19.01.2013
Jan Hrabal

GALAVEČER 90 dojal arénu, nadšeně tleskala historii klubu

PARDUBICE — ČEZ Arena se zahalila do slavnostního hávu. Hokejový klub HC ČSOB Pojišťovna Pardubice oslavil dvojí výročí: 90 let od založení klubu a 40 let od zisku prvního mistrovského titulu. Na pódiu se kromě legend, které vybojovaly nejvyšší soutěž pro Pardubice, objevila i šestice mistrovských týmů.

Krátce po páté hodině podvečerní začal GALAVEČER 90 v pardubické ČEZ Areně. Hned v úvodu přivítal moderátor večera Pavel Cejnara dvě největší legendy pardubického hokeje: Vladimíra Martince a Dominika Haška. Oba poprvé viděli zhruba tříminutové klipy, které mapovaly jejich bohatou kariéru.

Oba patroni pozdravili slušně zaplněnou ČEZ Arenu, která několikrát mohutně aplaudovala všem hostům na pódiu. Jako první nemohli skrývat dojetí Adolf Novák a Václav Ráliš. Oba pomohli v roce 1950 vybojovat nejvyšší soutěž pro Pardubice a obdrželi od hokejového klubu památeční puky, které jim předala populární moderátorka a rodačka z Pardubic Jolana Voldánová.

Hokejový klub HC ČSOB Pojišťovna Pardubice ocenil i své největší legendy. Kromě zmíněných Vladimíra Martince s Dominikem Haškem se této pocty dočkali Stanislav Prýl, Bohuslav Šťastný, Jiří Novák, Milan Koďousek, Josef Paleček, Otakar Janecký a Jiří Šejba. Milan Hejduk si cenu od Jiřího Bartošky převzít nemohl, neboť se připravuje na novou sezonu v NHL.

Slavnostního defilé se dočkali i trenéři, kteří přivedli Pardubice k mistrovským titulům a pak ti, kteří pomohli vychovat jeho veliké osobnosti. Zdeněk Uher, Florián Střída, Josef Paleček, Miloš Říha, Horymír Sekera, Karel Franěk, Vladimír Martinec a Pavel Hynek obdrželi ceny od Slavomíra Lenera. Nepřítomen byl pouze Václav Sýkora z důvodu pracovní cesty do Ruska s klubem HC Lev Praha.

Fanoušci si pak poprvé v historii mohli prohlédnout digitální projekci všech mistrovských log pardubického hokejového klubu od LTC až po současné. Krátce poté pozdravil všechny přítomné čestný předseda Českého svazu ledního hokeje Karel Gut. Ceny od něj dostali Jaroslav Metelka, předseda klubu v sezoně 1972/1973, Jiří Morávek, Ondřej Heřman, Jiří Stříteský, Jaroslav Šuda, Vladislav Náhlík, Jeroen van Leeuwen a Roman Šmidberský. Vinou pracovního vytížení se omluvil Zbyněk Kusý.

GALAVEČER 90 provázela Filharmonie Hradec Králové pod vedením dirigenta Miloše Machka a jeho hostů – skupiny Q VOX a sólistů Hany Škarkové a Marka Olbrzymka. Po pětačtyřiceti minutách přišel zlatý hřeb večera, který uvedla mohutná pyrotechnická a laserová show.

Po fanoušcích a všech hráčích mládežnických týmů HC ČSOB Pojišťovna Pardubice za mohutného aplausu přivítala ČEZ Arena mistry z let 1973, 1987, 1989, 2005, 2010 a 2012. Malí vlajkonoši je doprovodili se standartami, na nichž byla vyobrazena historická loga klubu.