15.12.2012
Jan Hrabal

Starší dorostenci musí o play off bojovat dál

PARDUBICE — Se závěrem první části sezony se starší dorostenci HC ČSOB Pojišťovna Pardubice solidně rozjeli. Vyhráli tři zápasy v řadě, z toho dva s čistým kontem. Na páteční zisk 6:4 v Českých Budějovicích navázali výhrou 4:0 proti Havlíčkovu Brodu. Ta uzavřela první část soutěže.

Extraliga staršího dorostu se hraje na tři skupiny, ve kterých hraje po deseti mančaftech. Po 28 kolech vždy první čtyři postupují do skupiny A s jistotou play off. Ostatní budou bojovat o čtyři zbylá místa v další fázi. Pardubice skončily se ziskem 41 bodů páté se šestibodovou ztrátou na čtvrté České Budějovice.

HC ČSOB Pojišťovna Pardubice

Bilance starších dorostenců

  • 28 zápasů
  • 5. místo
  • 12 výher za tři body
  • 1 výhra za dva body
  • 3 prohry za jeden bod
  • 12 proher bez bodu
  • skóre 79:88
  • 41 bodů

„S první částí sezony jsme spokojeni tak napůl. Mohli jsme postoupit do skupiny A, kdybychom nedělali jen půlku bodů za víkend. Teď jsme jich udělali šest, hra sice nebyla ideální, ale vyhráli jsme. Je škoda, že jsme se nedostali nahoru,“ řekl trenér starších dorostenců Vladimír Martinec.

Ten se snažil najít zápasy, které měli jeho svěřenci vyhrát: „Určitě jsme neměli prohrát dva duely s Hradcem Králové, měli jsme šance i proti Písku, se kterým jsme neudělali ani bod, přestože jsme to měli dobře rozehrané. To máme hned šest bodů a ty by nám stačily k postupu mezi prvních dvanáct,“ poznamenal kouč mladíků.

Ten se snaží své hráče nutit, aby chodili více do branky. „I dneska kroužili spíše po rozích a nahrávali si zadovkami. Nebyla z toho žádná střela, víceméně nic. Je potřeba více chodit do gólu, proti Havlíčkovu Brodu to nebylo dle mých představ. Možná to bylo tím, že Havlíáčkův Brod nepovažovali za tak těžkého protivníka, to je také chyba. To jsem jim po druhé třetině vyčinil. Kluci by měli uznávat každého soupeře,“ řekl Vladimír Martinec.

Jeho tým uzavírá první část soutěže s bilancí 13 výher a 15 porážek. Většina z nich přišla začátkem listopadu, kdy Pardubice prohrály čtyři zápasy v řadě a unikl jim tak postup do vyšší skupiny.

Cíl? Postup do play off

Čelo klubových statistik

Hráči

  1. Radovan Chvojka
    28 zápasů – 32 bodů (11+21)
  2. Michael Špaček
    24 zápasů – 26 bodů (17+9)
  3. Filip Kuťák
    28 zápasů – 22 bodů (11+11)
  4. Martin Hlaváček
    28 zápasů – 19 bodů (11+8)
  5. Ondřej Panna
    28 zápasů – 16 bodů (5+11)

Brankáři

  1. Antonín Stibůrek
    19 zápasů – průměr 3,10; úspěšnost 90,00 %
  2. Karel Vejmelka
    10 zápasů – průměr 2,60; úspěšnost 93,17 %
  3. Otakar Husár
    3 zápasy – průměr 4,22; úspěšnost 86,76 %

I tak má Vladimír Martinec ve svém týmu řadu osobnosti. Jmenovat je ale nechce. „Někteří kluci by možná ani pochvalu neunesli, chceme je vychovávat i po této stránce. Každopádně máme v týmu hráče, kteří jsou velmi šikovní a táhnou tým. Máme tady i kluky z mladšího dorostu,“ uvedl pardubický kouč.

„Nahoru by měl jít hráč, který je špílmachr ve své kategorii a totéž dokáže i ve vyšší. Nejde mu dát jiné úkoly, to ho pak srazíme. Máme tady hráče, kteří jsou schopni hráč vůdčí roli,“ pokračoval Vladimír Martinec.

Pardubičtí mladíci nyní pokračují ve skupině B. „Hlavním cílem je postup do play off. Chceme skončit do čtvrtého místa, aby si kluci v březnu zahráli vyřazovací boje. Tabulka je vyrovnaná, v západní skupině jsou Litvínov a obě pražská S, na východě zase Zlín a Vsetín. U nás budeme hrát s Hradcem Králové nebo s Mladou Boleslaví. S každým jde hrát, určitě to budou dobré zápasy s těmito mančafty,“ prohlásil trenér Martinec.

„Zápasy jsou agresivní, některé z nich jsou velmi kvalitní, jiné zase slabší. Určitě každý fanoušek uvidí nejméně dvě tři slušné akce, které ho potěší. S Havlíčkovým Brodem jsme dávali celkem pěkné branky, proměnili jsme nájezd, to je vždy takové pohlazení, které mají diváci rádi,“ pozval fanoušky na dorostenecký hokej.