29.01.2013
Jan Hrabal

Byl to gól na 2:2? Tomáš Rolinek měl jasno: ano!

OSTRAVA — Čas 58:03, hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice po snížení na rozdíl jediné branky hráli vabank a snažili se vyrovnat. Východočeši podnikali jeden útok za druhým s jasným cílem: vstřelit gól na 2:2. Z něj se právě radovali 117 vteřin před koncem třetí třetiny, jenže po pětiminutové konzultaci u videa následovaly opačné pocity na hostující střídačce. Rozhodčí Polák, jenž celou situaci sledoval metr od brány, rozpažil po diskuzi s kolegou.

Výňatek z Knihy příkladů doplňující Pravidla ledního hokeje 2010–2014

Pravidlo 470 – definice gólu

A – postup hlavního rozhodčího

  1. Jestliže puk není vidět v brance, ale je zřejmé, že je za brankovou čárou (např. v rukavici), gól se uzná. Tato situace může být přezkoumána.
  2. Když je puk pod tělem a hlavní rozhodčí ani videorozhodčí jej nemůže vidět za brankovou čárou, gól se neuzná.
  3. Může nastat situace, kdy puk není vidět, ale všechny další okolnosti svědčí o tom, že puk musel být v brance, gól se uzná.

Pardubice po tomto momentu hrály minutu a půl bez brankáře, na srovnání ale nedosáhly. Trenér hokejistů HC ČSOB Pojišťovna Pardubice David Pospíšil nechtěl na tiskové konferenci po skončení utkání tento moment příliš komentovat.

„Dali jsme branku na 1:2, pak přišel ten sporný okamžik a neuznaný gól. V závěru už bylo málo času. Jsme jaloví v koncovce, nejsme v ní dost důrazní. Na jeden gól se venku vyhrát nedá,“ řekl ve svém hodnocení úterního utkání.

Roman Málek

Vyjádření Romana Málka

„Střelu z levé strany jsem vyrazil nad sebe, nevěděl jsem přesně, kde je puk. Na to jsem viděl, že padá přede mě, tak jsem si trošku couvnul a spadl mi mezi nohy. Já jsem viděl, že puk byl na čáře, takže jsem byl v klidu, že to nemůže být branka. Z mého pohledu puk nepřešel brankovou čáru.“

Nejblíže celé situaci byl z pardubických hráčů Tomáš Rolinek. Ten doslova vletěl do brankoviště v době, kdy Roman Málek vyrazil puk po Bartekově střele. V této situaci se radoval ze srovnání na 2:2. „Viděl jsem puk za čarou,“ opakoval novinářům pardubický útočník krátce po skončení utkání.

„Měl jsem strach pouze z toho, že rozhodčí neuzná gól proto, že jsem najel do brankáře nebo že jsem hrál nohou. Jak jsem spadl do brankoviště a klečel jsem, tak jsem stoprocentně viděl, že puk je za čárou,“ řekl Tomáš Rolinek.

Konzultace mezi rozhodčím Romanem Polákem a jeho kolegou u videa trvala delší dobu, zhruba pět minut. Po ní arbitr jasným rozpažením uťal pardubickou radost ze srovnání. „Cítíme křivdu, je to nepříjemné, když vidíte, že puk je za brankovou čarou a sudí to neuznal. Kdyby nám rozhodčí řekli důvod, že jsem třeba hrál nohou nebo něco, tak to beru. Ale on prohlásil, že ze žádné strany to nebylo vidět,“ smutně konstatoval útočník HC ČSOB Pojišťovna Pardubice.

„Když se dostanete k soudu, tak je to tvrzení proti tvrzení. Jsem přesvědčený, že to gól byl, viděl jsem puk za čárou,“ doplnil pardubický hokejista k inkriminovanému momentu, který spolurozhodl o pardubické porážce na ostravském ledě.

Fotogalerie