18.1.2013
Jakub Sovadina, Jan Hrabal

Starší dorostenci dokonali obrat ve Zlíně v prodloužení

ZLÍN — Pět bodů získali starší dorostenci z moravského výjezdu. Ve čtvrtek vyhráli ve Vsetíně, v pátek urvali výhru 4:3 v prodloužení ve Zlíně. Domácí sice vedli ve druhé třetině o dvě branky, Východočeši však dokázali zápas i díky třem kanadským bodům Ondřeje Panny otočit.

Extraliga staršího dorostu, 31. kolo, pátek 18.1.2013, Zimní stadion Luďka Čajky

Berani Zlín

Dynamo Pardubice

3:4p
0:0, 2:1, 1:2 – 0:1
Branky a nahrávky: 33:25 Hladiš (Hlaváč), 37:27 Hladiš (Galuška), 42:00 Bumbál – 38:06 Hlaváček (Bohuněk, Chvojka), 41:38 Horyna (Kuťák, Panna), 51:06 Špaček (Panna), 61:20 Panna (Špaček). Rozhodčí: Fiedler – Švarc, Velinský. Vyloučení: 3:5. Využití: 0:1. Diváci: 60. Střely na branku: 43:28. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2, 3:4.
Berani Zlín: Haloda – Kobylík, Kužílek, Procházka, Schmied, Váňa, Velčovský – Bumbál, Gago, Galuška, Helešic, Hladiš, Hlaváč, Malý, Pavlůsek, Pelánek, Peška, Vyoral, Werbík.
Dynamo Pardubice: Stibůrek – Divecký, Horyna, Kalous, Kracík, Petric, Procházka – Bohuněk, Havrda, Hlaváček, Chvojka, Kusý, Kuťák, Kysela, Panna, Špaček, Velínský.

Komentář

První třetina se nesla v rozehřívacím duchu, nepadly žádné branky, ale bylo pár slibných akcí. Hned ve druhé minutě se zlínský útok postaral o závar před brankou hostů, puk se se však za čáru nedostal. Protože se hrálo na PSG aréně, tak hlavně v první třetině hráči obou týmů využívali menšího hřiště a často zkoušeli tvrdé rány z prostoru ještě před modrou čárou. Oba brankáři byli však pozorní a tyto nahození je nevyvedla z míry. Hrálo se hlavně ve středním pásmu, ale občas se někdo zahrozil. Třeba jako v 6. minutě, když střelu do šibenice od zlínského Velčovského vyrážel Stibůrek jen s obtížemi.

Pardubice si tlak nenechaly líbit a akcí Bohuňka a Chvojky, při útoku dva na jednoho způsobili před zlínskou klecí pořádný rozruch, který musel těžce hasit až Haloda. Zlín si poté zahrál přesilovku, která se jim vůbec nevyvedla a nenabídla proto větší šance.

Své brankářské umění pak v 17. minutě předvedl Marek Haloda, který i když zastíněn, vyrazil střelu Ondřeje Panny mimo bránu. I na druhé straně byl strážce pardubické svatyně pozorný, když odhalil úmysl Helešice, který vyčkával s pukem před bránou. Ke konci třetiny si ještě domácí zahráli přesilovku, která byla sice úspěšnější než ta první, ale vedení nepřinesla.

V druhé části Zlín dohrával zmíněnou přesilovou hru, která je nabudila do útoku. Stále však museli kontrolovat pardubické brejky. Ve 24. minutě si domácí zahráli další, již jejich třetí přesilovku. Berani byli aktivní a dostali se i do šancí, v zakončení jim však bránila dobrá pardubická obrana. Zatímco střela domácího Schmieda, skončila až u stropu haly, tu Vyoralovu zachytil rychle se přesunující Stibůrek jen těsně před čárou.

Tempo hry nabralo ve druhé třetině na obrátkách a Pardubice si poprvé zahrály přesilovku. I přes aktivitu hostí v útoku z toho žádná větší šance nevzešla. První branku zápasu si připsal ve 34. minutě domácí Dominik Hladiš, který si suverénně projel k brance a z boku poslal kotouč poprvé za záda Stibůrka – 1:0.

Zlín byl nadále aktivní a snažil se o navýšení stavu, ale ani Gago, ani Vyoral nepřekonal gólmana hostů. Z tohoto počínání vzešla pro domácí alespoň přesilovka, v pořadí již čtvrtá. První šanci si připsal Martin Helešic, který mohl zasunout puk za ležícího Stibůrka, avšak na něj přes obranu nedosáhl. Chuť Zlína po nevydařené přesilovkové šanci spravil vzápětí znovu Dominik Hladiš, který se v 38. minutě dostal před pardubickou klec a vyslal touš do rohu konstrukce – 2:0.

Hosté si nehodlali nechat líbit zlínský dvoubrankový náskok a půl minuty na to, ve 39. minutě, snížil vedení domácích Martin Hlaváček po přihrávce ze strany hřiště od Bohuňka – 2:1.

Do třetí části nastoupili aktivněji hosté. Dohrávali přesilovou hru z druhé části a gól Hlaváčka z druhé třetiny jim ukázal, že Haloda není neprůstřelný, čímž se počet střel na zlínskou klec zvedl. Střelu hostujícího Procházky ještě pokryl Haloda s přehledem, ovšem ve 42. minutě na jedovatou střelu Filipa Kuťáka přes bránící chlum hráčů neviděl a po zásahu Josefa Horyna se dostala do sítě – 2:2.

Vyrovnaný stav se Zlínu vůbec nelíbil a netrvalo to ani půl minuty a už znovu vedli. Tentokrát se o navýšení skóre postaral útočník Pavel Bumbál – 3:2.

Pardubice si i přes jednobrankovou ztrátu držely aktivitu z úvodu třetiny, ale dobře bránící Zlín si vedení chránil. V půli třetí části si museli dát hosté pozor na Hladiše, který jim už dvě branky nadělil a teď se znovu pouštěl do individuální akce. Nakonec z toho ale nic nebylo. V rychlém herním tempu se v 51. minutě prosadil Michael Špaček, který po přihrávce od Ondřeje Panny zařídil vyrovnání pro Východočechy – 3:3.

Zlín si ještě zahrál přesilovku a v 56. minutě si trenér domácí lavičky vzal oddechový čas. Ten jim však moc nepomohl a v závěru se ještě museli bránit v oslabení. V dynamickém závěru obě družstva dělala vše, pro výhru v regulérní hrací době, ale nakonec se přeci jen prodlužovalo.

Do prodloužení šly oba týmy opatrně a s rozvahou. Ačkoliv Pardubice zvolily defenzivnější hru, tak to byly nakonec právě ony, kdo se se radoval z dvoubodového zisku. Bod navíc zařídil pro hosty v 62. minutě Ondřej Panna.

Ohlasy po utkání

Tomáš Valášek (PSG Zlín): „Utkání mělo dobrou úroveň, bylo rychlé, odehráli jsme ho ve vysokém tempu. Bohužel nám nevyšel ten závěr. Měli jsme v sestavě šest hráčů z mladšího dorostu, přesto si myslím, že jsme si dnes zasloužili vyhrát. V podstatě rozhodlo využití přesilových her.“

Vladimír Martinec (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Já si myslím, že to byl velice dobrý, rychlý hokej. Hrálo se ve vysokém tempu, nakonec jsme byli v závěru trochu šťastnější. Podléhá to tomu, že se nám hůř rozehrávalo, kvůli včerejšímu těžkému utkání ve Vsetíně, kdy jsme vlastně jen přejeli sem. Dostávali jsme se pomaleji do tempa a myslím že, když jsme dokázali v poslední třetině vyrovnat, tak můžeme být spokojeni se ziskem dvou bodů, protože v prodloužení je to vždycky trochu o štěstí.“