemá cenu se stresovat a řešit, kde budeme. Musíme rvát body a pak uvidíme,“ prohlásil Dušan Salfický.

„Už den před zápasem jsme si něco řekli a snad to padlo na úrodnou půdu. Musím říct, že jsem měl z kluků radost. Ani jsem nečekal, že se z toho někteří takto oklepou. Nebylo to nijak kritické, ale hodně upřímné. Prostě realita. Těch bodů, co jsme prošustrovali, byla spousta. To si ale může říct každý tým, nemá cenu řešit, co by bylo,“ dodal spokojený brankář, jenž si v utkání připsal třicet úspěšných zákroků.